Pages

Monday, November 10, 2014

Southern Yellow Chicken Rice yang sedap!



Assalammualaikum buat semua...moga sihat sejahtera selalu. Dkt sebulan baru mama dpt update blog. tkasih buat semua yg singgah dan tinggalkan komen...terharu baca komen bila ada yg rindukan entry dari mama.....rasa bersemangat pula nak update blog. Mama akan cuba update setakat yg termampu....harap jgn jemu singgah dapur mamasya.

Untuk entry kali ini nak kongsi menu yg mama masak untuk famili week end ini....iaitu Southern Yellow Chicken Rice atau Nasi Ayam Goreng. Nasi yg berasal dari Selatan Thai ini pernah femes dlm thn 2010-2011....ramai yg dah mencuba....mamapun pernah cuba dulu dan juga masak utk jamuan open house raya.
Terasa nak mkn nasi ini sbb dah lama tak buat....dah beberapa kali nak msk tp asyik tertangguh. Minggu ini barulah merajinkan diri....masak pada hari sabtu utk lunch. masak 4 cwn + seekor ayam....licinnn....anak2 bertambah mkn....sedap mama masak... komen anak2....sukanya mama bila dpt pujian dari anak-anak.

Mamapun tak puas makan nasi ni...tambahan anak2pun suka, jadi hari Ahad...bersemangat msk lagi Southern Yellow Chicken Rice untuk dinner....dua hari berturut2 masak nasi ni. msk lewat ptg.....biar dinner mkn nasi yg panas2.Kali nipun bertambah anak2 makan...mmg berbaloi masak.Buat yg belum pernah cuba, bolehlah mencuba spt resepi di bawah.tkasih buat yg berkongsi resepi.jom lihat resepi:

Nasi Ayam Goreng@ Southern Yellow Chicken Rice
Sumber; Cik Manggis@Jom Masak Jom Makan & Tummy@ 3hungrytummies
Oleh; Dapur Mamasya

Bahan-bahannya:
1 ekor ayam- di potong 12 ketul
2 sudu kecil garam
* 1 sudu besar serbuk kunyit
* 1 sudu besar rempah kari*

Caranya
ayam di potong 12, bersihkan dan toskan....gaulkan bersama garam, serbuk kunyit dan serbuk kari....perap sebentar dan goreng seperti biasa...(jngn garing sangat)
Setelah siap, angkat ayam dan ketepikan dahulu.

Bahan Utk Masak Nasi
1 sudu rempah kari 1 inci halia-tumbuk kasar
4 ulas bawang merah-tumbuk kasar
2 ulas bawang putih-tumbuk kasar
1/2 labu bawang besar-potong dadu
2 inci kulit kayu manis ,2 biji buah pelaga, 3 kuntum bunga lawang,
sedikit kiub ayam sedikit garam dan sedikit serbuk lada hitam
2 bay leaves
4 cawan beras basmathi-cuci toskan (boleh guna beras jasmin)
4 1/2 cwn air - tambah jika kurang
1/2 cwn susu cair - resepi asal guna santan
minyak utk menumis - mama guna minyak sapi + minyak masak

Cara-Caranya:
Panaskan minyak tumiskan bunga lawang,kayu manis dan buah pelaga serta bahan bahan yang ditumbuk dan rempah kari hingga wangi.
Masukkan beras dan kacau hingga sebati atau mesra rempah2 tadi.
Tuangkan 1/2 susu cair dan 4 1/2 cawan air.
Susunkan ayam goreng diatasnya dan masukkan garam serta kiub ayam.
Masak nasi hingga masak.
* Setelah siap, bolehlah di hidangkan bersama sos pedas dan salad.

nota Dapurmamasya; Mama campur minyak sapi dg minyak semasa menumis.garam serta kiub ayam dimasukkan selepas air dan kacau, barulah disusun ayam.Bila nasi kering...perlahankan api dan letak aluminium foil atas periuk dan barulah ditutup dgn tudung periuk. Ni memastikan nasi masak sepenuhnya dgn wap.


nasi baru nak kering....kalau nasi agak mentah...boleh tambah sikit air panas.


nasi dah masak......


Siap terhidang Southern Yellow Chicken Rice ...mkn dg ulam dan sambal belacan.boleh juga mkn dg sambal hijau,atau sambal spt nasi ayam dan salad...terpulang kepada citarasa masing-masing.mama msk juga kurma daging mkn dgn nasi ini, tp kalau mkn tanpa kuahpun dah sedappp....

Friday, October 10, 2014

Lamanya tak bersiaran.....rinduuuuu........



Assalammualaikum buat semua yg berkunjung ke dapurmamasya. moga semua sihat sejahtera selalu.
Lamanya mama tak bersiaran.......rindunya nak baca komen2 di blog....jln ke blog kwn2. tp sejak balik Msia, masa agak terhad untuk ngadap pc lama2.....wpun ada cerita dan gambar nak dikongsi tp simpan dulu.
Mama tengok wpun dah lama tak update blog tp masih ramai yg sudi jengok blog mamasya...hampir 1,000 pengunjung blog dlm sehari...lihat pageview dah cecah 5 juta lebih...tkasih semua bg sokongan pada blog mama.mama akn cuba update blog bila ada keluangan.


Selain rindu nak berblog....rindu juga dg makanan dan teringat suasana semasa di Cairo dulu....terutama nasi hadramaut...


tengok berkilat ayam posing atas nasi...terbayang kesedapannya....anak-anakpun cukup suka.


juga air cocktail yg mewah dgn buah2an segar...fresh sekali..


jus mangga...aser yg pekat tanpa campuran ais...hanya disejukkan dlm peti ais... nyaman....


fatir bread yg menjadi roti kegemaran abg Syazrin.biasa beli di supermarket..dah siap masak dan pack dlm plastik.

besar saiz rotinya. org Arab mkn cicah madu...kami anak beranak mkn cicah dg kuah kari.


Kebab ayam dalam french bread....abg no 1 paling suka dgn kebab ini...french breadnya lembut je.


kebab yg sedap penuh isi ayam dan terasa perapan kebabnya. 1 harga 14 LE/RM7 .


shawarma kebab juga sedappp....mama suka kebab ini,hampir setiap minggu order kebab.harga 12LE/RM6


suka kalau kebab baru beli...panas2...lembut je rotinya....


ni salah satu gerai kebab di Raas El Bar...tengok daging kebab ni....besar sungguh dg atas kebab dihias dg tomato dan capsikum. sapa tengok pasti terliur nak order...


thick burger kegemaran anak-anak.....


ada beberapa pilihan burger...sama mcm di Msia


bila musim panas....ada penjaja ais krim kon.


org menjaja pisang....muzzzz....berat sgt pisang kena tarik dari dpn..


juga pelbagai manisan Egypt.....Basbousa, Kunafa dan lain-lain....

itu saja utk entry kali ini....InsyaAllah jumpa lagi..

Monday, June 30, 2014

Kek Frozen Birthday Syakirah & Slmt Berpuasa



Assalammualaikum dan slmt Menyambut bulan Ramadan buat semua pengunjung dapurmamasya....moga semuanya sihat dan sejahtera menjalani ibadah puasa di bulan Ramadan ni.
Lamanya tak update blog....sejak balik Msia,masa agak terhad utk ngadap blog lama2 spt dulu. untuk entry hari ini, nak kongsi gambar kek birthday frozen yg mama buat utk puteri kesayangan mama Syakirah Aeda utk bday ke 5. Bday Syakirah 20 Mei sambut di rumah dulu dg keluarga dan di sekolah sambut 26 Mei.


Kek bday frozen...kek idaman hati Syakirah, happy dia dpt kek yg dihajati.maklumlah skrg 'musim frozen'....baju frozen...kek frozen...citer frozen ....lagu let it go...let it go...semua jadi kesukaan Syakirah


utk kek, mama baking kek choc moist dan hias dg buttercream dan edible image.


bersama kawan tadika sambut birthday Syakirah....kawan-kawanpun ceria sambut bday Syakirah


party pack buat kawan-kawan....


Ni pula masa sambut dirumah...kek dg hiasan bunga ros beli saja sbb plan last minit nak sambut bday Syakirah bersama keluarga.


itu saja entry bday Syakirah....jumpa lagi.....

Sunday, April 20, 2014

Puding Tembikai & Risoles untuk makan2 di office



Assalammualaikum.....selamat berhujung minggu buat semua...
Mamasya nak berkongsi puding tembikai dan risoles yg mamasya buat baru-baru ini utk jamuan makan2 di office.Mcm2 makanan terdapat masa jamuan itu....penyediaan makanan ikut zon, dan zon mama setuju sediakan kuih-muih, jadi mama terlintas nak bawa risoles sahaja pada mulanya, puding itu sebagai tambahan.


Puding tembikai ni sedap pd selera mama...apatah lagi kalau mkn yg dingin..simpan dulu dlm peti ais.Pernah buat dulu masa jamuan di rumah kat Mesir tp kat sana tak da cincau...jadilah tembikai seedless. Untuk resepi bolehlah tengok di sini.


byk keping juga dpt utk 1 resepi. ini utk makan di rumah...


dan satu bekas utk jamuan di pejabat


Risoles juga utk dibawa ke pejabat....
Pernah beberapa kali buat risoles ini. Resepi risoles di sini

Hanya ada beberapa keping gambar jamuan yg dpt dikongsikan utk kenang-kenangan....itupun tak terang sgt,guna hp saja...


mcm2 kuih-muih ada,pakat bawa sebekas seorang...jadi byk.dah mcm tempat jual kuih...tak tahu nak pilih mana satu. selain kuih, ada pizza, sate, spaghetti meat ball.


selain itu nasi lemak dg ayam berempah, nasi impit dg rendang daging dan nasi kerabu.......semua sedap belaka.

Thursday, April 17, 2014

Daging Masak Merah Ala Thai....Simple je..





Assalammualaikum semua....
T.kasih buat pengunjung dan teman2 siber yg datang ke dapurmamasya wpun mamasya dah tak kerap update blog dg entry baru spt dulu tp akn cuba update bila kelapangan.
Untuk entry hari ni nak kongsi resepi masakan daging. Daging masak merah...... selalu juga masak utk hidangan sekeluarga...sbbnya simple bahan2nya. tak pyh susah nak ke gerai masakan Thai kalau nak mkn....di rumahpun boleh masak.


Kalau nak nampak daging merah spt gambar pertama, bolehlah pewarna sedikit semasa merebus. Tapi kalau tak letak pewarnapun tak mengapa.....cukup dg warna sos.Resepi dari MYR , tkasih empunya resepi.......

Daging Merah Ala Thai
Sumber; Jeezy MyR
Oleh; Mamasya

Bahan-bahan ( 4 orang )
1/2 kg daging lembu (direbus sampai empuk)
2 ulas bawang putih diketuk
1 labu bawang besar dipotong bulat
1 sudu besar cili giling
Sedikit sos tiram
Sedikit sos ikan (thailand mari)
Sedikit sos tomato
Sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Daun ketumbar/daun sup/daun bawang untuk hiasan (mana2 pun boleh)

Cara-cara
Daging yang dah siap direbus tu potong nipis2 ya.(kalau nak merah campurkan dengan sedikit pewarna masa merebus daging)
Panaskan minyak sikit, goreng daging dulu sampai kuning2 sikit, ketepikan.
Tumis bawang putih sampai naik bau, masukkan cili giling.
Goreng2 sikit agak2 garing tu bolehlah masukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato.
Masukkan daging tadi dan bawang besar yg dihiris kacau2 dan rasa garam dan gula.
Kalau nak kuah lebih bubuh air sikit dan tambah sos tomato.
Dah masak bolehlah diangkat dan hidangkan. Taburlah daun ketumbar yg dihiris tadi biar lawo sket.


kalau tak ada idea daging nak masak apa....bolehlah mencuba resepi daging masak merah....simple je......

Friday, April 11, 2014

Ayam Percik Hidangan Hujung Minggu



Aslmkum...moga semua sihat sejahtera....tkasih berkunjung ke dapurmamasya. Bagi yg berminat nak tengok jubah cotton dari Egypt boleh tengok di bawah atau klik sini.
Dah lama tak kongsi masakan dari dapurmamasya....sejak balik Msia ini, xtvt memasak taklah serancak spt sebelum ini....masa agak terbatas. Utk entry hari ni nak kongsi ayam percik.....inipun resepi ulangan, pernah kongsi resepi sebelum ini. Ayam percik ni masak beberapa minggu lepas sbg hidangan kami sekeluarga di hujung minggu.

Sumber; RASA ON LINE
Oleh; Dapurmamasya

BAHAN PERCIK:
1kg ayam | dipotong kecil
15 biji cili kering - dikisar
3 biji bawang besar - dikisar - saiz sed
3 ulas bawang putih - dikisar
2sm halia l dikisar
2sm kunyit hidup l dikisar
2 batang serai l dikisar
250ml santan pekat - lebihkan santan
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:
Untuk kuah perciknya, campurkan santan bersama bahan kisar dan masak di atas api sederhana.
Kacau rata dan biarkan hingga kuahnya menjadi pekat. Ketepikan.
Celupkan ayam di dalam kuah percik dan panggang hingga masak. -Ketika proses memanggang ayam, pastikan disapukan berulang kali kuah perciknya sehingga ayam masak.

Nota dapurmamasya.
- oleh kerana mama guna santan debu, makan semua bahan kisar mama tumis dulu. kemudian baru masukkan santan, garam dan masak hingga pekat dan sedikit pecah minyak. perlahankan sikit api, masukkan ayam, masak ayam sekejap dlm kuah agar percik meresep dlm ayam. kemudian baru bakar. siram kuah percik atas ayam masa menghidang.


resepi ayam percik dari Rasa on line ini antara kesukaan kami sekeluarga....cukup rasa memikat selera....

Sunday, March 23, 2014

Home Sweet Home...



Assalammulaikum buat semua pengunjung dapurmamasya.
Apa khabar semua ? moga semua sihat walafiat. Lama blog tak update sejak balik Msia....dkt 4 bln....tkasih buat pengunjung dapurmamasya yg hantar emel dan komen diblog bertanya khabar , mama sekeluarga Alhamdullilah sihat...cuma masa utk berblog agak terhad bila dah balik Msia. Buat pengunjung yg bertanya pelbagai soalan ttg resepi di blog....maafkan mama sbb ada soalan yg mama tak sempat balas. Juga tak sempat nak melawat blog kwn2. Mcm2 hal nak diuruskan sejak balik dan mamapun dah mula masuk office sejak Dis lepas lagi,tak sempatpun nak bercuti pjg di Msia.Syakirah dan abg2 pula masih menyesuaikan diri dengan suasana sekolah baru dan abg sulong, Alhamdullilah dah mendaftar di MMU sesi Mac baru-baru ini.
Sejak balik juga....kami menerima kunjungan dari beberapa sahabat handai yg sama2 di Mesir dan juga sanak saudara.....seronok bila dpt bersua kembali. Utk entry pertama di Msia ni mama nak kongsi bbrapa gambar xtvt sejak kami balik Msia.


kontenapun dah sampai dlm bulan Jan lalu...2 lori brg...


sebah kotak..penuh ruang tamu sebenarnya.berat kotak2 kosong saja selepas brg2 dikeluarkan 450 kg, kena panggil lori utk ambil kotak kosong.wpun penat mengemas tp lega bila semua brg dah siap dikemas...tak tahan nengok kotak2.....susah nak cari brg.


sejak kami balik Msia, sanak-saudara dtg melawat kami....jadi bawa jalan2 sekitar Melaka sambil bawa anak2 jln2.....ni dkt perigi Hang Tuah


bawa ke Masjid Selat...Masjid ni mmg dibuka utk pelancong


Masjid Selat dibina di Pulau Melaka dan terletak di tepi Selat Melaka


Melaka River Cruise....menyusuri Sg Melaka....Perjalanan bot ini adalah sejauh 9 KM dan bermula dari Taman Rempah Ratus hingga ke Muara Sungai Melaka ( pergi dan balik ).


Tempoh perjalanan selama hampir 45 minit.....sepjg sg dpt melihat view sekitar Melaka dan lukisan2 mural di dinding2 bgn.


melepasi Kg Morten....kg traditional


juga pusing2 ke kampung Portugis.....


ni pula masa kami ke JB masa dkt CNY lalu, singgah di JPO.....


jln2 cuci mata saja kat sini...

kejap sj di JB...2 D 1 N...gambar tak terang guna hp.


bln lepas bawa anak2 ke I City masa famili gathering di Shah Alam


posing dg Mr Bean....


pic last....menu ringkas buat tetamu, tak sempat nak masak mcm2 spt masa di Cairo dulu.hanya dapat masakkan soto daging. Sate beli saja. tak baking apa2pun...oven masih bercuti pjg.dah mula kerja ni....masa di dapur terhad sgt.

Buat yg bertanya ttg jubah sabar ya.nanti mama update ttg promo jubah Egypt pula....byk jubah yg dah ready stok dg mama di Msia...jumpa lagi.