Pages
▼
Wednesday, September 1, 2010
Biskut Samperit
Ni biskut ke 2 buat week end baru lepas..biskut pertama tat nenas. Masa jalan-jalan ke dapur Nuanza, tertengok kuih samperit...biskut dahlia dwi kaler yg dia hidangkan...tampak manis ayu rupa biskut samperitnya bila letak dwi kaler gitu.... terus berkenan nak cuba.Kelainan biskut ni dari biskut samperit yg pernah buat sebelum ini adalah penggunaan byk tepung jagung....itu yg buat biskut lembut dan rapuh bila masuk mulut.
t.k Nuanza kongsi resepi.
biskut samperit
Sumber ; Blog Nuanza.
Bahan
2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan marjerin- lebey kurang 4 sudu besar
1/2 cawan gula pasir (kisar halus) @ 3/4 cawan gula icing - guna 1/2 cwn kastor sugar
1 biji kuning telur
cara:
lenyekkan marjerin kemudian masukkan gula + telur
masukkan tepung sedikit2 dan gaul sebati...guna tgn je lg best
kalau nk wat 2 kaler, bahagi 2..boh la kaler apa nk boh
kalau tak, wat je kuning mcm biasa..
tekan guna acuan samperit
hias ngan manik atau ceri
bakar 15 mnt
menunggu giliran masuk oven....
mamasya, sy pun ada buat biskut semprit dwi kaler camni..tapi warna coklat...hehehe. cam janji je...
ReplyDeletepuan azzilla...maya tiru yer...tu pun kalau jadi...hjhehehehhe
ReplyDeletewahh cantiknyerr..raya lepas sy ngan mak mertua sebok buat kueh nie, 2-3 resepi cuba tapi semuanya tak menjadi..sebelom bakar cun je tp bila keluar oven xnampak langsung kuntuman bunga tu...ada resepi laen plak bentuk da ader tp keras boleh baling kat dinding...bley la bagi tips camana nak buat biskut yg sedap nie.. :)
ReplyDelete