Pages
▼
Tuesday, February 8, 2011
Mari jamu mata dengan Capati
Alhamdullilah Ops Piramid berjaya mengeluarkan pelajar kita di Mesir dan dijangka selesai dalam masa terdekat. Pelajar dari Jeddah dah mula dibawa pulang ke M'sia. Seronoknya tengok ibu bapa pelajar begitu gembira dan terharu menyambut kepulangan anak masing-masing di airport.Semoga semuanya selamat pulang....
Oklah dah beberapa entry tak da kisah makan....kali ni kita jamu mata dengan capati...bukan baru buat tp import dari dapur satu lagi. Minggu ni masak biasa2 saja, tak da experiment resepi baru...nak ambil gambarpun kamera mr husben bawak ke Mesir jadi ulang tayang masakan lama.
Capati
Sumber; Sajian Di Perantauan (Edisi Dua)
Bahan;
250 gm tepung capati @ tpg wheatmeal - ayak
175 ml (anggaran 1 cwn) air sejuk - tambah sikit kalau adunan kurang lembut
sedikit garam
* tambah 1 sb marjerin
Cara
1.Campurkan semua bahan di dlm mangkuk dan uli hingga jadi doh yg lembut.
2.Tutup mangkuk dgn kain lembab dan biarkan 1/2 jam
3.Panaskan kuali tebal di atas api sederhana.bila cukup panas perlahan kan api.
4.uli semula adunan dan bahagikan kpd beberapa ketul doh -bulatkan
5.Taburkan tpg atas pencanai. ambil seketul doh dan canaikan nipis.
6.angkat capati dan tepuk kedua2 belah utk buang tepung berlebihan.
7.letakkan atas kuali panas selama 1 min. setelah bah bawah bintik2 putih balikkan.
8.angkat capati dan layur atas api.ia akan mengembang beberapa saat.
*tak layur pun atas api...masak terus dlm kuali dan tekan bhg tepi capati bila capati mula mengembang.
9.letakkan dlm pinggan yg dilapik tuala kecil dan tutup dgn tuala agar capati sentiasa panas.makan sebaik sahaja masak.
Suka mkn capati tp dah lama tak buat...bilalah rajin nak nguli ni....
Assalamualaikum Mama...
ReplyDeleteKak Lin x pernah lagi makan capati...tapi kalau tosei pernah makan....