klik Nuffnang

Thursday, October 27, 2011

Ayam Masak Paprik



Assalammualaikum dan slmt bercuti buat semua.

Entry hari ni nak kongsi menu ringkas sesuai utk seisi keluarga iaitu ayam masak paprik. Masak minggu lepas ayam paprik ni buat lauk lunch kami sekeluarga....dah lama tak makan.



panas-panas dlm kuali...bukannya susah nak masak ayam ni tp bahan penting mesti ada spt daun limau purut...serai..cili padi...barulah sedap rasanya.Ayam Masak Paprik ni kira 2 in 1...lauk dan sayur masak sekali tp masa masak ni tak letak bunga kubis dan kacang pjg sbb tak da stok.

Paprik Ayam
Sumber; oKa sHiZuKa @ MyR
Oleh; Dapur Mamasya

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

150 gram isi ayam (direbus)
1.5 inci halia (diracik halus)
3 ulas bawang merah (diracik halus2)
1 batang serai (di ketuk)
4 sudu cili boh
5 helai daun limau purut (disiat2)
6-7 biji cili padi (diketuk)
Kubis bunga
Kacang panjang
Lobak merah
Kicap Cap Kipas Udang
Sos tiram
Garam & Ajinomoto

Cara-cara

1. Mula sekali, isi ayam hendaklah direbus dengan kuantiti air yang sederhana untuk mendapatkan stok yang sederhana pekat. X perlu direbus lame2.
2. Kemudian tumis halia, bawang merah & serai sehingga garing & berbau harum. 3.Masukkan pula cili boh. Kacau hingga wangi lepas itu masukkan Kicap, garam & ajinomoto secukup2 rasa.
4. Masukkan pula isi ayam yang telah direbus & juga stok ayam kedalam bahan yg telah ditumis tadi. (Kalau suka kuah pekat campur dgn tepung jagung) Kacau & biarkan selama 2 minit. ( isi ayam boleh digantikan dgn udang@sotong bagi yg meminati seafood.)
5.Selepas itu masukkan pula daun limau, cili padi, kubis bunga,kacang panjang & carrot. Kacau sehingga bau & rasanya sebati. Akhir sekali, barulah dimasukkan sos tiram.



Kepada kwn-kwn yg tak da idea nak masak apa hari ni...apa kata masak paprik....tak payah susah order di restoren Thai lagi.boleh juga gantikan ayam dgn daging...sotong..udang.. ikut selera kita.Slmt mencuba...

10 comments:

  1. Kalau ayam masak paprik memang sedap tambahan kalau kena dengan lawannya.. ada sambal belacan dan nasi goreng boleh makan berpinggan2

    ReplyDelete
  2. Salam mamasya...wahh mama masak paprik..belen xde ker??tgh xde selera nih..

    ReplyDelete
  3. sedapnyer....suka dgn msk paprik ni...ada telur dadar dh cukup berselera ni mamasya

    ReplyDelete
  4. Sedapnya...lapo dah perut kak cek ni...hu hu hu...

    ReplyDelete
  5. lama betul LM tak msk menu ni..terliur lak.nak2 ada telur bungkus sbgi pelangkap

    ReplyDelete
  6. jap lagi nak order nasi + paprik kt restoran sebelah lah...nk minta jauh takut basi n kena tax..hihihi..

    ReplyDelete
  7. Adoiiiiii...sedapnya paprik. Suka suka

    ReplyDelete
  8. MEMANG SEDAP !!!
    SILALAH KUNJUNGI BLOG DAPUR-ARANG.
    http://dapur-arang.blogspot.com

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2