Pages
▼
Friday, April 22, 2011
Somtam Epal
Hidangan ringkas nak dikongsi hari ni....somtam. Sekali tengok mcm kerabu epal hijau yg pernah tayang sebelum ini. Tapi ni somtam lain sikit bahan2nya.Patutnya kalau somtam Thai guna betik/mangga tapi ni somtam omputih guna epal. Ringkas buatnya, selain epal tambah juga karot. Somtam ni boleh makan gitu mcm rojak tp kali ni makan dgn nasi.
Somtam
Sumber asal; FP Hajar
Bahan
Mangga muda/Epal - kupas kulit racik halus
bawang merah-tumbuk kasar
cili merah-tumbuk kasar...if nak berapi leh guna cili padi
udang kering- rendam dan tumbuk kasar
sos ikan- if takde leh ganti ngan garam je
kacang tanah- goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar
**tambah karot- racik
sedikit gula
Cara
1. Gaulkan semua bahan...mesra2kan
2. Perasakan mana yg kurang dgn sos ikan dan gula
Pernah tengok org Thai sediakan somtam ni, bila pelanggan nak barulah diracik betik,mangga dan kemudian tumbuk kasar kacang,cili padi dll bahan guna lesung kayu. Satu lagi campur kangkung mentah yg ditumbuk kasar jugak...kira sediakan fresh kpd pelanggan.
selalu jugak buat ni... mmg suka masam2
ReplyDeletesedapnyer mama...selalu makan somtam betik muda...kali ni ubah selera somtam epal hijau...hurmmm...mesti best kan...
ReplyDeleteSalam Mamasya...
ReplyDeleteMenu org berdiet ni sesuaiiiii sgt...
wah mama kecur tgk ni satu kelainan selalunya guna betikkan ,tpkan sy tak pernah try lagi hehehe
ReplyDeletesalam mamasya..
ReplyDeletewah!..sedapnye, boleh cuba buat ni..
Alahaiii Mamasya...terliurnya akak tgk somtam tuh...epal ijo dah habis lak smlm wat pai epal..nnt nak try laa..kena cari epal dulu..hehee
ReplyDeleteTK suka sgt somtam dan semua jenis kerabu Thai.Mmg sedap..Kalau balik KB wajib cari somtam ni.
ReplyDeleteTak penah try lagi somtam apple tau.
Kalau ke kedai pun susah nak jumpa..
nak minta/copy resepi boleh?
ReplyDelete