klik Nuffnang

Tuesday, June 12, 2012

Mee Rebus Singapore



Assalammualaikum
Hari ni nak kongsi sarapan pagi yg mama masak utk hidangan keluarga pd week end yg baru lepas. Biasa kalau week end suka masak sarapan yg berkuah....soto,laksa,mee kari...laksam sbb itu antara kegemaran sekeluarga...anak2 termasuk mamanya akan ulang2 mkn.Dan week end baru ni mama masak mee rebus....dah lama tak masak mee rebus.Ada buat sebelum ni resepi yg biasa buat juga tp entah kenapa bila buat kurang sikit rasanya tak tahu apa yg silap. Jadi kali ni mencuba resepi lain pula. Dan resepi yg mama cuba dari Fb Chef Joha Hassan nun dari Singapore......tengok je hidangan mee rebus dan resepinya mama terus berkenan utk mencuba dan hasilnya.....


Mmg sedappppppp......kena dg selera kali ni wpun mkg dgn spaghetti sbb malas nak buat mee kuning tp tetap sedap. Mlmpun mama ulang mkn mee rebus. Abg Syazrin yg rasmikan mee rebus sbb dia paling awal nak bersarapan....dia biasa wpun week end pukul 7 pg dah intai bawah saji...sedap tak bang....sedap sikit tp sampai 2x bertambah....hi..hi.. Kelainan sikit resepi mee rebus ini sbb letak taucu, buah tomato dan guna ikan bilis.Ada campurkan juga lebihan sup tulang yg mmg sengaja simpan. Biasa kalau ada lebihan kuah sup tulang dr membazir, mama bekukan dlm bekas....senang nak masak apa2 yg guna stok daging keluarkan saja.
Dan skrg makin mudah nak cari resepi, selain dari blog, di Fb pun ramai yg sudi berkongsi resepi...terutama group memasak yg ada di Fb.bagus sekali perkongsian ilmu begini....tidak lokek kongsi resepi utk manafaat bersama...saling bertukar pengalaman memasak, moga semuanya sentiasa murah rezki. Dan resepi kali nipun dari Fb....terimakasih byk2 Chef Joha sudi berkongsi mee rebus yg sedap ini;

Hidangan Mee Rebus.
Sumber; Fb Chef Joha Hassan
Oleh; Dapurmamasya

Bahan2nya (Kuah Mee Rebus)
3 Biji Ubi Keledek Oren (Sederhana Besarnya)
2 Biji Ubi Kentang (Russett Potatoes)
250gm Daging berlemak atau Tetel - dihiris2
3 biji Bawang Besar
4 ulas Bawang Putih
2 inch halia.
Bawang & halia (di kisarkan)
4 sudu besar taucu
2 buah tomatoes di potong dadu
3 sudu besar serbuk kari daging
1 kuib knor ikan bilis / setengah mangkok ikan bilis (dikisar)
4 sudu besar udang kering kecil, atau Udang kering grago)
1.5 mangkok air assam atau Jus lemon - mama buat 1 cwn air asam + 1 mangkuk air rebusan daging + beberapa cwn lagi air
Minyak memasak
Garam & gula secukup rasa - guna manisan

Cara2nya
Rebus keledek dan Ubi Kentang hingga masak dan lehyitkan. Panaskan minyak, goreng rempah yg di kisar, bila bangkit, masukan daging tetel. Goreng untuk sementara, masukan Kari daging dan di kacau hingga sebati. Masukan tomatoes di potong dadu kecil, 1 kuib knor ikan bilis, air 3 cawan besar. masokkan taucunya. Bila air mula mendidih masokkan Keledek & kentang yg sudah di lehyitkan. Gaulkan sampai keledek itu pekat. Ambil udang kering grago, di basoh dan di tumbuk halus, masokkan ke dalam kuah, di kacaukan kuah nya selalu supaya, keledek di dalam tidak melekat di bawan periuk.Masak hingga daging nya empok. Letak garam dan gula secukup rasa.

Bahan2 lain untuk diletakan di atas mee rebus nya,
1 kg Mee Kuning - guna spaghetti
150gm Taugeh - ganti kubis
2 puchok Daun Sup/sadri - di potong kasar2
Limau Kasturi - di belah dua
Chili hijau & merah di hiris
Bawang merah goreng
Telur rebus - dibelah dua
Kicap manis
nota dapurmamasya
guna air rebusan daging. hanya setelah daging hampir empuk baru masukkan keledek dan kentang.dan tambahkan air lagi utk bagi tidak terlalu pekat.



kuah mee rebus siap dlm periuk....mama buat sederhana pekat...
kalau di Kelantan&Trg mee rebus adalah mee sup...bukan kuah pekat spt ni, mama hanya tahu beza mee rebus tempat lain dg mee rebus Kel&Trg masa pindah JB 12 thn lepas.teringat pertama kali order makan mee rebus sbb terasa nak mkn yg berkuah.....bersup, bila mee rebus siap dihantar, tengok napa lain rupanya mee rebus...tanya penjual tu....ni mee apa, dia cakap mee rebus...terkejut jugak sbb lain betul rupanya mee rebus yg biasa mkn... barulah tahu tempat lain mee rebus lain rupanya....


Mee Rebus Singapore......kena cuba dulu baru tahu rasanya........bagi mama mmg sedap!

18 comments:

  1. Salam mamasya, buat mee rebus pulak kali ni, nampak sedap la, sesuai sekali makan time2 lapar ni...i like : )

    ReplyDelete
  2. Mamasya sedapnya dapat makan mee rebus petang2 macam ni... mana nak cari buat memang ler 'Rajin' hehehe.. sedap.. naik kecur dah ni

    ReplyDelete
  3. alaaa..mama ni.mcm tau je kiter ni fanatik mi...cam nk jilat skrin je taww

    ReplyDelete
  4. hehehe!!!kak pengalaman pertama makan mee rebus kuah ubi ni cam sama je dgn ros. 1st time makan @kedai mamak camtu gak. yelah kan, kita mee rebus kuah sup

    ReplyDelete
  5. sedap nya mee rebus , kalo di sini kami panggil nya mee jawa.. slurrp

    ReplyDelete
  6. Saya pun teramatlah berkenanya dengan resepi Chef Joha tu, tapi belum ada kesempatan nak buat.... jamu mata di sini je dulu ye Mamasya.

    ReplyDelete
  7. sedapnyer mee rebus ma... suker kuah yg pekat2 gini.... tak cukup sepinggan dbuatnyer.. heeeee

    ReplyDelete
  8. tq Mamasya wish besday

    terliur tgk mee rebus ni, kalu dpt lg sedap he he
    special menu utk sy ye mamasya hi hi

    ReplyDelete
  9. asslm Mamasya..sgt bkenan la tgk mee rebus tu..nmpk sedap n myelerakan...mmg xcukup spinggan ni kalau dpt mrasa jugak..nk simpan dlu resepinye..tq

    ReplyDelete
  10. Sedapnye. Telan air liur dah ni...

    ReplyDelete
  11. maz xprnah mkn me rebus sngpore ni..ada beza ke Mama dgn mee rebus biasa...

    ReplyDelete
  12. salam kak,memang tergugat keinginan dah nie...ronda2 asyik jumpa mee dalam pinggan/mangkuk..rasanya nak pekena juga nie...perghh

    ReplyDelete
  13. salam....
    yan pernah makan masa kat singapura dulu.....memang terangkat....!!!!!!!

    ReplyDelete
  14. Salam Mama,
    sedapnya mi rebus tu. teringin nak buat tp diorang kat rumah ni tak mkn pulak.. isk isk. frustlah tp tak kiraaa nanti nak buat jugak :)

    ReplyDelete
  15. salam mama...
    baru makan bulan lepas mee rebus kuah ketam kt restoran s.13...
    tengok mama punya mesti lagi sedap ...

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum MamaSya,
    waduhhhhh wat terliur je tngk mee rebus ni, nmpk menyelerakan sungguh...tq berkongsi resepi, lenkali yatie nak cuba resepi ni plk...

    ReplyDelete
  17. makasih buat resipinya ... saya yang rindu ama masakan kampung halaman jadi terubati karena resipi yang ada.
    thanks a lot

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2