Pages

Monday, April 4, 2016

Ayam Masak Beriani ganding dg Nasi Beriani





Assalammualaikum dan salam sejahtera buat pengunjung dapurmamasya...moga semuanya dalam keadaan sihat dan sejahtera , dirahmati Allah selalu...
Lamanya mamasya tak update blog dari tahun lepas.....dah bersawang blog ni...maaf byk2..nak ronda blog kwn2pun tak sempat...masa begitu terhad skrg. buat pengunjung yg masih sudi dtg ke blog mamasya, terimakasih diucapkan.


Cerita ttg masakan pula.....tiap2 hari mmg masak utk keluarga cuma kalau week end tu...dapatlah lama sikit di dapur...jd bolehlah masak yg special sikit utk seisi keluarga. Oleh kerana seisi keluarga suka nasi yg berperisa...untuk menu hari mama masak nasi beriani dg gandingan ayam masak beriani + dalca daging. Rempah beriani pula masa kemas gerbok dapur terjumpa ada 1 pek yg belum guna...sebelum tamat tempoh eloklah buat masak. Jom tengok resepinya....t.kasih kepada empunya resepi :

AYAM MASAK BERIANI
oleh : Dapurmamasya
Sumber ; Dari Dapur Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 ekor ayam - dipotong
1 tangkai daun ketumbar
2 biji tomato - dipotong
5 sudu besar rempah beriani
5 sudu besar sos tomato
3 sudu besar tomato puree
3 susu besar bawang goreng
1/2 cawan kismis
1/2 cawan susu cair
Sedikit air - mamasya letak secukupnya sbb anak2 suka yg ada kuah sikit
Garam dan gula secukupnya
1 biji bawang besar - dihiris
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia*
4 biji cili hijau* - semua bahan dikisar - guna cili merah sbb tak da yg hijau

Cara-cara :
Ayam dibersihkan dan digaul bersama kunyit dan garam. Goreng setengah masak.
Tumis bawang besar dan bahan yang dikisar hingga wangi.
Masukkan rempah beriani, daun ketumbar dan sedikit air dan kacau sebati.
Masukkan tomato puree, tomato sos, kismis, bawang goreng dan buah tomato. Kacau rata.
Masukkan susu cair dan ayam sambil kacau hingga ayam masak.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang.


Sedap masakan ayam beriani ni...kena dg selera mama...anak2pun suka.mamasya masak ayam ada kuah sikit sbb anak2 tak suka kalau kering.kalau nak mkn dg nasi putihpun sesuai....ikut selera masing-masing...

Untuk nasi,mamasya guna rempah adabi....ikut aje resepi pada pek rempah beriani.di blog mamasya nipun ada resepi nasi beriani...boleh search/atau cari di label nasi.

dah siap terhidang bolehlah jamu selera...sesuai kalau nak jamu tetamu datang atau acara jamuan...