Pages

Wednesday, November 3, 2010

Puding Karamel




Puding karamel ni untuk minum ptg. Buat belah mlmnya ....simpan dulu dlm peti ais, balik office esoknya baru potong. Puding ni enak dimakan sejuk2....yummyyyy...



Resepi puding ni dah bebeberapa kali buat masa di Brunei..senang bahan2nya dan sedap pula.Cuma balik sini baru kali ni buat.

Puding Karamel

Sumber; Srs Fekah...tq Fekah kongsi resepi..

Bahan
Gula Hangus;
1 cawan gula pasir - guna 3/4 cwn gula aja
1 cawan air - elok guna air panas

Puding
4 biji telur
1 tin susu cair - ganti guna fresh milk 400 ml
2 SB esen vanilla
2 SB tepung jagung/kastard

Cara
1-sediakn gula hangus-asingkn
2-sediakn pengukus
3-* ‘blend’ telur hg kembang
3-masukn susu cair + ‘blend’ lg
4-masukn esen vanilla & tepung jagung/kastard + ‘blend’ lg- jgn blend lama sgt
5-tuangkn gula hangus dlm loyang
6-lps tu tuangkn adunan puding td ke dlm loyang
7-kukus selama 15-20 minit - tambah masa kukus kalau perlu

Nota dapur;
***bila dah sejuk masa nak hidang barulah ditelungkupkan puding ke dlm pinggan.
sumber internet; kalau nak puding yg elok ;
-tapis adunan sebelum kukus
-buang sikit2 buih dipermukaan
-kalau perlu tutup permukaan loyang dgn alumium foil
-sapu loyang dgn sedikit marjerin



sepotong tak cukup....



Jemput makan.....

4 comments:

  1. saya dan adik saya sgt suka puding ni
    kalau sebiji tu kami berdua je boleh makan sampai habis haha :D

    ReplyDelete
  2. Mama..
    En suami suka makan karamel ni. Bulan puasa kalau beli rm2 sepotong huhuhuhu..lebih baik buat sendiri. Jimat

    Selalu gak buat karamel ni. Makan sejuk-sejuk..perghhhh..sangat heaven

    ReplyDelete
  3. Salam kunjung.. belum pernah cuba lagi ni..Kita follow ya

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.