Pages

Tuesday, October 12, 2010

Laksa Penang



Untuk pot luck raya di opis Jumaat yg baru lepas...spt entry di bawah,bawa laksa penang.Masak sebelah mlmnya...buat sarapan kami sekeluarga sebelah paginya dan sebahagian utk jamuan raya di opis.
Buat laksa penang sbb kebanyakan bahan mmg dah ada di rumah kecuali bunga kantan... ptg rabu sebelumnya ke pasar mlm berdekatan rumah cari bunga kantan..kebetulan ada dijual...segar2...jadilah masak laksa penang.

Laksa Penang

Bahan-Bahan:
1 pkt laksa -(kalau guna laksa kering seeloknya rendam laksa satu malam dan dicelur esoknya . laksa akan mudah lembut)
1/2 kg ikan kembung/selayang - kuah lagi sedap jika guna ikan selayang
6 biji bawang merah
1 batang bunga kantan (dibelah empat)
3-4 keping asam gelugur
1 sudu makan belacan yg telah dibakar/goreng tanpa minyak
4-5 sudu makan cili kering (buang biji) yg telah siap dimesin (boleh tambah kalau mahu pedas)/boleh campur dengan cili boh utk bagi kuah lebih merah
1 tangkai daun kesum
1/2 labu bawang besar (dihiris)
air secukupnya
Garam secukup rasa

Ulam
1 biji timun (dihiris)
sedikit daun salad (dihiris)/kubispun boleh
1/2 labu bawang besar (dihiris)
4 biji telur rebus
5 biji limau
cili besar/cili padi


Cara:

Rebus ikan dengan sedikit garam dan asam keping hingga masak. asingkan tulangnya dgn ikan.simpan tulang ikan; kisar dan tapis. Blender ikan dengan belacan dan bawang merah hingga halus.Masukkan bahan kisar dlm periuk,air tulang ikan, asam keping dan cili kering tadi, masak hingga mendidih. Tambahkan air dan biarkan mendidih, masukkan bawang besar, bunga kantan, daun kesum dan garam. Biarkan mendidih dgn api sed perlahan selama 30 minit. Lagi lama dipanaskan lagi sedap..sbb bahan2 mesra. Masukkan laksa ke dalam mangkuk & tuangkan kuah panas2 , letakkan ulam-ulaman.dah siap utk dimakan..






Laksa penang utk pot luck raya opis...

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.