Assalammualaikum semua. Xtvt hari ni....mama try buat ketupat sotong Kelate. Kalau ketupat sotong versi Trengganu putih...santan dg halba tak letak gula melaka...lain rasanya.
Ketupat sotong ni lama betul tak makan...bertahun juga sejak masa di Mesir lagi. Dah lama terasa nak makan.mana nak cari org jual kecuali di kb...balik Kelantan sekejap sj tak sempat nak cari. nak mkn juga... buatlah sendiri.
Dari segi rasa manis dah kena dg selera....pulutpun elok masak. cuma sbb nak cepat...kuah kurang pekat.lain kali kena msk lagi lama..bagi pekat sikit baru molek jadinya. kalau di kedai jual manis sgt. masa msk tdpun ingat nak tambah lagi gula melaka...nak bg lagi gelap mcm di kedai tp bila rasa dah sedang molek manis tak jd tambah.
Sumber BlogcikguWan
Oleh : Dapurmamasya
Bahan-bahannya;
1-2 kg sotong sederhana besar - Lagi bagus kalau sotong yang sedang bertelor..
Bersihkan sotong, keluarkan tulang belakangnya.
Cabut kepala sotong dan buang giginya. Sejatkan.
1 cawan beras pulut 4 keping nise Sedikit gula (jika suka)- letak gula melaka
Sedikit garam
2 1/2 cawan santan pekat.
Daun pandan
Lidi/pencungkil gigi yang tajam hujungnya.
Cara-caranya;
1.Basuh beras pulut. Rendamkan dengan 1/2 cawan santan tadi bersama-sama sedikit garam. Biarkan sebentar.
2.Ambil sotong, isikan dengan beras pulut yang direndam tadi (kalau boleh bersama-sama dengan santannya sekali). Isi 3/4 penuh yer...kalau penuh sangat ketupat akan jadi keras@ pulut separuh masak dan kurang sedap dimakan.
3.Tutup badan sotong dengan kepalanya dimasukkan balik ke dalam badan. Cucuk kepalanya dengan 2 batang lidi secara bersilang dengan kemas supaya ketupat tidak terburai semasa merebus nanti.
4. Susun daun pandan didalam periuk sebagai alas. Susun semua sotong dalam periuk dan masukkan santan yang 2 cawan tadi. (boleh tambah santan jika suka - letak santan hingga tenggelam sotong)
5.Tutup periuk dan rebus sotong.
6.Bila sotong hampir masak atau santan dah semakin kurang, masukkan gula nise atau gula melaka yang telah dipotong kecil dan gula.
7.Masak sehingga nise cair dan kuah jadi pekat. Dah siap.
Sotong seeloknya cari yg besar saiznya,....baru senang nak sumbat. yg tolong mama sumbat pulut dlm ketupat ini...anak dara mamasya Syakirah.jarinya halus senang sumbat. kepalanya dicucuk dengan 2 batang lidi secara bersilang dengan kemas supaya ketupat tidak terburai semasa merebus nanti spt dalam gambar. Susun daun pandan didalam periuk sebagai alas. Susun semua sotong dalam periuk dan masukkan santan.
mmg mudah bahan dan caranya. utk gula melaka boleh adjust ikut rasa kita.kalau yg dijual kuah gelap sikit dan pekat kuahnya sbb lebih gula melaka..manis sgt.
Mama minta anak2 rasa.mula diorg pelik sbb pulut dalam sotong...tp bila dah rasa....baru tahu kesedapannya....maklumlah anak2 suka pulut kecuali Syakirah sorang yg tak suka pulut tp dia rasa juga ketupat sotong tadi...nak juga dia tahu rasanya hasil dia tolong sumbat.