klik Nuffnang

Monday, October 3, 2011

Nasi Ayam Goreng.....mesti cuba!


Dah habis kisah nasi kerabu....kini kisah nasi ayam goreng pula. Nasi ayam goreng ni antara menu utama masa open house hari tu. Tapi beberapa hari sebelum itu dah masak dulu utk food testing. Mula2nya ingat resepi ni macam resepi nasi ayam biasa tu tp bila baca resepi..tengok bahan2 dan caranya mmg berbeza dr nasi ayam....bahan2nyapun senang....stok biasa ada di rumah.
Bila pelanggan di rumah cakap sedap....mama mknpun rasa sedap...memenuhi selera kami sekeluarga...maka pass utk masuk senarai menu open house.Masa open house ada tetamu yg ingatkan ni nasi beriani...



Nak sedap nasi ni kena mkn dgn salad..timun dan sambal merah mcm sambal nasi ayam.Resepi ni mama jumpa di dapur Yati , t.kasih Yati kongsi resepi. Juga Tqvm kepada penyumbang resepi Tummy@ 3hungrytummies dan yang memperkenalkan resepi ini semula di blog iaitu Cik Manggis@Jom Masak Jom Makan

Nasi Ayam Goreng@ Southern Yellow Chicken Rice

Sumber; Cik Manggis@Jom Masak Jom Makan & Tummy@ 3hungrytummies
Oleh; Dapur Mamasya

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam- di potong 12 ketul
2 sudu kecil garam*
1 sudu besar serbuk kunyit*
1 sudu besar rempah kari*
Caranya=> ayam di potong 12, bersihkan dan toskan....gaulkan bersama garam, serbuk kunyit dan serbuk kari....perap sebentar dan goreng seperti biasa...(jngn garing sangat)
Setelah siap, angkat ayam dan ketepikan dahulu.

Bahan Utk Masak Nasi

1 sudu rempah kari
1 inci halia-tumbuk kasar
4 ulas bawang merah-tumbuk kasar
2 ulas bawang putih-tumbuk kasar
1/2 labu bawang besar-potong dadu
2 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
sedikit kiub ayam
sedikit garam dan sedikit serbuk lada hitam
2 bay leaves/ daun ketumbar
4 cawan beras basmathi-cuci toskan
4 1/2 cwn air- air lebih ikut sesuai beras
1/2 cwn susu cair

Cara-Caranya:

Panaskan minyak tumiskan bunga lawang,kayu manis dan buah pelaga serta bahan bahan yang ditumbuk dan rempah kari hingga wangi.
Masukkan beras dan kacau hingga sebati atau mesra rempah2 tadi.
Tuangkan 1/2 susu cair dan 4 1/2 cawan air.
Susunkan ayam goreng diatasnya dan masukkan garam serta kiub ayam.Masak nasi hingga masak.

* Setelah siap, bolehlah di hidangkan bersama sos pedas dan salad.

nota Dapurmamasya;

Mama campur minyak sapi dg minyak semasa menumis.garam serta kiub ayam dimasukkan selepas air dan kacau, barulah disusun ayam.Bila nasi kering...perlahankan api dan letak aluminium foil atas periuk dan barulah ditutup dgn tudung periuk. Ni memastikan nasi masak sepenuhnya dgn wap.Utk sambal merah mama buat spt dibawah;

Sambal merah

Cili merah 5 biji
Bawang putih 1 ulas
limau nipis 3 biji
gula 1 sd kecil
garam 1 sd kecil

Tumbuk semua bahan.perasakan garamnya..



Susunkan ayam goreng diatasnya .Masak nasi hingga masak.



Nasi dah masak....siap utk dihidangkan.Kepada yg belum rasa nasi ayam goreng ni...mesti cuba!

14 comments:

  1. Salam Ma..

    ishh menyelerakan sungguh masakan Ma tu..asal tak panggil kita Ma, heheh...

    ReplyDelete
  2. pernah jugak masak nasi ayam goreng gini.. tp tak ingat sama resepi ke tidak.. tp mmg best resepi tu.. yg ni pun mesti sedap kan..

    yelah.. mcm berjanji hari ni pos resepi nasi ayam.. hehe.. cuma versi lain2..

    ReplyDelete
  3. salam mamasya... banyaknya nasiiii dalam periuk besar... pernah masak nasi ayam goreng ni mak cakap macam nasi minyak pun ada hihi.. oohh kalo tumis guna minyak sapi mesti wangi ...

    ReplyDelete
  4. nampak sedap tu..nak try la nnti..tq

    ReplyDelete
  5. salam kak.. sedap ita suka nasi ni kak.. ayam dia bila di masak sekali dengan nasi tu lembut je.. anak2 pun suka

    ReplyDelete
  6. Assalam mamasya, nasi ayam goreng memang sedap ..
    lain kali boleh cuba dengan sambal cili nasi ayam pulak, sebab sambal cili yang kita buat tu anak2 tak nak makan sebab banyak sayur katanya..hehe sabor ajelah kan....thanks mamasya for the wishes untuk hasif..tu ya..

    ReplyDelete
  7. Salam Mamasya....

    Pekabo org disana...lamanya tak jenjalan...tg ek masih sudi singgah dan tanya kabo kak cek...alhamdulillah sihat....
    Ni kak cek dtg bawang coconut candy...nak rasa lak Nasi ayam goreng Mamasya....emmmm...lapo...lapo kak cek tgk....

    ReplyDelete
  8. this is absolutely irresistable..inviting cliks again..:)
    Tasty Appetite

    ReplyDelete
  9. sdapnye tgk nasi ayam goreng ni...nanti nk cube la...tq mama 4 da recipe

    ReplyDelete
  10. Mmg sedap, dh cuba semalam. Anak minta buat lg lps ni.......tq mama 4 share recipe.....

    ReplyDelete
  11. KAK..NAK TANYE..CAWAN TU POT BERAS TU KER?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eleynor, sukatan guna cawan minum biasa

      Delete

Klik Nuffnang2