Pages

Thursday, August 26, 2010

Rojak Sotong

Selamat Hari Wanita buat teman-teman semua tak kira dimana berada...semoga ceria menjalankan tugas harian di bulan Ramadan ini...samada di pejabat mahupun di rumah.
Hari ni nak kongsi menu rojak sotong...




Buat rojak sotong ni 2 hari lepas....resepi ni pernah ada di dapur satu lagi. Sotong tu pada mulanya beli nak buat sambal sotong....tak jadi sambal..tukar buat rojak. Rojak antara makanan kegemaran...kalau beli kdg2 tak menepati selera..terlalu pedas..tawar. Buat sendiri...letak kacang byk-byk...puas hati mkn...

Rojak Sotong
Sumber ; Resepi.Net

Bahan-Bahan
2 ekor sotong yang telah kembang
1 biji timun
1 ikat kangkung
½ mangkuk kecil kacang tanah yang telah ditumbuk halus
½ mangkuk sos tomato
2 sudu besar petis- ganti dgn 2 sudu kuah rojak buah
2 sudu besar bijan goreng
2 keping tauhu
½ mangkuk cili boh-guna cili kering kisar
1 cawan air
Garam, gula- guna gula melaka dan serbuk perasa secukupnya

Cara
1. Sotong dan kangkung dicelur hingga empuk.
2. Kemudian diangkat, toskan airnya dan dipotong-potong.
3. Tauhu digoreng kemudian dipotong kecil.
4. Tomato sos, cili boh dan petis disatukan dalam periuk kemudian tambah air 1 cawan dan biarkan mendidih.
5. Bila mendidih masukkan separuh dari kacang tumbuk dan bijan kemudian dikacau hingga rata dan mendidih.
6. Masukkan sotong, kangkung, tauhu dan timun di dalam pinggan sesudah itu tuangkan kuah di atasnya dan hidangkan.

1 comment:

  1. Salam mamasya

    rojak sotong yg mabelesss & gorjes..espeseli ada byk kacang!!!

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.