klik Nuffnang


Saturday, March 31, 2012

Kuih Ketayap Polkadot pula



Assalammualaikum buat semua...
Dah hari Jumaat ni tentu ramai yg dok hitung apa xtvt hari minggukan....apa nak masak...kat mana nak jalan-jalan dg keluarga.Kami di sini hari ni, Jumaat dah cuti mingguan termasuk esok.Utk entry hari ni nak kongsi kuih lagi.......ada lebihan inti kelapa buat kuih koci,jadi buat kuih ketayap @ dadar gulung.Kuih ketayap ni dah lama betul tak buat...bukan susahpun nak buat dadarnya....cuma bertangguh sbb malas nak buat intinya.



Kuih ketayap terajin sikit buat dot-dot.....dah kena tempias apam dot..dot...hi..hi.Tapi sebenarnya gara2 tengok ketayap polkadot yg cantik menarik dari dapur siber K.Ummi dan Dapur Che CT terus jatuh hati ingin mencuba.tkasih buat kedua2nya kerana berkongsi idea.Rasanya ada kwn2 yg dah mencuba...cuma baru sampai giliran utk buatnya.....



Tapi utk resepinya ambil dari blog Asmara Life sbb dah copy resepi inti yg letak lempuk terus copy resepi dadarnya.Resepi penuh spt di bawah..

Kuih Ketayap
Sumber; blog Asmara Life resepi asal sini
oleh; Dapurmamasya

Bahan2 Inti
1/2 biji kelapa parut putih - guna 2 cwn kelapa kering
Gula biasa/ gula melaka secukupnya - letak 1/2 kpg kecil gula melaka + 1/2 cwn gula biasa
1/2 cawan air - air perlu tambah sbb guna kelapa kering
1 sudu besar tepung gandum - tak letak
1-2 sudu besar lempuk/durian
1 helai daun pandan ~ basuh & simpulkan

Bahan2 Dadar
2 cawan tepung gandum
2 cawan santan/susu segar - guna santan
secubit garam
esen pandan/4 helai daun pandan- tak letak
pewarna hijau secukupnya- 1/2 adunan letak warna kuning,1/2 biarkan warna asal
1 biji telur
sedikit minyak

Cara Menyediakan Inti
1. Masak air bersama gula biasa / gula melaka hingga larut. Tapiskan ke dalam kuali.
2. Pastu masukkan kelapa parut,daun pandan dan lempuk/durian ke dalam air gula dan masak hingga inti menjadi agak pekat.
3. Bancuh tepung gandum dengan 2 sudu air kemudian masukkan ke dalam inti . Kacau2 rata sampai inti agak2 kering dan macam lekit2 sikit(lekit sebab ada isi tepung..nak ganti tepung jagung pun boleh)

Cara Menyediakan Dadar/kulit
1. Bancuhkan kesemua bahan2 sehingga sebati kalau guna daun pandan.. mesin pastu tapis ambil airnya.
2. Tapiskan bancuhan.
3. Panaskan kuali dengan api sederhana lalu lengserkan sedikit minyak(kalau guna non stick pan takyah pun takpe) . 4.Masukkan sesenduk adunan ke dalam kuali. Lenggangkan kuali hingga menjadi dadar yg agak nipis. 5. Biarkan kuih dadar masak. kuih tak perlu dibalikkan. Angkat & letak dalam pinggan. Ulang proses no. 4. 6. Sementara nak tunggu dadar ke 2 masak segera masukkan intikan kat dadar/kulit yang pertama td dan gulunglah kuih . Habiskan kesemua bahan2 & lepas tu bolehlah dihidang

Utk cara2 yg mamasya buat adalah spt di bawah;



ambil dlm sesenduk kecil adunan dan campur dg sedikit serbuk coklat.isikan adunan berwarna coklat dlm plastik,gunting kecil dan dot2 atas kuali.baki adunan campurkan pewarna ikut pilihan.mama bahagikan 2 adunan.satu campur warna kuning dan satu biarkan warna asal.



biarkan sekejap dlm 1-2 min



Masukkan sesenduk adunan ke dalam kuali. Lenggangkan kuali hingga menjadi dadar yg agak nipis. Biarkan kuih dadar masak. kuih tak perlu dibalikkan.



dah masak, angkat & letak dalam pinggan. letak inti secukupnya dan lipat kemas



dah siap...bolehlah dihidang.anak2 makan juga kuih ketayap ni sbb tertarik dgn dot-dotnya....

Friday, March 30, 2012

Kuih Koci Bersantan



Assalammualaikum bersua kembali
Rehat kejap entry Istanbul,sambung entry makanan...iaitu Kuih Koci Bersantan yg buat hari Isnin lepas. Dah lama sebenarnya teringin nak buat kuih koci bersantan ni tp belum cukup kerajinan nak mencuba.Yg merajinkan diri juga sbb dpt daun pisang. Kat sini mmg tak jumpa org jual daun pisang sbb mmg mereka tak guna daun pisang.Citernya week end lepas, masa dlm perjlanan di hway nampak kebun pisang.Jadi mr husbenpun minta stop kat tepi kebun dan tanya dg org Arab kat kedai kopi situ boleh tak nak minta sikit daun pisang.merekapun heran nak buat apa dg daun pisang... dan diorg tlg potongkan daun pisang utk kami tp daunnya taklah lebar mcm daun pisang kat Msia.



Bila dah ada daun pisang tak bolehlah tangguh lama2, takut nanti rosak pula, dahlah susah nak dpt jadi kena buat juga kuih. Mulalah fikir nak buat kuih apa.....itu yg terlintas nak buat kuih koci bersantan sbb ini kuih paling lama teringin nak mencuba. Pernah dulu tanya resepi dan caranya dg seorg kawan bila dia bawa kuih koci masa potluck tp sbb mama tak jelas caranya dan segan nak tanya lagi jadi pedamkan dulu hasrat. Hingga jumpa cara2 buatnya, siap ada tutorial lagi di Zalinzalina.blogspot yg mmg pakar buat kuih muih, beliau ada buat kelas dan ambil tempahan kuih.Ikut cara2 ZalinZalina tak payah kukuspun, versi rebus mcm buah melaka. Terimakasih byk2 ZalinZalina kongsi cara membuatnya.



Utk kuih koci ni adunannya kuihnya ikut resepi CMG @ MYR dan inti kelapa yg dicampur dgn lempuk ikut spt resepi kuih ketayap dari blog Asmara Life resepi asal sini.Letak lempuk tu sbb ada bawa stok lempuk masa balik tempoh hari. Terimakasih semua yg sudi kongsi resepi.Utk resepi penuh Kuih Koci adalah spt di bawah,boleh pilih nak versi kukus atau yg rebus.

Kuih Koci Bersantan
Resepi ; CMG @ MYR
Oleh ;Dapurmamasya

Bahan-bahan ( 20 biji )

BAHAN2 UNTUK DOH:-
250 g tepung pulut
1/2 cawan tepung pulut hitam- buat sendiri
1 1/2 cawan air
BAHAN2 UNTUK INTI:-
1 biji kelapa berkulit basah (yg tidak terlalu tua)
1 ketul gula Melaka
1 cawan gula pasir
2 helai daun pandan, disimpul
1/2 cawan air
BAHAN2 LAIN:-
Daun pisang secukupnya, dibersihkan dan dilayur hingga lembut, potong 5 inci x 5 inci.
Minyak kelapa secukupnya (minyak makan pun boleh)
1 cawan pati santan + secubit garam

UNTUK INTI:- Kelapa diparut putih. Potong gula melaka kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama gula pasir dan air. Masak hingga gula hancur. Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali. Masukkan daun pandan dan juga kelapa parut. Masak hingga inti agak kering sedikit. Angkat dan sejukkan.

UNTUK DOH:- Satukan tepung pulut dan tepung pulut hitam dalam satu bekas. Tuang air sedikir demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yg lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan. Jika kurang air tambah sedikit lagi.

UNTUK MEMBUAT KUEH KOCI:- Ambil sehelai daun pisang, sapu dgn minyak pada permukaan daun pisang tadi. Ambil sejemput doh dan leperkan, letak satu camca teh inti.

Tutup inti dgn doh dan bubuh satu camca teh santan pekat.
Kemudian lipat seperti biasa.
Bila siap, susun dalam kukusan dan kukus 15 minit atas air menggelegak. Banyak atau kurang jumlah kueh koci bergantung pada saiz kueh masing2.

Inti kelapa yg dicampur dgn lempuk ikut spt resepi kuih ketayap dari blog Asmara Life resepi asal sini

Bahan2 Inti
1/2 biji kelapa parut putih - guna 2 cwn kelapa kering
Gula biasa/ gula melaka secukupnya - letak 1/2 kpg kecil gula melaka + 1/2 cwn gula biasa
1/2 cawan air - air perlu tambah sbb guna kelapa kering
1 sudu besar tepung gandum - tak letak
1-2 sudu besar lempuk/durian
1 helai daun pandan ~ basuh & simpulkan

Cara Menyediakan Inti
1. Masak air bersama gula biasa / gula melaka hingga larut. Tapiskan ke dalam kuali.
2. Pastu masukkan kelapa parut,daun pandan dan lempuk/durian ke dalam air gula dan masak hingga inti menjadi agak pekat.
3. Bancuh tepung gandum dengan 2 sudu air kemudian masukkan ke dalam inti . Kacau2 rata sampai inti agak2 kering dan macam lekit2 sikit(lekit sebab ada isi tepung..nak ganti tepung jagung pun boleh)

Manakala caranya buatnya dan cara balut kuih koci boleh tengok di Zalinzalina.blogspot . mama punya bungkus ni tak kemas sgt..kena praktis lagi...

Ringkasan cara buatnya dikongsi spt di bawah...



kacau kelapa utk intinya



doh yg dah diuli.utk tpg pulut hitam buat sendiri guna pulut hitam utk bubur tu. rendam dalam 1/2 cwn semalaman,tapis biar kering airnya dulu..biarkan seketika. tumbuk sampai hancur dan ayak..jadi mcm tpg.barulah disukat semula 1/2 cwn utk resepi ni.



bulatkan semuanya.agak2 sama saiz jgn besar sgt nanti nak letak inti.adunan ni dpt 20 biji.



leperkan dan letak inti..



bulatkan....tak nak lekat di tangan gentel dg plastik..



kacau santan pekat, anggaran dlm 2 cwn + 1 sb gandum dan garam secukupnya.nak rasa lemak kena letak garam yg cukup.Manakala santanpun lagi byk lagi sedap... lain kali kena buat 3 cwn santan.



Syakirah tlg hitung berapa biji...ada dlm 20 biji ni mama.Syakirah ngitung 1-5 bolehlah tp dr 6-10 tunggang langgang sebutannya..hi..




rebus...sampai terapong mcm buah melaka.angkat ,sejat kejap



masuk dan gaul dlm santan



tambah lagi santan kat atasnya.kemudian bungkus,siap dah boleh mkn .



tp kalau nak tahan lama kukus kejap.mama kukus dlm 5 min je



sementara mengukus..... ada tukang cuci kuali....sapa lagi kalau tak Syakirah.kasi licin ya Syakirah...hi...habis pipipun kena santan..



Tiga biji sekali ngadap kuih koci ni, bhg santan berlemak tu yg tambah sedap. kalau kuih traditional yg berbungkus daun pisang gini spt lepat, tepung bungkus dan yg seangkatan dgnnya suka sgt tp nak buatnya itu yg malas sikit sbb kat rumah kurang sikit kuih manis gini.

Thursday, March 29, 2012

Cuti Istanbul(Pt.6)City Sightseeing&Spice Bazaar



Assalammualaikum...
Kita sambung kisah jln2 Istanbul PT6, kisah hari ke 3 di sana...moga tak ada yg jemu menatap byk gambar2 di Istanbul dlm blog ini.semuanya utk koleksi dan tatapan kemudian hari serta berkongsi pengalaman sepgj di sana bersama semua. Juga mungkin sikit sebanyak dpt bagi idea pd kawan-kawan yg bercadang nak bercuti ke Istanbul.



Hari ke 3 ni belah pagi salji masih turun.kebanyakkan tempat ditutupi salji kecuali jalan raya yg dah dibersihkan. pagi2 kami dah keluar menuju ke tempat bas.kami ambil taxi dr hotel,taxi caj 2 lira perhead,tak pakai meter.oklah nak jlnpun cuaca sejuk...tambahan nak menapak dg anak2 ke tempat naik bas di kws Sultanahmet takut terlepas bas yg paling awal. hari sebelumnya dah gi kaunter tiket tanya ttg jadual dan harga. kami beli tiket utk bas pukul 10 pg dan terus naik di Red ticket kiosk Saint Sophia di Sultanahmet Centre iaitu tempat jual tiket,satu lagi tiket juga ada jual di Red ticket kiosk across The Marmara Hotel di Taksim Square.Harga tambang City Sightseeing tour utk dewasa 20€,kanak2 6-12; 15€;Family (2 Adult + up to 3 Children): €65.00 tp kami minta diskaun,dptlah murah sikit. Kat kaunter nipun ada travel agen yg jual tiket naik kapal Bosphorus.



abg Syazrin dan Syakirah yg ceria dlm bas.



bas melalui town.Masa perjalanan 1 1/2 jam,paling awal 10 pg dan setiap 1 jam.dlm bus akan bagi mic dan boleh pilih bahasa Turkish, English, French, German, Italian, Spanish, Russian, Arabic yg akan menerangkan tempat2 yg kita lalu.



melalui jambatan....



tangan batu....



view dlm perjalanan....



byk view yg menarik...



salji memutih....



bas berhenti di Taksim Square, kalau nak jln kat sini dan ambil next tour bas,cakap kat pemandu je.



tp kami stop kejap je...



view taksim Square...



view kapal karam.



byk gambar diambil tp tak terang sgt sbb hujan. ada sebhg gambar semasa Sightseeing ada di sini .

Dah habis City Sightseeing selama 1 1/2 jam kami jln2 sekitar Sultanahmet dan kemudian balik hotel.rehat kejap dan keluar ke Kumkapi Fish Market dan Spice Bazaar.Entry Kumkapi dah citer sebelum ni.

Perjalanan ke Spice Bazaar...



2 kali juga kami ke Spice Bazaar iaitu ptg hari 3 dan ke 5 kami di sana...jadi gambar disatukan dlm entry ni. sampai 2 x pergi sbb senang ambil train dkt dg hotel iaitu di station Kumkapi.Kalau tram laluan tgh bandar, manakala train menyusuri laut Marmara.tp train ni lama kena tunggu tak mcm tram kejap je ada.



harga tiket sama mcm tram iaitu 2 lira utk dewasa dan kanak2 bawah 12 thn percuma utk sekali destinasi tak kira jarak. naik train di Kumkapi turun di Sirkeci sbb itu station terakhir. kalau tram boleh ambil di Beyazit atau Sultanahmet dan turun di Eminonu. Tp tram boleh turun di Sirkeci,cuma kena jln sikit ke Spice Bazaar.kat sini dlm train dan tram bersih....trainpun baru.



suasana di train station. masa pergi tak ramai org tp masa balik train penuh dg penumpang.



restoren (cat coklat muda) di train station



ada gerai jual makanan berasaskan hazelnut kat dlm kws station



bangunan Sirkeci train station



view dpn train station....ada tram station Sirkeci,kalau malas nak jln ambil tram di Sirkeci turun di Eminonu. Tp kalau jln dr Sirkeci ni ke Spice Bazaar dlm 15 min je.



dpn train station. kat Istanbul byk gerai yg jual makanan tepi jalan...



jalan menghala ke Spice bazar...dalam 15 min jln kaki sampai.rata2 kws pejalan kaki di Istanbul ni bersih,tu yg suka jln sambil tengok kedai2.



byk cafe sepjg laluan ke Spice Bazaar



model cafe.....



alahai model tutup mata pula..



byk cafe...kalau lapar...senang nak singgah isi perut...



jual teh panas...meja dan kerusi kecil diatur tepi bangunan...



jln2 sambil tengok kedai....tak lah penat



view spj ke Spice bazaar-byk kedai pakaian..



jual gula len...gula kapas



byk kedai spjg laluan....



kalau tak silap ni Muzium tp kami tak singgahpun



Masjid terletak berdekatan Spice Bazaar, view masjid dr belah belakang....masjid lama tp masih digunakan.



tempat ambil wuduk belah tepi luar...



lagi view masjid.masa kali pertama pergi hari kerja jadi tak ramai org...



anak2 dpn masjid Eminonu Yenicamii/New Mosque(Yeni Cami) yg dibina 1597-1663...lamanya.



penuh burung dok kerumun masa org ni bagi makan...



nak bergambar dg burung merpati dpn masjid...boleh beli makanan burung kat situ...tabur je nanti burung penuh dgt...



org ni jual trophet kecil ...tgh ajar abg no3 camna nak tiup...tak pandai tiup...tak bunyi jadi tak beli.blkg tu dlm kotak merah org jual makanan burung...dlm piring



view dlm masjid New Mosque (Yeni Cami)...



bgn lama tu terletaknya Spice Bazaar, situ terletaknya pintu masuk utama. ramai org kat dataran sini sbb week end.



dpn Spice terletaknya Galata Bridge yg terkenal juga tp kami tak sempat ke sana.



pintu masuk Istanbul's Egyptian (Spice) Bazaar (Mısır Çarşısı).Spice Bazaar dibina pada thn 1664.berbentuk “L”-shaped dg 88 buah kedai....kecil je Spice Bazar berbanding Grand Bazaar.Buka setiap hari termasuk pada hari Ahad.



lorong dlm Spice bazaar...siling atasnya melengkung macam Grand Bazaar.



namapun Spice bazaar mmg byk rempah kat sini...tp tak belipun rempah sbb kat Cairopun byk rempah gini..lagi murah.



manisan,lampu dan tembikar.....kemas susunannya...



teh yg pelbagai jenis...ada love tea,winter tea,apple tea,rose tea,tropica tea,lavender tea...dll.tp yg femes kat Istanbul ni apple tea....kat hotel kamipun diorg hidang apple tea.



suasana yg sibuk dlm Spice bazaar..



rempah dan teh...



pashmina dan lampu ada juga dijual



lampu2 Turki yg cantik....mama rembat juga lampu ni tp beli kat Grand Bazaar.



anak2 gelak bila dengar sesetengah peniaga di sini cakap Kuala Lumpur..murah2..lelong...tahu cakap melayu jugak mereka...



bergantungan...utk jual atau hiasan tak tahulah...



shishapun ada



tembikar...mcm di Grand Bazaar



lampu2....boleh isi lilin atau mentol..



buah2an jeruk dan Tukish delight



keluar dari Spice Bazaar,byk kedai2 ditepinya dan lorong berdekatan....Hasırcılar Caddesi yg byk jual pakaian,brg rumah dan perhiasan wanita.



pashmina....



beg dan pakaian



lorong di luar Spice Bazaar....ramai org.tp kalau hari minggu byk kedai kws luar ditutup.



bunga2



kedai jual pelbagai rantai manik



dkt lorong...



pakaian dan bag



kedai2 jual pakaian dan beg..



brg dapur..senduk kayu,mesin perah juspun dll ada jual

Dah habis Spice Bazaar, penat pusing2, balik hotel..tp singgah beli makanan.



abg Syazrin nak roti ni....keraslah bang...nanti tanggal gigi..hi...



kita beli jagung rebus je...



singgah beli kebab....posing dg uncle jual kebab....



tunggu kebab siap...



singgah beli nasi/pilav dkt stall ni,nasipun dah tinggal sikit nasib baik cukup.nasi yg dicampur dg kacang kuda dijual panas,diplay dlm kotak kaca.sebelum ni pernah beli nasi gini kat kws beyazit...yg tu penjual letak sos tomato kat atas. Harga 1 pkt dlm 2.5 lira..ke 3 lira, lupa lah.



nilah rupa nasi/pilav siap letak sos tomato yg kami tapau mkn kat hotel. sekali rasa mcm nasi ayam...anak2 suka pula nasi ni.tengok org Turki mkn gitu je nasi ni,mkn terus kat gerai...panas2,mkn sambil berdiri.



singgah beli nasi dlm kepah



rupa nasi dlm kepah...ada rasa rempah sikit. 2 kepah, 1 lira .



byk buah berangan jual kat Istanbul....belilah sikit nak rasa....



zoom sikit buah berangan



singgah kedai bakery....tengok roti tp tak belipun



singgah beli doner kebab lagi kat kedai ni...murah 1.5 lira 1 kebab



masa balik terserempak kanak2 jual anak patung di kws restoren Kumkapi



singgah beli ayam bakar di kedai kebab dpn hotel utk dimkn dg pilav rice.tp lupa nak ambil gambar ayam bakar...

tamat PT6,byk gambar entry ni....lama juga nak upload.



entry selingan...jom jamu mata dg laksa penang yg dimasak hari ni.

Klik Nuffnang2