klik Nuffnang

Sunday, June 3, 2012

Menyusuri Sg Nil, sungai terpanjang di dunia





Assalammualaikum semua dan slmt berhujung minggu
Bila hujung minggu ni tentu ramai yg bawa famili jln2kan...xtvt santai....apatah lagi cuti sek. Jadi entry hari nipun nak kongsi kisah hujung minggu bawa anak2, kali ni naik bot menyusuri Sg Nil. Dah sethn duduk sini baru berkesempatan naik bot wpun selalu melalui Sg Nil yg terletak tak jauhpun dari rumah dlm 15 min driving kalau jln tak sesak.

Jika melancong ke Istanbul sudah pasti menaiki kapal menyusuri Selat Bosphorus antara xtvt utama, manakala bila dtg melancong ke Cairo pula, menaiki Sg Nil antara xtvt yg pasti tak dilepaskan, satu pengalaman menarik menyusuri sungai terpanjang di dunia dg panjang 6650 km. Sg Nil bermula dari Afrika..melalui 10 negara iaitu of Sudan, South Sudan, Burundi, Rwanda, Democratic Republic of the Congo, Tanzania, Kenya, Ethiopia, Uganda dan akhirnya melalui Egypt dan terus ke Laut Mediterranean.


Xtvt naik kapal ni masa hujung April 2012 yg lepas...kebetulan anak2 3rd term break.byk juga tempat boleh naik kapal...pilih nak naik kat jeti mana. Juga boleh naik waktu siang dan malam. Kalau naik kapal besar ada pakej sekali dg dinner/lunch.

Selepas bincang harga kami setuju sewa bot yg tgh ni utk kami sekeluarga sahaja. kena pandai2 tawar sebelum naik kapal...takut nanti ada extra kos bila nak bayar....

perjalanan bot dlm 1 jam lebih menyusuri kws bandar. sepjg pelayaran kami pemandu bot ni pasang lagu Arab....layannn je...

Sepjg Sg Nil byk restoren.ada restoren yg terletak di tebing Sg Nil dan ada juga restoren terapong.....yg mana kapal diubah jadi restoren spt restoren kat atas ni. Juga ada restoren dlm kapal yg berlayar,ada masa tertentu pelayarannya. kita boleh ambil pakej lunch atau dinner sekali.

ramai yg suka mkn2 sambil menikmati pemandangan Sg Nil. makan di restoren2 tepi Sg Nil biasa ada cukai tambahan sbb lokasinya yg menarik....dan kalau mlm sambil mkn di restoren boleh tengok kapal2 lalu dg lampu2 bercahaya.biasa restoren tepi Sg Nil buka utk lunch hingga malam, biasa malam mmg ramai pengunjung.

view restoren dan bangunan sepjg Sungai..

sepjg pelayaran...nyaman terasa bila angin Sg dtg menyapa.....

sepjg Sg Nil, byk juga hotel2.....pasti view yg menarik ngadap Sg...


antaranya hotel Four Season....


Hotel Sofitel

jambatan menghubungkan bandar.bot kami melepasi jambatan berkenaan...


bot2 berlabuh di jeti...

abg Syakim....


view bangunan....biasa bawah kedai/restoren...atas apartment.dulu masa sampai, ada juga cari apt mengadap Sg Nil dan rumah yg tengok tu view dah cantik tp rumahnya agak kecil dan lama, tak jadi nak menyewa.

abg Syazrin....

restoren terapung 3 tkt...atasnya penuh dg pengunjung...

cantik restoren ni...bentuk kapal yg menarik....

dpn restoren....bentuk ala2 zaman firaun...

dgn patung 2 ekor binatang sbg hiasan....serigala kut ni ....

view menyusuri Sg Nil

Syazrin dgn Syakirah.....Syakirah tak duduk diam dalam kapal...ceria naik kapal...

ada restoren dlm taman mengadap Sg Nil...menarik...


biasa ada sampan kecil di Sg NiL, gambar ni org perempuan sedang mencari ikan.mmg byk ikan talapia dan keli dlm Sg Nil ni...besar2 pula tu saiznya...antara ikan utama yg dijual di sini dan menjadi sumber rezki penduduk tempatan. Juga spjg sg Nil tanah2/kebun yg subur dg tanaman yg diusahakan oleh penduduk.


dah hampir senja....tamat belayar menyusuri Sg Nil.........

13 comments:

  1. Mamasya, dah baca ni baru tahu yg saya menaiki bot menyusuri Sg Nil dan menaiki cruise Sg Nil. Dah lama byk dah lupa, tak sempat nak tanya Pak Cik Google masa tulis entri spontan tu

    ReplyDelete
  2. Waw..terpegun tengok percutian di sepanjang sungai Nil itu...sungguh indah dipandang...bila la agaknya Rahel bole sampai kat sana..

    ReplyDelete
  3. salam mamasya, bila tengok n3 pasal berjalan camni..mesti rasa teringin sanagt nak pi..bestnya..

    ReplyDelete
  4. Salam mamasya...beruntungnya dapat melihat keajaiban dunia timur. Entah bila lah dapat peluang begini haha.

    ReplyDelete
  5. Salam rindu mamasya..sori ye mama bru bksempatan buat knjungan bls..lama jgk maz bertapa..hehee..waaa bestnya holiday mama ni..insyaallah..ada rzki bleh la holiday mcm mama ni...

    ReplyDelete
  6. salam mamasya, best nya gambar2 yg menarik dan yg pasti tempat2 itu memang menjadi igauan semua termasuk akak jugak suatu hari mesti nak jugak kesana kalau di izinkan Allah

    ReplyDelete
  7. wahhh bestnya..bila la zila punya turn nk kesana kan..tgok pic mama pun dh puas ati:)

    ReplyDelete
  8. salam Mamasya...cantek macam kat Turki juga ye..Neknik nak ucapkn tq kerana kongsi kek pisang..baru tadi buat ...sukernya...Nekcik akan kr shenzen ghuangzhou n hong kong selasa ni 6 mlm..backpackers..doakn kami selamat dan sihat,,insyallah

    ReplyDelete
  9. Salam mama....bestnya kak bila dapat peluang mcm nie kan...mcm pengalaman yg kita dpt bila ke tempat org kan..:))

    ReplyDelete
  10. Bertuahnya akak dapat merasai pengalaman ni.. Tq for sharing the pictures.. Suka tengok pemandangan sekitar sungai tu..

    ReplyDelete
  11. Cantik pemandangannya. Merasa menyusuri sungai Nil, selama ni baca dlm kitab2 agama dan buku gitukan tentang Nil. Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  12. As'Kum wow! bestnya mamatomei bestnya.. huaaaaaaaa.... nak ikut hehhehee.. tq kerana sudi berkongsi info yaa... best sangat!

    ReplyDelete
  13. salam ziela..
    cantik view yg diambil dr atas bot...
    ikan talapia ni kat mana2 pun ada rupanya ye... ingatkan kat malaysia je ada.. hehe...

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2