Pages
▼
Wednesday, November 3, 2010
Puding Karamel
Puding karamel ni untuk minum ptg. Buat belah mlmnya ....simpan dulu dlm peti ais, balik office esoknya baru potong. Puding ni enak dimakan sejuk2....yummyyyy...
Resepi puding ni dah bebeberapa kali buat masa di Brunei..senang bahan2nya dan sedap pula.Cuma balik sini baru kali ni buat.
Puding Karamel
Sumber; Srs Fekah...tq Fekah kongsi resepi..
Bahan
Gula Hangus;
1 cawan gula pasir - guna 3/4 cwn gula aja
1 cawan air - elok guna air panas
Puding
4 biji telur
1 tin susu cair - ganti guna fresh milk 400 ml
2 SB esen vanilla
2 SB tepung jagung/kastard
Cara
1-sediakn gula hangus-asingkn
2-sediakn pengukus
3-* ‘blend’ telur hg kembang
3-masukn susu cair + ‘blend’ lg
4-masukn esen vanilla & tepung jagung/kastard + ‘blend’ lg- jgn blend lama sgt
5-tuangkn gula hangus dlm loyang
6-lps tu tuangkn adunan puding td ke dlm loyang
7-kukus selama 15-20 minit - tambah masa kukus kalau perlu
Nota dapur;
***bila dah sejuk masa nak hidang barulah ditelungkupkan puding ke dlm pinggan.
sumber internet; kalau nak puding yg elok ;
-tapis adunan sebelum kukus
-buang sikit2 buih dipermukaan
-kalau perlu tutup permukaan loyang dgn alumium foil
-sapu loyang dgn sedikit marjerin
sepotong tak cukup....
Jemput makan.....
saya dan adik saya sgt suka puding ni
ReplyDeletekalau sebiji tu kami berdua je boleh makan sampai habis haha :D
Mama..
ReplyDeleteEn suami suka makan karamel ni. Bulan puasa kalau beli rm2 sepotong huhuhuhu..lebih baik buat sendiri. Jimat
Selalu gak buat karamel ni. Makan sejuk-sejuk..perghhhh..sangat heaven
Salam kunjung.. belum pernah cuba lagi ni..Kita follow ya
ReplyDeletemesti sedap n...nk cuba r
ReplyDelete