Pages

Sunday, September 4, 2016

Ketupat Sotong Kelantan


Assalammualaikum semua. Xtvt hari ni....mama try buat ketupat sotong Kelate. Kalau ketupat sotong versi Trengganu putih...santan dg halba tak letak gula melaka...lain rasanya. 
Ketupat sotong ni lama betul tak makan...bertahun juga sejak masa di Mesir lagi.  Dah lama terasa nak makan.mana nak cari org jual kecuali di kb...balik Kelantan sekejap sj tak sempat nak cari. nak mkn juga... buatlah sendiri. 


Dari segi rasa manis dah kena dg selera....pulutpun elok masak. cuma sbb nak cepat...kuah kurang pekat.lain kali kena msk lagi lama..bagi pekat sikit baru molek jadinya.  kalau di kedai jual manis sgt. masa msk tdpun ingat nak tambah lagi gula melaka...nak bg lagi gelap mcm di kedai tp bila rasa dah sedang molek manis tak jd tambah. 

Sumber BlogcikguWan
Oleh : Dapurmamasya

Bahan-bahannya;   
1-2 kg sotong sederhana besar - Lagi bagus kalau sotong yang sedang bertelor..
 Bersihkan sotong, keluarkan tulang belakangnya. 
Cabut kepala sotong dan buang giginya. Sejatkan.  
 1 cawan beras pulut 4 keping nise Sedikit gula (jika suka)- letak gula melaka 
Sedikit garam
 2 1/2 cawan santan pekat. 
Daun pandan
 Lidi/pencungkil gigi yang tajam hujungnya.   

Cara-caranya;   
1.Basuh beras pulut. Rendamkan dengan 1/2 cawan santan tadi bersama-sama sedikit garam. Biarkan sebentar.   
2.Ambil sotong, isikan dengan beras pulut yang direndam tadi (kalau boleh bersama-sama dengan santannya sekali). Isi 3/4 penuh yer...kalau penuh sangat  ketupat akan jadi keras@ pulut separuh masak dan kurang sedap dimakan. 
3.Tutup badan sotong dengan kepalanya dimasukkan balik ke dalam badan. Cucuk kepalanya dengan 2 batang lidi secara bersilang dengan kemas supaya ketupat tidak terburai semasa merebus nanti.  
4. Susun daun pandan didalam periuk sebagai alas. Susun semua sotong  dalam periuk dan masukkan santan yang 2 cawan tadi. (boleh tambah santan jika suka - letak santan hingga tenggelam sotong) 
5.Tutup periuk dan rebus sotong.   
6.Bila sotong hampir masak atau santan dah semakin kurang, masukkan gula nise atau gula melaka yang telah dipotong kecil dan gula. 
7.Masak sehingga nise cair dan kuah jadi pekat. Dah siap.

Sotong seeloknya cari yg besar saiznya,....baru senang nak sumbat. yg tolong mama sumbat pulut dlm ketupat ini...anak dara mamasya Syakirah.jarinya halus senang sumbat. kepalanya dicucuk dengan 2 batang lidi secara bersilang dengan kemas supaya ketupat tidak terburai semasa merebus nanti spt dalam gambar. Susun daun pandan didalam periuk sebagai alas. Susun semua sotong  dalam periuk dan masukkan santan.


mmg mudah bahan dan caranya. utk gula melaka boleh adjust ikut rasa kita.kalau yg dijual kuah gelap sikit dan pekat kuahnya sbb lebih gula melaka..manis sgt.


Mama minta anak2 rasa.mula diorg pelik sbb pulut dalam sotong...tp bila dah rasa....baru tahu kesedapannya....maklumlah anak2 suka pulut kecuali Syakirah sorang yg tak suka pulut tp dia rasa juga ketupat sotong tadi...nak juga dia tahu rasanya hasil dia tolong sumbat. 

Thursday, September 1, 2016

Nasi Dagang Sempena Cuti Kemerdekaan



   Assalammualaikum semua...mood rajin pula nak update blog....lagipun hari cuti kemerdekaan santai2 di rumah saja...nak berehat...malas nak keluar. anak2pun tak da yang nak keluar. jadi xtvt di rumah....masak...makan...makan.....
Untuk menu hari cuti kemerdekaan ini, mama masak nasi dagang...antara menu favorit kami sekeluarga...lama tak masak sejak balik Msia. Maklumlah nak makan boleh beli saja. tp bila masak sendiri ni puas makan...boleh ulang makan. anak no 2  mama cakap..mama sedap sgt nasi ni...mana tak nya 3 kali dia mkn.....dia yg last licinkan nasi dagang....



Nasi dagang...selain lauk  ikan tongkol, mama buat juga ayam goreng berempah, telur rebus dan acar. Masak lauk ayam sbb anak2 kurang sikit lauk ikan. kalau nasi dagang dg ikan tongkol mmg serasi rasanya. Utk resepi nasi dagang lebih kurang sama saja....cuma resepi kali ini guna beras wangi, sedap guna beras wangi masak nasi dagang. Kalau guna beras wangi tak campur beras pulut pun tak mengapa tp campur juga sbb satu famili suka pulut.

Resepi Nasi Dagang Terengganu



  • 1 kg  (6  1/2 ) cawan beras wangi (floral) - rendam 1 mlm
  • 1  1/2 cawan beras pulut - rendam 1 mlm
  • 4 1/2 cawan santan cair  
  • 2  1/2 cawan santan pekat + garam secukupnya
  • 2 sudu halba (paras) 
  • 4 ulas bawang merah - hiris tipis
  • 1  in halia - hiris mcm btg mancis
Cara-cara:
  1. Basuh dan rendam beras dg pulut 1 malam.
  2. Kukus  kali pertama selama 20 min.
  3. Angkat dan letak dalam bekas yang besar, gaul dg santan cair. biarkan seketika agar santan serap elok.
  4. Kukus kali ke 2 selama 20 min.
  5. Sambil itu masak sekejap santan pekat dg bawang dan halia. nampak santan dah berwap masukkan garam secukupnya dan  halba, angkat.
  6. Gaulkan santan pekat dg pulut...masukkan santan sedikit demi sedikit (boleh kurangkan kalau dah cukup santannya).
  7. Kukus semula sekejap dalam 5-8 minit saja.ini utk memastikan nasi dagang tak cepat basi. bila sudah masak... masih panas pastikan jgn tutup rapat tutupnya...seeloknya tutup dg saji.

Masak nasi dagang ni....part yg lama ialah mengukus. kalau ada kukusan bsr mmg mudah, tak perlu ulang kukus beberapa kali. steamer letrik mamasya dah rosak. jadi kukus atas dapur. untuk memudahkan mengukus, letak beras dalam kain net (net utk cuci baju....gunting separuh. ni mama beli khusus utk buat kukusan) mudah beras tak jatuh ke bawah dan senang nak angkat bila dah masak.




Untuk gulai ikan...guna rempah dan ikut saja resepi jenama Tok Ma gulai ikan nasi dagang. pertama kali mencuba rempah ini...sedap rempahnya cuma warna rempahnya tak merah.Resepinya pun mama ikut di pek rempah. tapi biasa masak ikut resepi di sini....Resepi gulai ikan nasi dagang.




 Ayam goreng berempah ni...dah beberapa kali mamasya buat.resepi boleh klik kat sini.....Resepi ayam-goreng-berempah



siap terhidang....