klik Nuffnang

Sunday, June 17, 2012

Apam Polkadot sukatan cwn




Assalammualaikum
Moga semua sihat ceria di hari minggu. Ingatkan nak letak entry jln2 tp belum sempat pilih gambar, jadi tayang apam polkadot yg mama buat hujung bulan lepas. Sebenarnya tak planpun nak buat apam polkadot tp bila husben balik dr office, bagitau ada jemputan mkn di rumah kwn mlmnya, tengok jam kurang 2 jam saja nak pergi.fikir kuih yg mudah tak perlu masa utk siap dan masa lama utk masak, itu yg terlintas buat apam polkadot. Dah jadi kelaziman di sini kalau ada jemputan mkn2 dari kwn2 Msia atau perjumpaan dg ladies, masing2 akan bawa kuih-muih, buah2 atau makanan kering sbg pot luck.


Sbb nak cepat, apam polkadot mama guna resepi sukatan cwn dan tak perlu telur sejuk. Sempat kukus 1/2 adunan utk dibawa dan separuh lagi lepas balik dari mkn2.Apam guna resepi yg pernah buat dulu, boleh lihat sini . Saja ulangtayang sbb mama lihat ada juga pengunjung yg dtg ke blog ini hasil carian resepi apam polkadot.

Apam Polkadot /Apam Strawberry
Fp Masriyah
Oleh; Dapurmamasya

Bahan
2 biji telur
1 cawan gula
1 sudu kecil ovallete
2 sudu esen vanilla
1 cawan susu segar
2 cawan self raising flour ayak terlebih dahulu
Jem strawberry -(utk mudah masukkan inti jem ke dlm plastik,gunting sedikit hujung/muncung )
pewarna yg disukai.

Cara
1.Panaskan pengukus
2. Pukul telur, gula, esen vanilla dan ovallete hingga kembang dan bewarna putih.- dlm 8-10 min sahaja
3. Masukkan susu segar, gaul sebati
4. Masukkan tepung, sebatikan
5. Bahagikan adunan kpd 3 bahagian mengikut warna yg disukai.Isikan adunan kedlm beg plastik utk memudahkan mengisi dlm acuan.Letakkan alas mangkuk kertas dlm acuan (boleh guna acuan lompang atau tat).
6. Masukkan separuh adunan dalam acuan, kemudian masukankan sedikit jem strawberry,dan masukan lagi adunan keatas jem tadi sampai penuh.Hiaskan dot-dot ke atas adunan yg penuh itu mengikut kreativiti.
7.Kukus selama 10-15 minit dg api sederhana.(balut tutup kukusan)
nota dapurmamasya;
Kalau ada dot-dot yg terbesar...tersenget jadinya,jgn risau ambil toothpick.baiki dot-dot tersebut dgn menggunakan toothpick tersebut dgn buat keliling dot-dot tersebut mengikut saiz yg diperlukan, lebihan warna itu dikacau dgn warna asas adunan dlm acuan tersebut.




Apam polkadot resepi ni lembut...

View bunga depan rumah...


bunga2 berkembangan.....ni 2 minggu lepas...

skrg dah mula gugur sbb musim panas dah tiba..

31 comments:

  1. Dah lama x buat kak. Apam yg akk buat ni lembap tak bawahnye. Nape ek?

    ReplyDelete
  2. Salam Mama..
    comel2nya apam polkadot tu. :)

    ReplyDelete
  3. sgt comeii apam polkadot tu..mbulat n gebusss kejadinnya...

    ReplyDelete
  4. salam mamasya..ayu je nmpk apam dot2 ni..

    ReplyDelete
  5. Aduh manja nya warna apam dot dot ni. Manis manja

    ReplyDelete
  6. assalam Mamasya
    macam tau je kan, kita tgh plan nak wat apam ni, dan tercari-cari resepi he he . ni telur xyah masuk peti ais ye
    semalam beli 4 ketul je sb Budak kecik ni beriya-iya nak makan, bgtau dia ahad ni mama wat leh makan byk, bukan main suker dia kat apam ni
    dulu wat resepi lain, kali nk nk ikut resepi disini pulak ye, tq share hari ni
    .. cantik kaler putih pink, feberet sara

    ReplyDelete
  7. Cantiknya bunga oren tu..dah summmer ye..
    Sini summer sokmo tapi lately ni mmg panas betul.
    Tk suka apam dot2...:)

    ReplyDelete
  8. Salam Mamasya,
    Aikkk...cam berpakat lak, sama samala kita mengedot ya...

    ReplyDelete
  9. as'kum Mamasya wah best ni lama tak makan apam dot dot.. Insyallah nanti nak cuba resipi yang ini pula.. tq yaa.. :))

    ReplyDelete
  10. knp sy wt xjd ek ?telur tu xyh msuk lam peti ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aslmkum Nana. resepi ni tak perlu telur disejukkan. tak jadi...tak pasti sbbnya maybe pukul tak cukup kembang (kena high speed) atau api kukusan perlahan sgt.

      Delete
  11. AsSalam...mamasya guna sukatan cawan ni cawan yg saiz camana?...boleh post gambar cawan mama tak?...tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. guna cwn minum biasa tp kena guna cwn saiz sama utk sukat susu dan tpg.

      Delete
  12. mamasya bli ovalette kt ne kt egypt?

    ReplyDelete
  13. Salam puan Mamasya, saya ada perkara urgent nak hubungi puan MamaMimi berkenaan www.apampolkadot.com. Boleh dapatkan email puan atau hp no puan untuk saya hubungi?

    Harap sangat dapat berhubung dengan puan.

    Terima kasih dan salam ceria =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aslmkum budak boy
      utk makluman sy bukan pn mamamimi dan bukan pemilik www.apampolkadot.com.

      Delete
  14. Assalam Puan, mohon nk copy paste & cuba resepi apam polka dot ini..sy nak cuba buat utk kesekian kalinya, terima kaseh...

    Ikhlas ~ Aminah

    ReplyDelete
  15. Salam mama sya,,
    Achik dah cuba...hehhee
    Yang paling best 1st time cuba terus jadi dan terus terima tempahan door gift kenduri kawin anak buah baru-baru ni...hehehe..semua puji sedap naa...apa lagi cek promote laa resepi mamasya yg super duper sempoii lagi mudah...
    ok ni nak siap kn tempahan yg ke 7 dr kwn2 lak utk arini..
    Thanks mamasya....masyukkkk..xoxo

    ReplyDelete
  16. Salam . Mamasya . Sy nk tyer . Api dia mcm mana yer . Sy buat terlebih kembang . Merekah jadi nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam
      guna api sederhana....jgn sampai mendidih kuat sgt..nanti apam kembang. tp jgn perlahan sgt nanti apam tak msk. sesuaikan api dg kukus sebiji dulu....kalau elok masak terus guna api yg sama.

      Delete
  17. slm....
    mohon share ye...first time nk cuba ni,harap2 menjadila....

    ReplyDelete
  18. Salam..terima kasih mama..mudah sngat resipi mama ni..saya suka sngat.. ni kuih kegemaran saya tau..

    ReplyDelete
  19. Hello klau bater tu x kembang tak pe ke..bcuz saye pukul bater tu pkai tangan not machine??

    ReplyDelete
  20. salam
    agak2 kalau pukul pakai blender jd x? thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam
      tak boleh guna blender sbb kena pukul kembang baru jadi

      Delete

Klik Nuffnang2