klik Nuffnang


Thursday, September 29, 2011

Kisah Open House Rumah Kami



Assalammualaikum....dah habis kisah berkunjung ke open house, maka entry terakhir kisah raya pada tahun ini adalah kisah open house rumah kami pula yg diadakan pada minggu ke 3 Syawal.Tetamu yg dijemput adalah rakan taulan di sini.Wpun penat kelentang kelentung beberapa hari di dapur membuat persiapan dan memasak tp suka hati sbb ramai tetamu yg diundang dpt hadir dan memeriahkan jamuan raya rumah kami yg diadakan sebelah ptg hari Sabtu.



Hero-hero mama turut membantu menyusun biskut raya dlm bekas....

Hidangan buat tetamu....



biskut raya siap terhidang utk tetamu..



meja hidangan biskut raya



Menu utama yg dimasak utk tetamu ialah nasi ayam goreng dgn set salad dan sambal merah nasi ayam.Juga masak dalca daging.



Hidangan laksa penang dg laksa kering, bunga kantan dan daun kesum semua angkut dr Msia.



Menu utama yg lain soto nasi dan bihun dgn setnya..pegedil & sambal kicap, serundingpun ada.



Menu tambahan mee goreng basah...dgn home made mee kuning sebyk 3 kg lebih, bekas tertutup sebelah mee adalah kepak ayam bbq dg sos blackpapper...kepak ayam buat 5 kg..kejap je habis.



Selain makanan berat hidang juga moist choc cake, brownies, peach puding triffles, buah2an dan tepung pelita. Tpg pelita nak mudah hidangkan dlm mangkuk besar...laku pula tpg pelita...lain kali kena buat lebih.



Air mango dan jus roselle...air roselle ni rebus sendiri bunga roselle kering yg dijual di sini..

Suasana open house rumah kami....tak sempat ambil gambar semua tetamu....mama langsung tak pegang kemera..sibuk melayan....nasib baik mr husben dan abg Syamil yg tlg ambilkan gambar...



























turut hadir TYT Duta M'sia ke Mesir & Datin dan pegawai rumah negeri



ruang balkoni dibentangkan tikar dan letak tv utk dijadikan ruang makan....budak2 suka dok sini sbb kami pasang citer Upin-ipin ...



Dah habis citer upin-ipin...pakat main games pula....



juga jadi ruangan bersantai lepas makan...











Orang dapurpun nak posing jugak...kebetulan pakaian warna sama bikTin & Ummi Aisyah yg membantu mama di dapur

Tuesday, September 27, 2011

Kisah Raya Kami; Berkunjung ke Open House



Kenangan beraya di rumah Johor

Assalammualaikum...Syawal dah sampai ke penghujung...baru dpt update siri ke 2 raya...entry kali ni kisah kami berkunjung ke open house di sini bermula raya ke 2.Wpun jauh dari sanak saudara dpt beraya bersama sahabat handai di sini...terubat jugak hati. Seronok dpt beraya bersama2 rakyat Msia di sini, hampir satu sem Msia kami pergi beraya,hari ke2 rumah Melaka &Perak, hari ke3; Kedah, Selangor, Johor , Perlis & rumah persatuan pelajar, hari raya ke 4 ke rumah Pahang dgn hidangan nasi kerabu istimewa. Rumah negeri adalah penempatan asrama pelajar dan pegawai dr negeri masing-masing.
Juga beraya di rumah Msia/kedutaan dan rumah kawan-kawan yg lain di sini.Tapi tak semua rumah sempat ambil gambar....dah leka mkn lupa nak ambil gambar.
Juadah raya macam di Msia juga dgn juadah yg top seperti sate,lontong,rendang & nasi minyak. Ada yg dimasak sendiri oleh para pelajar.



Lagi gambar beramai di rumah Johor



Kenangan beraya di rumah Kedah



beraya di rumah Kedah...menu utama sate dan bakso



semua berbaju merah beraya di rumah Kedah



suasana beraya di rumah Kedah....



Ni masa beraya di rumah Melaka...bila bagitau nak beraya di rumah Melaka...anak2 seronok ingat kami nak pulang beraya di rumah kami di Melaka. Bukan rumah di Melaka...tu jauh..ni beraya di rumah negeri Melaka utk penempatan pelajar Melaka di Cairo...terletak 30 min driving dr rumah



Suasana beraya di rumah Melaka...juadah sate dan lontong..



ni pula masa beraya di rumah Sarah..Syakirah posing dgn Sarah



menu raya di rumah Sarah....ada laksam, sate, nasi beriani dll...sedap2 belaka.



semasa beraya di rumah Yassin...



biskut raya Mesir di rumah Yassin...



Syazrin posing dgn Yassin....



menu hari raya & majlis akikah Yassin...



menu kambing panggang yg sedap.....

Saturday, September 24, 2011

Kisah Raya Kami - Raya pertama

Kisah Pagi Syawal



Assalammulaikum semua...moga kwn2 dan pengunjung blog mamasya sihat walafiat.Lama betul blog ni bercuti.... beraya sakan....dah nak habis Syawal baru nak update kisah raya. Byk mkn rendang ketupat dan sate agaknya....jadi malas nak update blog...tambah pula dg kesibukan yg melanda sejak lepas raya....dgn xtvt beraya, persiapan anak2 mula sekolah, xtvt mkn2 dan masak2, siapkan tempahan dan lain2 xtvt...membuatkan blog ni menyepi hampir sebulan.
Kisah Ramadan lalupun byk yg belum sempat update.ni ttg kisah raya dulu...hujung Syawal baru nak citer...sekadar buat kenangan kali pertama kami beraya di bumi Arab ni.



Seawal 6.15 bagi kami dah keluar rumah utk ke tempat sembahyang raya bersama2 rakyat dan pelajar Msia di sini. Dewan tempat berhimpun utk solat sunat Aidilfitri terletak 30 min dr rumah.Keluar awal sbb takut jln sesak.



Ni view dpt apt kami di pagi 1 Syawal...wpun pukul 6.15 pagi tapi cuaca dah terang benderang.masa kami keluar...org2 Arab dah mula berjln balik ke rumah masing2 dr masjid berdekatan. mrk dah selesai solat sunat Aidilfitri . Solat sunat di masjid sini buat awal selepas subuh...subuh pukul 4 pagi.



Dlm dewan yg ditukarkan ke ruang solat wanita...masa ni jemaah belum ramai lagi.Sembahyang raya bermula jam 7.15 pagi.



anak2 turut sama....



jemaah lelaki di luar dewan.....penuh memenuhi ruang..



Suasana selepas selesai solat. para pelajar menikmati hidangan yg disediakan iaitu sate, lontong dan mee goreng. 6000 ribu cucuk sate ditempah utk jamuan pagi raya.


para tetamu menikmati juadah raya di tkt atas..



Anak2 sdg menikmati hidangan sate....

Kisah mlm Syawal...Sambutan Ambang Kemerdekaan...




Sebelah mlmnya kami menghadiri majlis Sambutan Ambang Kemerdekaan, juga ditempat yg sama sembahyang raya.Majlis bermula dgn acara makan-makan....menu utama laksa Sarawak...selain itu ada kuwtiaw goreng dan kuih muih.



Dpt juga mkn laksa Swak made in Egypt!



suasana dlm dewan...para tetamu terdiri dari rakyat Msia dan pelajar di sini.



ucapan sempena kemerdekaan oleh TYT Duta Msia



lagi gambar tetamu yang hadir



pelajar lengkap berbaju melayu songket sedang mendeklamasikan sajak kemerdekaan



nyanyian nasyid oleh para pelajar



menghitung saat utk laungan kemerdekaan bersama TYT Duta, Pengarah EME dan Ketua Canseri



beramai-ramai mengibarkan jalur gemilang

Klik Nuffnang2