Pages

Sunday, November 6, 2016

Macaroni Cheese....yummyyy....


Assalammualaikum buat semua.....bersua kembali...tenggelam timbul dapurmamasya ni......lemau sungguh nak update blog....tambah kesibukan dengan tugasan seharian. Moga masih ada yg sudi jengah blog dapurmamasya ini....
Untuk resepi kali ni....mamasya kongsi Macaroni Cream Cheese....dah beberapa kali juga buat sbb anak2 mmg suka yg bercheese...western gini. mamasya masak doublekan bahan2...maklumlah anak2 suka. inipun sekali hadap licin 2 bekas.....



Resepi seperti di bawah....bahan2 nya agak mudah .....pada peminat macaroni bolehlah mencuba.....tkasih kepada empunya resepi. 

Macaroni Cheese
Sumber ; Myresepi 
Oleh : Dapurmamasya
Bahan-bahan
  • 1 cawan makaroni 
  • 2 - 3 sudu makan mentega
  • 2 1/2 sudu makan tepung gandum
  • 1/2 kiub ayam knorr
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 2 batang sosej dihiris nipis @ lebih
  • 2 sudu makan daging @ ayam kisar ( terpulang la nak guna ayam @ daging, ( boleh guna daging yg direbus dan di blend kan )- tambah meatball
  • 2 ulas bawang putih ( dicincang halus )
  • 1/2 ulas bawang bombay ( bawang besar  kuning @bawang besar )
  • 2 - 4 sudu cream cheese philadelphia ( boleh cheese cheddar @ parmesan  )
  • 1 cawan susu sejat @ susu cair
  • 1 cawan air
  • Italian Herbs @ dry basil ( tak letak )
  • Remekin @ loyang 
  • Cara-cara
  • 1.Rebuskan makaroni dlm rebusan tu letak sikit garam dan minyak supaya makaroni tu tak melekat.
  • 2.Bila dan siap rebus dan toskan makaroni tu, gaulkan makaroni tu dgn 1/2 sudu makan butter.. supaya makaroni tak kering dah siap letak tepi dulu.
  • 3.Panaskan kuali masukkan 1 sudu butter kemudian masukkan sosej yg dihiris nipis, pastu masukkan 2 sudu makan daging @ ayam kisar agak2  separuh masak ketepikan.
  • 4.Dalam kuali yg sama, masukkan butter, bawang besar dan bawang kecil yg dicincang. Gaulkan sehingga naik bau dan kuning keemasan
  • 5.Kemudian masukkan tepung gandum, gaul rata. Bila tepung dan bawang sebati akan menjadi ketul2.
  • 6.Masukkan pula susu sejat, gaul rata. Kalau berketul2 hancurkan. Kemudian baru dimasukkan air, kacau bagi sebati.
  • 7.Sekarang masukkan pula kiub pati ayam knorr, gaul rata sehingga kiub cair . Masukkan pula serbuk lada hitam ( kepedasan ikut masing2  )
  • 8.Masukkan pula sosej dan daging yg dah digoreng tadi, gaul rata la ye ( kalau rase pekat sgt ssh nk gaul tambah cikit jek air )
  • 8.masukkan Italian Herbs dan gaul rata dah sebati tutup api .  
  • 9.Jangan lupa oleskan butter @ minyak kat dlm loyang 
  • 10.Tuangkan makaroni ke dalam loyang dan taburkan cheese parut diatas makaroni, ikut suka nak letak byk mana .Akhir sekali baru la taburkan sedikit italian herbs @ sedikit serbuk lada hitam.
  • 11. Sebelum masukkan makroni pasti oven telah dipanaskan terlebih dahulu , selama lebih kurang 15 - 20 minit. 
  • 12. Masukkan dlm oven @ mikrowave. Suhu 150c - 170c selama 12 - 15 minit
  • Campuran bahan sebelum bakar.....mamasya buat  2x 
  • taburkan cheese....lagi byk lagi sedapppp.......
  • Siap masak............

Sunday, September 4, 2016

Ketupat Sotong Kelantan


Assalammualaikum semua. Xtvt hari ni....mama try buat ketupat sotong Kelate. Kalau ketupat sotong versi Trengganu putih...santan dg halba tak letak gula melaka...lain rasanya. 
Ketupat sotong ni lama betul tak makan...bertahun juga sejak masa di Mesir lagi.  Dah lama terasa nak makan.mana nak cari org jual kecuali di kb...balik Kelantan sekejap sj tak sempat nak cari. nak mkn juga... buatlah sendiri. 


Dari segi rasa manis dah kena dg selera....pulutpun elok masak. cuma sbb nak cepat...kuah kurang pekat.lain kali kena msk lagi lama..bagi pekat sikit baru molek jadinya.  kalau di kedai jual manis sgt. masa msk tdpun ingat nak tambah lagi gula melaka...nak bg lagi gelap mcm di kedai tp bila rasa dah sedang molek manis tak jd tambah. 

Sumber BlogcikguWan
Oleh : Dapurmamasya

Bahan-bahannya;   
1-2 kg sotong sederhana besar - Lagi bagus kalau sotong yang sedang bertelor..
 Bersihkan sotong, keluarkan tulang belakangnya. 
Cabut kepala sotong dan buang giginya. Sejatkan.  
 1 cawan beras pulut 4 keping nise Sedikit gula (jika suka)- letak gula melaka 
Sedikit garam
 2 1/2 cawan santan pekat. 
Daun pandan
 Lidi/pencungkil gigi yang tajam hujungnya.   

Cara-caranya;   
1.Basuh beras pulut. Rendamkan dengan 1/2 cawan santan tadi bersama-sama sedikit garam. Biarkan sebentar.   
2.Ambil sotong, isikan dengan beras pulut yang direndam tadi (kalau boleh bersama-sama dengan santannya sekali). Isi 3/4 penuh yer...kalau penuh sangat  ketupat akan jadi keras@ pulut separuh masak dan kurang sedap dimakan. 
3.Tutup badan sotong dengan kepalanya dimasukkan balik ke dalam badan. Cucuk kepalanya dengan 2 batang lidi secara bersilang dengan kemas supaya ketupat tidak terburai semasa merebus nanti.  
4. Susun daun pandan didalam periuk sebagai alas. Susun semua sotong  dalam periuk dan masukkan santan yang 2 cawan tadi. (boleh tambah santan jika suka - letak santan hingga tenggelam sotong) 
5.Tutup periuk dan rebus sotong.   
6.Bila sotong hampir masak atau santan dah semakin kurang, masukkan gula nise atau gula melaka yang telah dipotong kecil dan gula. 
7.Masak sehingga nise cair dan kuah jadi pekat. Dah siap.

Sotong seeloknya cari yg besar saiznya,....baru senang nak sumbat. yg tolong mama sumbat pulut dlm ketupat ini...anak dara mamasya Syakirah.jarinya halus senang sumbat. kepalanya dicucuk dengan 2 batang lidi secara bersilang dengan kemas supaya ketupat tidak terburai semasa merebus nanti spt dalam gambar. Susun daun pandan didalam periuk sebagai alas. Susun semua sotong  dalam periuk dan masukkan santan.


mmg mudah bahan dan caranya. utk gula melaka boleh adjust ikut rasa kita.kalau yg dijual kuah gelap sikit dan pekat kuahnya sbb lebih gula melaka..manis sgt.


Mama minta anak2 rasa.mula diorg pelik sbb pulut dalam sotong...tp bila dah rasa....baru tahu kesedapannya....maklumlah anak2 suka pulut kecuali Syakirah sorang yg tak suka pulut tp dia rasa juga ketupat sotong tadi...nak juga dia tahu rasanya hasil dia tolong sumbat. 

Thursday, September 1, 2016

Nasi Dagang Sempena Cuti Kemerdekaan



   Assalammualaikum semua...mood rajin pula nak update blog....lagipun hari cuti kemerdekaan santai2 di rumah saja...nak berehat...malas nak keluar. anak2pun tak da yang nak keluar. jadi xtvt di rumah....masak...makan...makan.....
Untuk menu hari cuti kemerdekaan ini, mama masak nasi dagang...antara menu favorit kami sekeluarga...lama tak masak sejak balik Msia. Maklumlah nak makan boleh beli saja. tp bila masak sendiri ni puas makan...boleh ulang makan. anak no 2  mama cakap..mama sedap sgt nasi ni...mana tak nya 3 kali dia mkn.....dia yg last licinkan nasi dagang....



Nasi dagang...selain lauk  ikan tongkol, mama buat juga ayam goreng berempah, telur rebus dan acar. Masak lauk ayam sbb anak2 kurang sikit lauk ikan. kalau nasi dagang dg ikan tongkol mmg serasi rasanya. Utk resepi nasi dagang lebih kurang sama saja....cuma resepi kali ini guna beras wangi, sedap guna beras wangi masak nasi dagang. Kalau guna beras wangi tak campur beras pulut pun tak mengapa tp campur juga sbb satu famili suka pulut.

Resepi Nasi Dagang Terengganu



  • 1 kg  (6  1/2 ) cawan beras wangi (floral) - rendam 1 mlm
  • 1  1/2 cawan beras pulut - rendam 1 mlm
  • 4 1/2 cawan santan cair  
  • 2  1/2 cawan santan pekat + garam secukupnya
  • 2 sudu halba (paras) 
  • 4 ulas bawang merah - hiris tipis
  • 1  in halia - hiris mcm btg mancis
Cara-cara:
  1. Basuh dan rendam beras dg pulut 1 malam.
  2. Kukus  kali pertama selama 20 min.
  3. Angkat dan letak dalam bekas yang besar, gaul dg santan cair. biarkan seketika agar santan serap elok.
  4. Kukus kali ke 2 selama 20 min.
  5. Sambil itu masak sekejap santan pekat dg bawang dan halia. nampak santan dah berwap masukkan garam secukupnya dan  halba, angkat.
  6. Gaulkan santan pekat dg pulut...masukkan santan sedikit demi sedikit (boleh kurangkan kalau dah cukup santannya).
  7. Kukus semula sekejap dalam 5-8 minit saja.ini utk memastikan nasi dagang tak cepat basi. bila sudah masak... masih panas pastikan jgn tutup rapat tutupnya...seeloknya tutup dg saji.

Masak nasi dagang ni....part yg lama ialah mengukus. kalau ada kukusan bsr mmg mudah, tak perlu ulang kukus beberapa kali. steamer letrik mamasya dah rosak. jadi kukus atas dapur. untuk memudahkan mengukus, letak beras dalam kain net (net utk cuci baju....gunting separuh. ni mama beli khusus utk buat kukusan) mudah beras tak jatuh ke bawah dan senang nak angkat bila dah masak.




Untuk gulai ikan...guna rempah dan ikut saja resepi jenama Tok Ma gulai ikan nasi dagang. pertama kali mencuba rempah ini...sedap rempahnya cuma warna rempahnya tak merah.Resepinya pun mama ikut di pek rempah. tapi biasa masak ikut resepi di sini....Resepi gulai ikan nasi dagang.




 Ayam goreng berempah ni...dah beberapa kali mamasya buat.resepi boleh klik kat sini.....Resepi ayam-goreng-berempah



siap terhidang....

Monday, August 29, 2016

Mee Rebus Sedap

Assalammualaikum buat semua.....lamanya tak update blogdapur mamasya....rindu  utk berblog tp apa kan daya masa membatas. Maaf byk2 buat pengunjung dapurmamasya yg dtg tengok menu yg sama dan maaf juga kalau ada pertanyaan di resepi2 lepas mamasya tak sempat jawab.

Bukan tak da resepi nak kongsi tapi kesibukan masa nak upload diblog. tiap2 hari memang masak utk keluarga tp week day sempat masak yg simple saja. belah pagi terkejar2 msk sarapan utk anak2 yg nak ke sekolah....utk bawa ke office. balik office ptg....msk utk menu mkn mlm pula....tak kira sesibuk manapun kat office....setiap hari mama akan msk utk keluarga....menu tu kalau dah tak sempat sgt...msk juadah yg mudah dan ringkas aja.....tp kena ikut selera keluarga juga.

Kalau hari minggu baru kelapangan mama masak yg special sikit......macam menu week end kali ini....mama masak mee rebus utk sarapan. Pada mulanya nak msk mee udang....tp tukar menu masak mee rebus...kebetulan semalam ada rebus daging dan bahan-bahan yg lain semua cukup.


Resepi mee rebus, hasil carian google mee rebus sedap.....berkenan mencuba resepi dari blog Iresipi...lagipun bahan2nya semua siap sedia di rumah.. kelainan resepi mee rebus ini ada letak kacang tanah... menambah rasa pd kuahnya. Mee rebus ini ikut selera mama mmg sedap...familipun cakap sedap. Utk kuah kena pandai imbangkan rasa manis kuah dg garam. jom tengok resepinya :

Sumber; Iresipi Blogspot
Bahan-Bahan: (utk 5 org)
  • 1 kg mee kuning, dicelur
  • 250g taugeh, buang ekor dan celur
  • Limau kasturi
  • Bawang goreng
  • 3 biji telur, direbus
  • 1 tangkai daun sup, hiris halus
  • Cili merah, hiris nipis
  • Cili hijau, hiris nipis
  • 3 ketul tauhu, digoreng dan hiris sederhana nipis
Bahan untuk kuah:
  • 1 senduk minyak masak
  • 500 g daging, hiris nipis - mama dah siap rebus dulu daging -ambil air sekali
  • 500 g keledek merah, anggaran 2 ketul kecil
  • 2 sudu besar taucu
  • 5 ulas bawang merah*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 2 cm halia*
  • 1 sudu besar udang kering yang direndam*
  • 2 sudu besar serbuk kari daging - buat pes campur sikit air
    • 6 cawan air - air agak2 sj  
    • 1/2 cawan serbuk kacang tanah ( kacang tanah digoreng tanpa minyak dan kisar halus)
    • 2 cm lengkuas, dititik
    • 1 biji tomato, dipotong dadu
    • Garam dan gula secukup rasa - mama guna gula merah juga 

    Cara Penyediaan:

    Cara untuk memasak kuah:
    1. Rebus keledek sehingga masak, dan lenyek halus.
    2. Kisar halus bahan bertanda (*)
    3. Panaskan minyak, tumis bahan kisar halus sampai wangi, kemudian masukkan rempah kari daging dan taucu. Masak hingga pecah minyak. Masukkan daging dan kacau sebati
    4. Masukkan air dan keledek yang dilenyek tadi. Masak hingga mendidih.
    5. Kemudian masukkan lengkuas, serbuk kacang dan tomato. Didhkan sehingga kuah menjadi pekat. Perasakan dengan gula dan garam secukupnya.
     
    Cara untuk menghidang:
    1. Masukkan sedikit mee yang telah dicelur ke dalam pinggan. Tuangkan kuah ke atas mee. Hiaskan dengan tauhu goreng, daun bawang, telur rebus, cili merah dan hijau dan taugeh. Perahkan dengan limau kasturi. Sedia untuk dimakan.

    Siap terhidang.......selamat mencuba ..... 

Monday, April 4, 2016

Ayam Masak Beriani ganding dg Nasi Beriani





Assalammualaikum dan salam sejahtera buat pengunjung dapurmamasya...moga semuanya dalam keadaan sihat dan sejahtera , dirahmati Allah selalu...
Lamanya mamasya tak update blog dari tahun lepas.....dah bersawang blog ni...maaf byk2..nak ronda blog kwn2pun tak sempat...masa begitu terhad skrg. buat pengunjung yg masih sudi dtg ke blog mamasya, terimakasih diucapkan.


Cerita ttg masakan pula.....tiap2 hari mmg masak utk keluarga cuma kalau week end tu...dapatlah lama sikit di dapur...jd bolehlah masak yg special sikit utk seisi keluarga. Oleh kerana seisi keluarga suka nasi yg berperisa...untuk menu hari mama masak nasi beriani dg gandingan ayam masak beriani + dalca daging. Rempah beriani pula masa kemas gerbok dapur terjumpa ada 1 pek yg belum guna...sebelum tamat tempoh eloklah buat masak. Jom tengok resepinya....t.kasih kepada empunya resepi :

AYAM MASAK BERIANI
oleh : Dapurmamasya
Sumber ; Dari Dapur Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 ekor ayam - dipotong
1 tangkai daun ketumbar
2 biji tomato - dipotong
5 sudu besar rempah beriani
5 sudu besar sos tomato
3 sudu besar tomato puree
3 susu besar bawang goreng
1/2 cawan kismis
1/2 cawan susu cair
Sedikit air - mamasya letak secukupnya sbb anak2 suka yg ada kuah sikit
Garam dan gula secukupnya
1 biji bawang besar - dihiris
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia*
4 biji cili hijau* - semua bahan dikisar - guna cili merah sbb tak da yg hijau

Cara-cara :
Ayam dibersihkan dan digaul bersama kunyit dan garam. Goreng setengah masak.
Tumis bawang besar dan bahan yang dikisar hingga wangi.
Masukkan rempah beriani, daun ketumbar dan sedikit air dan kacau sebati.
Masukkan tomato puree, tomato sos, kismis, bawang goreng dan buah tomato. Kacau rata.
Masukkan susu cair dan ayam sambil kacau hingga ayam masak.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang.


Sedap masakan ayam beriani ni...kena dg selera mama...anak2pun suka.mamasya masak ayam ada kuah sikit sbb anak2 tak suka kalau kering.kalau nak mkn dg nasi putihpun sesuai....ikut selera masing-masing...

Untuk nasi,mamasya guna rempah adabi....ikut aje resepi pada pek rempah beriani.di blog mamasya nipun ada resepi nasi beriani...boleh search/atau cari di label nasi.

dah siap terhidang bolehlah jamu selera...sesuai kalau nak jamu tetamu datang atau acara jamuan...