Pages

Tuesday, October 26, 2010

Puding Cocktail



Semua jenis puding mmg favorit...apatah lagi mkn sejuk2. Puding cocktail ni buat masa Ramadan lalu...baru sempat update hari ini.
Puding cocktail kali ni campur dengan nata de coco....asalnya makan gitu, ni letak susu cair ..tabur dgn hiasan coklat rice...yummm....



Resepi asal k.liza...t.kasih K.Liza kongsi resepi, harap k.liza tak marah sbb ubahsuai sikit resepi campur agar2 dgn tpg kastad.

Puding Cocktail

bahan

10 gm agar2 serbuk atau 1 paket agar2 biasa [28 gram]
6 gelas air
1 1/2 cawan gula
1 tin susu cair
1 tin air buah campur dlm tin...
1 tin buah campur [untuk hiasan]

nota dapur mama;
guna 20 gm agar2 biasa/tali + 3 sudu besar tepung kastad
selain buah campur tambah nata ta de coco

Cara:
1. Masakkan agar2 serbuk atau agar biasa bersama air sehingga mendideh.
2. Masukkan gula. Biarkan mendideh lagi. [jika gunakan agar biasa kena tapis]
**3. Tutup api. Masukkan air buah campur dalam tin dan susu cair.
4. Tuangkan dalam acuan [terpulanglah nak acuan besar atau mangkuk kecil]. Bila dah sejuk masukkan dalam petisejuk.
5. Hidangkan bersama buah campur yang diasingkan tadi.

NOTA
Puding ni agak lembut sedikit...so kalau nak makan potongkan [jika gunakan acuan besar] atau tuangkan dalam bekas dan gunakan sudu kecil untuk memakannya.....
kalau untuk buat hantaran ..kurangkan air dalam memasaknya dan hiaskan dengan buah campur saja.

**Nota dapur mama;
Selepas langkah 2 , langkah
3. kacau tpg kastad dengan susu hingga kastad larut dan tapiskan ke dalam periuk yg ada agar-agar.Masukkan air buah campur dalam periuk. Kacau atas api sederhana dan biarkan sedikit pekat.Sambung langkah 4 di atas.
Jika suka makan dengan susu cair spt puding berkuah.



Puding cocktail ni buat dulu.. dari Fp mamasya.puding ni nampak kuning sikit.

2 comments:

  1. mmg sodapp...letak nenas byk sket....perghhhh....
    kita sukerrrrr nenas...

    ReplyDelete
  2. Loved fruit puddings!!! Sejuk je masuk tekak! Uishhh ;)

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.