Pages

Sunday, August 29, 2010

Kerabu Campur Berkacang



Selain kurma buat juga kerabu untuk lauk berbuka. Pada mulanya nak buat somtam sbb ada kacang lebih buat rojak sotong...tp mangga yang dibeli..hanya sebiji saja yg muda...yang lain dah masak. Jadi campurkan karot dan ikan bilis utk bykkan bahan. Sebut je kerabu...tak kira kerabu apa mmg menyelerakan...ratahpun sedap.

Kerabu Campur Berkacang

Bahan
2 biji Mangga muda - kupas kulit racik halus
1 btg karot - racik
2 cili merah-tumbuk kasar/nak pedas guna cili padi
2 sb udang kering- rendam dan tumbuk kasar
sos ikan/garam
1 genggam kacang tanah- goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar
1 genggam ikan bilis - goreng
sedikit gula

Cara
1. Gaulkan semua bahan...campurkan.
2. Siap utk dimkn.

1 comment:

  1. salam mamasya,
    sedapnya kerabu. dah lama tak buat. saya sorang je yg makan.

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.