klik Nuffnang

Friday, October 28, 2011

Apam Mekar Dan Apam Polkadot utk Majlis



Assalammualaikum semua

Apam mekar dan apam dot-dot ni buat sebulan yg lalu utk satu majlis di sini....majlis apa....nanti akan update gambar majlis berkenaan...byk gambar....nak kena pilih dulu.
Apam mekar buat 50 biji sahaja dan apam dot-dot 150 biji.....pada asalnya nak buat apam mekar 100 biji tapi last kurangkan jumlah dan tambah apam polkadot. Nasib baik dpt siap buat apam mengikut masa sbb lepas kukus apam kena bergegas ke majlis berkenaan dlm pukul 4.30 ptg.
Hari ni tak boleh nak sembang panjang...mama dah nak kena masuk dapur dulu...ada lagi xtvt tambahan menunggu di dapur hari ni...mari layan gambar-gambar apam....



Apam Mekar
Sumber; rossitamz @ MyR , asal Resepi K.Liza@Dapur Hanieliza
Oleh; Dapur Mamasya

Bahan-bahan ( Dalam 50 biji papercup kecik )

250 gm gula (kurangkan kalau tak nak manis sangat)
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
200 ml susu segar
300 gm tepung gandum
1 sudu kecil ovallate
Pewarna (ikut suka)
Acuan kertas (paper cup) secukupnya

Cara-cara

1.Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
2. Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
3.Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
4.Masukkan ovallate dan pukul lagi.
5. Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.
6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan, jika nak guna 3 warna then bahagikan kpd 3 bahagian).
7. Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaupbalikkan hingga warna sekata.
8. Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya).
9. Letakkan paper cup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut.
10. Kukus selama 10 - 15 minit (bergantung kepada saiz paper cup).

Nota dapurmamasya
Pastikan apam dikukus lebih dr 10 min dgn api yg kuat takut bhg dlm apam tak masak.cuba tengok bhg bawah papercup apam samada masih basah atau kering, kalau masih basah...apam belum cukup masak dan apam tidak gebus wpun apam dah merekah.



apam mekar yg dibawa ke majlis....

Ini pula apam polkadot@dot-dot yg dibuat utk majlis berkenaan. Resepi sama spt pernah cuba sebelum,boleh klik sini .




apam dot-dot versi putih,ungu dan hijau, resepi



zoom dkt sikit...



apam dot-dot versi pink dan putih



pink dan putih warna favorit mama.....



yg ni pula saja nak cuba buat apam mekar guna resepi apam dot-dot....jadi mekar setaman dan cukup lembut...ni utk mkn sendiri....

24 comments:

  1. Sweet je kaler dia. teringin sangat nak buat apam polkadot tu tapi macam tak berani je

    ReplyDelete
  2. Mamasya...kaler apam2 ni sumenya cecantik belaka ...soft je kaler dia...apam mekar tu...fuyoooo...memang mekar sejambak sungguh...kalau kak cek buat...mesti jadi senyum je...tak kembang mekar cam mamasya buat...hu hu...

    ReplyDelete
  3. Alamk kak terasa nak buat apam pulak nih. Hihi.. Menggoda sungguh kaler dia. :D

    ReplyDelete
  4. amboi mamasyaa...nampak sunggul mulus n gebu apam mu itu... :)) tergodaa

    ReplyDelete
  5. Assalam...Mamasya, cute2 nya apam tu sumer.....mekar dan gebu sungguh

    ReplyDelete
  6. Ngapa tak buat lebey sikit Mamasya oiii... ehehehe

    ReplyDelete
  7. Salam Mamasya

    Auchh..tang kaler pink putis tu i liikeee.muah2

    ReplyDelete
  8. Adoiiiii..lembik rasa kaki tengok apam kaler pink yg somel.

    ReplyDelete
  9. Salam Mamasya & Syakirah cayang. Sweet nya kaler. Rajin nya Mamasya, tak kering tangan dgn tempahan. Tak lah boring kat negri org kan.

    ReplyDelete
  10. Cm dah cuba buat apam dot dot ni tapi rupanya tak berapa cun:) ini merupakan kali pertama.Insyallah nak kena cuba lagi baru cantik;

    ReplyDelete
  11. wah mamasya buat apam...mmmm sedap n nampak gebu cam Syakirah gitu. He..he..jgn marah ye maa...

    ReplyDelete
  12. salam kak... rajinnya akak mengapam..mekar setaman apam tu .... wani takut nak mengapam takut tak jadi ,,, x pernah try lagi nih huhu..bila la nak cuba

    ReplyDelete
  13. apam ni kalau tak letak baking powder pon boleh kembang ye kak? tak pernah try lagi buat...takot tak jadi la...

    ReplyDelete
  14. salam kak.. ita apam yang ni belum pernah yng dot2 pernah.. lawa apam2 tu kak ceria

    ReplyDelete
  15. aslmkm..cun sungguh apam tu...berwarna warni..

    ReplyDelete
  16. Salam kak,
    Alahai cantiknye apa..pandai akak mix and match kaler tu. sweet sangatv:) majlis apala agaknye tu ye :)
    Ijan

    ReplyDelete
  17. assalam kak,lama tak singgah sini byk menu best tertinggal ni. hmmm... cantikla kejadian apam akak ni...warna pun menarik..suka tgk. memang terbaik..kalau saya buat lum tentu jadi cantik gini kak.

    ReplyDelete
  18. Assallamualaikum Mamasya..
    Wahhhhhh!!! Cantiknya kak. berkenan apam dot2 tu. Kaler dia lembut dan sweet je.. Setiap kali tgk akak mendeko apa2 jer la, rasa nak suruh Hani cepat2 jer besar..hehehe.. Tapi time main2 dgn dia tu, tgk dia tergelak2 besar, rasa nak biar je dia cam umur skrg sampai bila2..hehehe

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum mamasya..
    cantiknya... apam mekar...mamasya, bilalah agaknya nak sampai ke egypt

    ReplyDelete
  20. kak nk tanye, mcm mane yg tu leh merekah n apam dot dot tk merekah?

    ReplyDelete
  21. nak tanye. nie duduk kawasan mane yer..nk order utk majlis tunang..tq

    ReplyDelete
  22. nak tanye. nie duduk kawasan mane yer..nk order utk majlis tunang..tq

    ReplyDelete
  23. due2 peberet color sy pink n puple. . .

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2