klik Nuffnang


Wednesday, November 30, 2011

Cuti2 Dubai (Pt 3); Burj Dubai



Assalammualaikum semua

Sambungan dari entry sebelum ini....destinasi kami seterusnya ialah Burj Dubai@Burj Khalifa.. yg tinggi ke awan....di mana di situ juga ada Dubai Mall.Masa kami sampai masih tak ramai orang sbb mallpun baru buka... masih awal lagi.



posing depan bas dulu...menarik bentuk bas ni macam keretapi..



lepas itu berjalan menghala ke Burj Dubai.menurut wikipedia; Burj Dubai mula dibina pada Sept 2004 dan dibuka pada 4 January 2010 dg kos $1.5 billion



5 beradik posing depan Burj Dubai yg dikatakan World's tallest building pada ketinggian 829.84 m (2,723 ft).

Layan gambar2 Burj Dubai....



view Burj Dubai dr 2 sudut berbeza...
info dari mr google; Burj Dubai can be seen from 95 kilometres away. Boasting the world's first Armani hotel on the bottom floors, the Burj Dubai Tower also houses 900 Dubai residences, 37 floors of office space, a fine dining restaurant and an observation deck.The Burj Dubai - literally meaning 'Tower Dubai' - brings records galore to the UAE.



tasik buatan....Burj Khalifa Lake.ada dancing fountain tp dibuka pada masa tertentu shj..



jambatan merentasi tasik...



ni pula The Address Dubai Mall Hotel yg terletak berdekatan Burj Dubai...



posing di depan hotel The Address Dubai Mall



view luar Dubai Mall



lagi view luar Dubai Mall



last picture Burj Tower sebelum masuk Dubai Mall...tak boleh lama duduk luar, cuaca panas terik wpun baru pukul 10 pg.


Gambar2 dalam Dubai Mall...










belakang tu ice rink....ice skating



Syazrin dgn Syakirah di Dubai Mall



air terjun dgn hiasan patung besi



view air terjun dgn hiasan patung besi dr jauh



yg ni anak2 paling suka tengok...big aquarium dlm Dubai Mall juga....Dubai Aquarium & Underwater World.Tercatat the Guinness Record sebagai ‘The World’s Largest Acrylic Panel’ at 32.88m long x 8.3m high.



Mmg besar aquarium ni, nak ambil gambar sepenuhnyapun tak dapat.kat sini dah mula ramai pengunjung.
info dr mr google; Located strategically in the centre of The Dubai Mall, the 10 million litre Dubai Aquarium is one of the largest indoor aquariums of its kind in the world at 51m x 20m x 11m in size and holds the Guinness Record for ‘The World’s Largest Acrylic Panel’ at 32.88m long x 8.3m high. The 270-degree glass walkthrough tunnel also treats visitors to an exceptional underwater experience as they come eye-to-eye with one of the most diverse collections of aquatic life worldwide. Dubai Aquarium & Underwater Zoo illuminates the marvels of the ocean floor and showcases over 33,000 aquatic animals, representing more than 220 species including sharks and stingrays.




di changing room babypun ambil gambar...sbbnya suka tengok..bersih dan kemas

Kemudian ke Gold Souk..cuci mata...serba berkilau



info mr google ; At the heart of The Dubai Mall is the worldís largest indoor Gold Souk, with over 220 gold and jewellery retailers, and a selection of cafes throughout the souk's meandering walkways. The Gold Souk at The Dubai Mall recreates the traditional charm of an Arabian souk, reflecting the rich regional heritage of the gold trade. At its centre, lies the Treasury Dome, a 24.2m x 12.6m atrium with a dynamic projection ceiling and continually changing multimedia shows.






serba serbi kuning keemasan.....



last sekali sebelum balik posing depan keter hemmer..

tamat kisah cuti Dubai......

Tuesday, November 29, 2011

Cuti Dubai (Pt 2); Burj Al-Arab & Dubai City



Assalammualaikum dan Selamat Menyambut Maal Hijrah buat semua. Moga tahun baru 1433 Hijrah membawa kita kesejahteraan dan keberkatan dalam apa jua yg kita lakukan.
Bila baca tajuk entry hari ni...mcm kami baru bercuti...tp sebenarnya ni percutian pada bulan Mei 2011 yg lepas...transit di Dubai masa nak ke sini.Lama gambar2 terperap baru ada mood nak update.Sbb gambarnya byk...wpun singgah 2 hari 1 mlm sahaja. Kisah cuti Dubai sebelum ini, boleh baca di sini...Cuti Dubai PT 1 .
Masa transit di Dubai tak plan sgt nak kemana kecuali nak tengok Burj Al-Arab sbb masa terhad di sana dan sbbnya juga tak sempatpun nak survey tempat2 menarik sebelum singgah Dubai krn sibuk packing barang sebelum bertolak. Tapi nasib baik sbb driver yg kami book sekali dgn transport ni orgnya peramah, dia merangkap pemandu pelancong kami.... bercerita ttg Dubai dan membawa kami tempat2 yg menarik yg biasa dikunjungi pelancong.Wpun masa yg singkat dptlah kami pergi beberapa tempat.Oleh krn pada masa itu dah masuk musim panas, jadi dia bawa kami ronda2 bandar Dubai dulu sebelum cuaca semakin panas.Destinasi kami yg pertama ke Burj Al-Arab....



melalui Jumeira Road untuk ke Burj Al-Arab.



Masjid di Jumeira Road....



Burj al Arab Dubai....dari jauh dah nampak.



dah menghampiri Burj al Arab Dubai...terletak di Jumeirah Beach Road, Umm Suqeim, Dubai.



melepasi Jumeirah Beach Hotel...hotel 26 tingkat berbentuk melengkung spt ombak.



kereta parking di The Wild Wadi Water Park yg terletak next to Jumeirah Beach Hotel dan depan Burj Al-Arab. Water park masa ni belum buka....para pengunjung sedang tungu di luar.



Wild Wadi Waterpark Dubai ni nampak luas jugak. yg terletak dkt dgn Burj Al-Arab.
Info dari mr google ; The Wild Wadi Water Park is next to Jumeirah Beach Hotel and the biggest Water Park outside the United States. The attractions are an 18 metre water fall, heated/cooled wave pool, multiple water slides and two artificial surfing machines. Wild Wadi has two gift shops, three restaurants and two snack stands.



posing dpn Wild Wadi Waterpark Dubai.



akhirnya...tercapai juga hasrat....dpt melihat sendiri Burj Al-Arab...

info dari mr goggle ttg hotel 7 bintang ni ; Burj Al Arab hotel is located on its own island only about one thousand feet offshore from Dubai.It costs $150 U.S. just to get in the gate to look at this place!The Burj Al Arab is the tallest hotel in the world at over 1,000 feet. Every room is 2 stories high and 1800+ sq. ft. and comes with your own private butler on call 24/7. A one night stay ranges from $2,000 - $25,000 or more ....mahalnya!



dah habis posing di Burj Arab...tak lamapun di situ sbb cuaca panas.Kemudian pemandu bawa kami ke Al Qasr Madinat Jumeirah Resort Dubai yg terletak tak jauh dari situ. pertama kali nampak bila masuk kws ni adalah Golden Horses..



beautifully sculpted Arabian horses



lalu je depan Al Qasr Madinat Jumeirah Resort Hotel.....tak boleh berhenti kws ni kecuali yg nak menginap. Al Qasr maknanya 'The Palace'.



keluar dr kws hotel nampak bas pjg ....2 buah bas jadi satu bas panjang....



bus double decker...Dubai Tour



ni pula bus stop ada aircond...sana panas terik...bus stop kena ada aircond...



cantikkan bunga2 tepi jalan ni...



view Dubai City...



kemudian ke The Palm Jumeirah...



sini adalah pulau buatan yg telah dibina bangunan dan kediaman baru



bangunan di kws Palm Jumeirah...



kws Palm Jumeirah...



view Palm Jumeirah...
info dari mr google; The Palm Islands in Dubai are the three largest artificial islands in the world. The Palm Jumeirah is the world's largest man-made island. It associates the dream of living on the beach, in the sunny weather and owning an exclusive property designed in all possible modern techniques.The island is 5.5 kilometers wide and goes deep into the sea by 6 kilometers.



menghala ke Atlantis The Palm Hotel, Dubai



Atlantis The Palm Hotel , Dubai terletak di Palm Jumeirah Island...setentang dgn Teluk Parsi merupakan salah sebuah hotel terkenal di sana....



Atlantis The Palm Hotel



Dubai metro...



view Dubai City...



Dubai City......kota moden...



bangunan mencakar langit..



lagi Dubai City......



dah nampak Burj Dubai Tower

destinasi seterusnya; Burj Dubai Tower & Dubai Mall

Klik Nuffnang2