klik Nuffnang

Saturday, June 23, 2012

B'day Girl nak makan Nasi Kerabu




Assalammualaikum semua..slmt berhujung minggu.
Bday girl nak makan nasi kerabu....bday girl yg kecil yg besar ni.....tentulah yg besar.Semlmkan bday mama...jadi nak makan yg special sikit....terasa nak mkn nasi kerabu biru.Kalau boleh beli, mmg beli je tp mana nak cari restoren jual nasi kerabu, sendiri yg order...sendiri jugak masak....nampaknya tukang masak tak boleh bercuti wpun hari jadi, tetap kena masak. Ingat nak order nasi Arab utk bday semlm tp 2 hari sebelumnya dah mkn, jemulah pula nak mkn lagi nasi Arab, kena masaklah sendiri di rumah.Bday girl yg kecik pula, bila mama hidangkan nasi kerabu,...nak..nak..Syakirah nak juga nasi biru...suka dia tengok warna nasi biru..


Nasi kerabu kalau nak sedap kena cukup lengkap...ada sambal tumis, sambal ikan, ulam2 dan juga solok.Lauk terpulang...telur masinpun sedap tp tak da stok. Utk nasi kerabu ni mama gandingkan dgn ayam ala percik...resepinya nanti ya. Nasi kerabu dah lama sebenarnya tak masak sendiri, pernah buat dulu, boleh tengok resepi sebelum ini di sini..Kalau balik Kelate, nasi kerabu antara menu yg pasti dicari selain nasi dagang. Untuk resepi kali ni ambil dari buku resepi yg dah lama tersimpan dan oleh sedikit ikut citarasa sendiri.

Nasi Kerabu
Oleh; Dapurmamasya

Nasi
3 cwn beras
daun pandan
1 st pewarna biru- dicampurkan dg sedikit air
Cara - masak nasi macam biasa dgn diletakkan daun pandan.. Bila nasi dah mendidih...hampir kering masukkan pewarna berkenaan, tompokkan pewarna atas nasi.kacau dg garpu.



Sambal Tumis
Bahan
*2 sudu besar lada kering yg telah ditumbuk (8-10 tangkai cili kering)
*8 ulas bawang merah
*2 ulas bawang putih
1 biji kelapa @ 1/2 tin santan dlm tin/1 peket santan brand S&P -jadikan 1 mangkuk santan pekat
1 btg serai-di ketuk
1-2 keping asam gelugur
2-3 sm budu
gula , garam secukupnya
*tumbuk/blender
Cara
1. Panaskan minyak , tumis semua bahan tumbuk.
2.Kemudian masukkan semua bahan lain.kacau sampai masak pekat dan pecah minyak



Sambal ikan/Sambal kelapa
Bahan
3 ekor ikan - direbus dan ambil isi - tumbuk
1 cawan kelapa kering/ kelapa parut- digoreng tanpa minyak sampai kuning & tumbuk sedikit.
5 ulas bawang merah-tumbuk
1 batang serai dihiris tipis-tipis
garam,gula,lada hitam(tumbuk) secukupnya

cara;campurkan semua bahan di atas .rasakan.

Lain2 -boleh tambah jika suka ayam goreng berempah/biasa/ikan celup tpg,telur asin,solok lada,sambal
Kerabu/ulam
Potong kubis,timun,kacang pjg,kacang botol,taugeh ( guna apa2 yg ada dlm peti ais)

Resepi Solok Lada
Bahan-bahan
lada hijau 10 biji ( kalau tak nak pedas belah memanjang tp jgn sampai putus dan buang biji)
kelapa parut 1/2 biji atau 1 cwn desiccated coconut/kelapa kering (dicampur dgn air panas,kacau dan panaskan sekejab dlm microwave)
* ikan 2 ekor ( yg tlh dikukus/rebus-ambil isinya)
* santan cair secukupnya utk merebus solok lada
* 7-9 biji lada hitam- tumbuk
* 4 ulas bawang merah
*1 biji telur saiz kecil - pukul sedikit
*garam dan gula secukupnya

Cara-cara
1. tumbuk lada hitam,halia,bawang merah dan ikan hingga separuh lumat dan masukkan kelapa dan tumbuk lagi sekejab.
2.Gaul bahan2 tersebut dgn gula dan garam dan telur (masukkan telur sikit,tengok kalau 1/2 telur dah cukup utk dikepal bahan2nya tak perlu letak semua telur)
3.Isikan bahan yg digaul ke dlm lada padat2
4.Susun dalam periuk dan masukkan santan.Masak sampai mendidih dan lada empuk.


hidangan nasi kerabu and the gang...kalau tak lengkap kurang ummpp mkn..


puas dapat makan nasi kerabu...ingatkan mlm tak nak dinner tp bila teringat nasi kerabu.....makan juga.....

terimakasih byk2 yg sudi bertandang dan tinggalkan komen di dapurmamasya,nanti lapang akan buat kunjungan balas ya..

29 comments:

  1. salam mamasya...dah lama akak x blogwalking...ermmm nampak menyelerakan nasi kerabu tu...terliur lah pulak akak...kalau lah dekat akak dah muncul depan pintu rumah mamasya ni..hehe

    ReplyDelete
  2. Happy birthday Mamasya..semoga pnjg umur murah rezeki..teruskan memasak dan memasak lagi..
    Sedapnya nampak nasi kerabu tu..
    Dah almost sebulan tak mkn nasi kerabu..huhu..
    Suka nasi kerabu di Kelantan je..memang pure nasi kerabu n enak banget!

    ReplyDelete
  3. Salam mama.. HAPPY BELATED BESDAY,hehe
    sedapnyo nasi kabu tu.. siap ado solok lado lagi tuh !

    ReplyDelete
  4. Salam Mamasya...selamat ulangtahun semuga ceria serta sihat di samping family tercinta.

    ReplyDelete
  5. Hepi Besday My Dearest Mamasya...semuga Allah sentiasa memberikan RahmatNya di mana sahaja Mamasya berada...amiiin..Ciaannyer..besday pun kna masak sndiri ye...Nekcik nak masakkan pun ..Nekcik tak reti masak nasi niii..ye ampuuun

    ReplyDelete
  6. amboiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii... meriahnya nasi kerabu mama nih. Saya pun dah lama tak masak nasi kerabu, kalau nak request kat kantin ajelah tiap jumaat..

    btw...happy besday mama, moga bahagia selalu

    ReplyDelete
  7. as-salam sis..
    x pernah lagi buat nasi kerabu, bule terai nti sis, izinkan i copy ya sis, terliur rasanya..

    ReplyDelete
  8. happy busday mamasya, aduh yang ke berapa ni mesti secret mecret kan hee
    sedapnya akak tengok nasi kerabu and the gang tu,kaka ni nak makan je rajin tapi malas nak buat banyak songeh sngat lah..

    ReplyDelete
  9. Happy birthday, dear. amboi dok Arab pun macam dok Klate jer. Sure tak miss masakan Malaysia lah sebab boss bawa chef sekali ke Arab

    ReplyDelete
  10. lama dah tak makan nasik kerabu...singgah sini dah teringin pulak

    ReplyDelete
  11. slmt hari lahir kak...semoga pjg umo n berbahagia disamping keluarga tercinta...

    aduhhh rajinnye kakakku sorg ni...mcm2 ade tu..sedapnye tgk nsi kerabu tu...kalernye pon cntik..

    ReplyDelete
  12. Salam Mama..
    Hepi besday!!! semoga pjg umur, murah rezeki dan bahagia selalu disamping keluarga tersayang.. Amin.. wahh sedap tu mkn nasi kerabu. umi pun teringin nak buat tp entah bila kena tunggu rajin sikit kot he he

    ReplyDelete
  13. Salam Mamasya...
    waa..siok la besday dapat makan nasi kerabu..

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf tersilap ayatan tadi...
      selamt hari ulang tahun mamasya...semoga sihat dan habagia selalu...terlewat kak ilah masuk dapo mama... suka kak ilah tgok gmbr sykirah semasa baru lahir sehing la ni..amat comel mmg mcm anak jepung..cuma kak ilah tak pernah lihat waajah ibu dia jer huhuu..mungkin sama kot pasti comel..hehe

      Delete
  15. sELAmat ulangtahun buat mama&sya,..cw kompius ni...rase macam tgk kat fb birthday sikecil ;)) apepun nasi kerabu di bumi padang pasir memang tiptop! siap ada ayam percik dan solok lada tu...

    ReplyDelete
  16. Epy besday kak..moga dirahmati Allah..org yg kat Malaysia ni x pernah buat lg nasi kerabu,suka beli n makan je.sbb kat tmpat saya senang nk dapat .angan2 mmg dah makan tahun nk buat ni...bunga telang pun jiran belakang rumah dah pelawa lama...buatnye??masa je menentukan...

    ReplyDelete
  17. Kak, teringin benar nak buat sendiri.. Dulu ada seorang rakan Nur yang sangat pandai buat nasi kerabu ni. Tapi dia dah migrate ke Uk ikut suaminya.. Nur salin resepinya ye. Ada masa free nanti boleh cuba..

    ReplyDelete
  18. slmt arijadi bday gurl!..smg sihat selalu...diberkati Allah swt..

    ReplyDelete
  19. Salam mamasya, wah bday girl yang besar pulak nak makan nasi kerabu ya, hehe....sampai ke egypt nasi kerabu ni, nampak sedap : )

    ReplyDelete
  20. Happy Besday mama...semoga sentiasa dalam lindunganNYA..n happy sokmo..:)) best tue nasi kerabu siap ngan solok ladanya..:))

    ReplyDelete
  21. Selamat ulangtahun kak! moga terus dirahmati dan diberkati InsyaAllah..
    *masakan pantai timur mmg sedap2 belaka, ulam2 yg banyak mmg berkhasiatkan. :D

    ReplyDelete
  22. Happy birthday kak. Jgn lupa hantar ke sini sikit..

    ReplyDelete
  23. Salam mama.....sedapnye nasi kerabu...dah lama xmakan.
    macamana mama bwk budu p Cairo....@ ada jual kat sana...?

    ReplyDelete
  24. Selamat hari lahir...semoga panjang umur boleh jumpa lagi...diberkati usia & mendapat keredhaan Allah. Sedapnya nampak nasi kerabu ni, memikat sungguh...belum pernah buat sendiri...byk kerja tu...skrg ni tgh malas...byk pekerjaan lain nak dibuat...Tengoklah bila senang2 nanti...

    ReplyDelete
  25. Teringinnya nak buat sendiri nasi kerabu, tp apa daya sorang je yg makan dalam umah ni....jadi tak leh le nak buat, sapa le yg nak tolong abiskan nanti huhu....

    ReplyDelete
  26. Assalam Mamasya...saya penggemar nasi kerabu tapi tak pandai masak...boleh saya copy paste resepi ni..? nmpk mudah...nk try buat...thanks Mamasya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...nasi kerabu mmg sedap tp kena cukup setnya. silakan mencuba resepi nasi kerabu ni

      Delete
  27. Saya ada jual Perencah Nasi Kerabu Express
    Anda TAK PERLU rebus ikan
    Anda TAK PERLU buang tulang ikan
    Anda TAK PERLU goreng kelapa
    Anda TAK PERLU tumbuk bawang, serai dan bla bla bla

    Semuanya LENGKAP!!

    Kandungan dalam setiap pek:
    1. Isi ikan
    2. Kelapa goreng
    3. Budu khas nasi kerabu
    4. Pewarna bunga nasi kerabu

    Hubungi:
    FB: Nasi Kerabu Express
    Call/sms: 012-5742127

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2