klik Nuffnang

Thursday, June 14, 2012

Mee Udang lagi dan lagi....



Assalammualaikum
Mee Udang lagi dan lagi...sbb dah beberapa kali tayang dlm blog sebelum ni, hari ni tayang lagi...tak jemu2 sbb mama mmg suka mkn mee udang. Wpun belum pernah merasa mee udang sebenar yg terkenal belah utara tp resepi dr MYR nipun mama dah puas hati.....sbb sedappp dan tengok ramai yg dah mencuba. Dan yg terkini masak mee udang pada hari sabtu lepas, hari Jumaat masak mee rebus, hari sabtu masak mee udang dan kelmarinpun ada masak mee juga tp mee resepi lain pula,mood nak mkn mee minggu ini, nasib baik anak2 tak komplen sbb mmg semua suka mee yg ada kuah.


Mee udang ni kalau ada ketam mama campur sekali....lagi sedap rasa kuahnya...manis air ketam spt pernah masak sebelum ini . Tapi kali ni hanya letak udang sahaja sbb tak da stok ketam. Harga udang...sotong disini mahal sikit dari Msia.kalau saiz udang sederhana di Msia yg dijual RM12-14 sekg....sini dkt RM25 sekg.



Nak mudah rujukan letak semula resepi mee udang spt di bawah;

Mee Udang
Sumber : Che Iza @ Myresepi
Oleh; Dapurmamasya

Bahan-bahan ( 3-4 org )
1/kg mee kuning - lebih 1 kg
300 gm udang saiz L@apa2 saiz
* *4 sb lada boh / lada giling
* *4 ulas bawang merah
* *3 ulas bawang putih
* *1 sb udang kering- letak 2 sb
* *1/2 inci halia
1 sb petis - ganti sos rojak
3 sb sos tomato-lebihkan sos
1 sb sos cili
keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)-letak 1 ketul ubi keledek
gula n garam
taugeh n sawi
daun bawang n bawang goreng,
tambah telur rebus,tauhu goreng & limau nipis

Cara-cara
1. Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jgn buang....
2. Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda **... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau....
3. Masukkan air rebusan udang biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah
4. Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama sedap....
5. Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos.
6. Celur mee, taugeh n sawi.... Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng.....

nota dapurmamasya
**tambah sikit step 5; bila dah letak ubi keledek rebus lagi kuah till mendidih. perlahankan api masukkan terus udang ...biar rasa kuah lagi mesra dgn rasa udang .reneh sekejap aja.boleh dihidang.
Kalau ubi keledek berketul2 dlm kuah,ceduk ubi keledek dgn kuah dan masukkan dlm blender.blender sampai ubi dah hancur.
Udang yg dah direbus, letak je dlm kuah bila kuah dah pekat dan masak.tutup api.senang ceduk sekali dgn kuah bila nak makan.


kelmarin tersilap tekan publish sdgkan nak save,itu yg keluar awal gambar mee udang dlm blog list wpun dah simpan ke draft. hari ni baru entry mee udang yg sebenarnya, harap tak ada yg jemu tengok entry mee udang yg selalu muncul di dapurmamasya.....

20 comments:

  1. terliur la tgk mee udang akk nih. mabeles. meh la hantar sikit utk buka pose nanti.

    ReplyDelete
  2. best nye tengok udnag beso tu macam tingin lah pulak ni ,tpai tk boleh pagi tadi dah udang dlm nasi goreng,kena kontrol jugak ni nnti kolestrol tinggi maaaaa

    ReplyDelete
  3. tak jemu makan mee ni, tgk elok je udang tu duduk..hehe..mmg dah sedia kena sambar dulu tu!!

    ReplyDelete
  4. Akak,
    Dekat sini udang dah tak boleh jual lagi, kalau jual pun stock dari Saudi time nie memang mahal). memang x boleh tangkap udg waktu nie.

    meleleh tengok udg nie siap panggil
    'Cik Yong.. Cik Yong meh le jemput makan..'

    Akak dengor dak dia panggil Cik Yong?

    heee sorry org demam merapu2

    ReplyDelete
  5. salam...terliur baca entry mee udang nie...sedap terasa, tengok gambar dan resepi pun dah menggugat...

    ReplyDelete
  6. Salam Mamasya...mee udang memng tak jemu kena pulak bila dapat udang fresh..sedap. Selalu saya buat tak ada kuih petis...camana lah rasa kelainan nya ...hehe dah terasa nak makan lah pulak.

    ReplyDelete
  7. Hai Mamasya... udang masak apa pun sedap, makan dengan apa pun tetap sedap! rebus pun sedap he he hehh pasal mee ni, terbayanglah pulak bulan puasa, kalau boleh cik abang nak hidangan mee setiap kali buka puasa...

    ReplyDelete
  8. sedaapnya..kalah mee udang sepetang nih

    ReplyDelete
  9. fuhhhh....hirup kuah tu sampai tuang titisan terakhir atas sudu...pastu jilat2 memang wajib..memang..memang!

    ReplyDelete
  10. Salam kenal.
    Nampak sedap sungguh mee dang tu....terliur sudah.

    ReplyDelete
  11. Salam Mama,
    kenapa resepi kita sehari dua ni asyik serupa aje? baru jugak buat mi udang. isk2.. bila mama balik Msia nanti kita pegi mkn mi udang utara. mmg bestttt :)

    ReplyDelete
  12. Waa..Sedapnya mee udang tapi malangnya kite ni allergic seafood esp. udang sotong huhu. Makan jugak mee udang kadang2 sebab suka sgt..

    ReplyDelete
  13. minggu mee ye. hihi.. xpe kalau anak2 suka, tp mee udang mmg sedap! sy pun x pernah rasa mee udang yg glamer kat msia tu. ;D

    ReplyDelete
  14. Salam Akak,
    Wah berderet menu mee ni. ehehe.. saya nak pujuk Faiz masak mee ketam, ada ketam kesayangan dia seekor dalam peti ais. Dah 2 bulan dok bertapa entah bila big boss nak kasi green light. hehehe :D

    ReplyDelete
  15. Salam.. Sedapnya mee udang.. Besar2 pulak tu udangnya... :) Memang tak pernah masak lagi.. Copy resepinya dulu ye..

    ReplyDelete
  16. kat sana ada jual mee kuning jugak ye kak. nak sikit...

    ReplyDelete
  17. Salam, nmpk sedap jer mee ni, nnti nk cuba la buat juga, bestnyer berada kat Mesir kan? nak panggil apa yer, saya boley panggil jie jer ( lahir 1976)
    tq atas respi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Jie Jer.boleh panggil akk Mamasya. ya stay di Egypt.

      Delete

Klik Nuffnang2