klik Nuffnang

Tuesday, June 26, 2012

Trip ke Sharm El Sheik (Pt1) - Perigi Nabi Musa




Assalammualaikum semua
Mulai minggu ni 4 hero mama dah mula cuti summer, pjg cuti sekolah dlm 2 bulan lebih, buka semula awal Sept nanti. Riuh sikit di rumah dari pagi dan yg seronok tentulah Syakirah sbb dpt main dg abg2nya. Belum fikirkan program cuti sek.abg No 3 cakap mama jomlah kita pergi cuti kat tempat orang boleh cakap Inggeris...mcm2lah abg Syafiq...nak cuti negara omputih pulak, abg no 2 pula cakap jom balik cuti Msia, alahai bang kalau dekat bolehlah kita driving je, tp semua tempat tu jauh kena naik flight dan skrg musim panas, harga tiket naik melambung tinggi. Maklumlah ramai org Arab yg nak pergi holiday musim panas ni. Bang...kita cuti2 Egypt aje...sementara masih berada di sini.
Citer ttg cuti2 Egypt, pada cuti hari buruh 1 Mei 2012 yg lepas, kami ke Sharm el-Sheikh selama 3 H 2 Mlm, husben ada program di sana. Sharm el-Sheikh merupakan bandar percutian yg cukup terkenal di Egypt sbb pantainya yg biru cantik dan terletak sepanjang pantai Red Sea. Ni kali pertama kami bercuti di belah Laut Merah sbb sebelum ini hanya belah Laut Mediterranean iaitu ke Alexandria, Porta Marina,Alex dan Port Said.


Lihat dalam petapun dah dpt agakkan mmg jauh perjalanan, iaitu 7-8 jam driving dari Cairo ke Sharm el-Sheikh. Sharm el-Sheikh yg terletak di Sem Senai iaitu sebelah Asia Barat, manakala Cairo tempat kami tinggal terletak di Benua Afrika dan dihubungkan dg terusan Suez. Perjalanan melepasi gurun berpasir, bukit dan menyusuri pantai yg cantik....ada juga beberapa resort di tepi pantai. Inilah pengalaman pertama kami travel jauh sejak duduk sini. Masa pergi cuaca elok tp balik ada ribut pasir dlm perjalanan tp Alhamdulilah kenderaan dpt bergerak dan slmt sampai. Utk entry kali ni mama nak kongsi satu tempat yg istimewa, yg kami singgah dlm perjalanan....tp sebelum itu tengok gambar2 sepanjang perjalanan kami...


memasuki Area Suez.....


sepjg jln kws gurun berpasir.....kenderaan pun tak byk....


berhenti sekejap di station minyak....


kws ni mcm pekan koboi...kecil sahaja areanya dan ada pokok2 menghijau...


menerusikan perjalanan, melepasi tol. ada byk tol dan sekatan jln raya sepjg perjalanan, setiapnya dijaga oleh polis atau tentera.


Ada beberapa restoren sepjg jalan. kami singgah restoren ni masa on the way balik


menuju Terusan Suez yg merupakan terusan buatan manusia yang terbesar yg menghubungkan Egypt belah benua Afrika dan Asia Barat.

dlm terowong Terusan Suez.Terusan ini membenarkan laluan air secara dua hala , dan menjadi kepentingan diantara Eropah dan Asia tanpa perlu mengelilingi benua Afrika.



dah keluar dari terowong...meneruskan perjalanan kws gurun


Setelah dkt 3 jam perjalanan, sampai tempat istimewa yg mama nak kongsikan, dimana terletaknya perigi Nabi Musa A.S.


Yg nampak batu2 keliling bulat itulah perigi Nabi Musa A.S. bhg blkg yg nampak biru itu adalah Red Sea/Laut Merah.


Nilah yg nak dikongsikan Uyun Musa (telaga Nabi Musa), ni salah satu dari 12 perigi Nabi Musa.
Nabi Musa A.S dan Bani Israel telah terselamat dari kekejaman Firaun dgn menyeberangi laut terbelah iaitu mukjizat tongkat Nabi Musa membelah laut Merah. Nabi Musa dan Bani Israel meneruskan perjalanan di Semenanjung Sinai. Mereka singgah di kawasan berhampiran Bukit Tur. Nabi Musa dan Bani Israel singgah di hamam (tempat mandi) untuk menyucikan diri sebelum meneruskan perjalanan ke Palestin.
Kisah seterusnya boleh baca sini.
Ketika Bani Israel meminta air daripada Nabi Musa kerana kehausan, Baginda memukul batu dengan tongkatnya. Daripada batu itu keluar 12 mata air untuk 12 kabilah Bani Israel.
Dalam Ayat 160, surah al-A’raf yang bermaksud: “Ketika kaumnya meminta air kepadanya, maka pukullah batu itu dengan tongkatmu wahai Musa, maka terpancarlah 12 mata air tiap-tiap golongan antara mereka mengetahui tempat minum masing-masing.”
Kewujudan 12 mata air daripada batu antara mukjizat tongkat Nabi Musa selain membelah laut dan menjadi ular. Baginda kemudian meneruskan pendakian untuk menerima kitab Taurat.
- terpegun melihat telaga Nabi Musa A.S yg masih ada kekal hingga skrg,tidak kering wpun di padang pasir yg kering kontang, betapa besar kuasa Allah....menurunkan mukjizat kepada Nabi Musa....


menurut penjaga kws ni, pokok besar ni dipercayai tempat Nabi Musa pernah berteduh...Wallahualam


tapi yg menariknya, perhatikan ada kalimah Allah di batang pokok besar ini....


pemandangan sekitar kws perigi Nabi Musa,kws pdg pasir dg beberapa pokok tamar Ada gerai2 jual souvenir tp hanya ada bbrapa penjual sahaja...sunyi tempat ini tiada pengunjung sbb jauh dr kws pekan


abg Syazrin posing tempat teduh,panas berbahang cuaca di sini.


Di antara dua puluh lima nabi dan rosul, hanya Nabi Musa as., Nabi Isa as., dan Nabi Muhammad saw. yang memiliki banyak mukjizat. Kisah selanjutnya tentang mukjizat Nabi Musa boleh baca sini.
Teringat pula masa sek dulu suka tengok cerita Arab kisah para Nabi yg ditayangkan pada bulan Ramadan termasuk kisah Nabi Musa dan tak menyangka berpeluang sampai ke sini melihat sendiri perigi Nabi Musa...Alhamdullilah dpt peluang sebegini.


nak sambung perjalanan, ada 2-3 org budak yg ada kat situ dtg minta duit...ketok2 tingkap dan pintu kereta.wpun dah diberi... mrk minta lagi, budak2 ni mengharapkan sedekah dari pengunjung yg datang bgmanapun kws ni pula agak sunyi tak ada pengunjung, kesian pula nengok mrk.pakcik bertopi tu pula yg menjaga kws ni.


kami berhenti rehat di restoren ini...ada surau dan toilet yg agak selesa.


makanan tak byk pilihan dan kena order dulu jadi mkn bekal je...


suasana dlm restoren....


meneruskan perjalanan...ramai yg cakap bukit bukau ni mcm di Grand Canyon.


melepasi kws pekan....sunyi kws pekan ni


meneruskan perjalanan....cantik view kat sini spg jalan Red Sea yg biru...


bukit sebelah kanan....pantai belah kiri.hanya sesekali bertembung dg kenderaan yg lalu jln sini.


Selamat dtg ke Tur Sinai...


laluan ke Sharm el Sheik dan Tur Sinai City. 100 km lagi ke Sharm El Sheikh.



menarik hiasan kerang ....


suasana yg berbeza....jika di Msia penuh hutan dan bukit menghijau tp sini bukit kelabu dan padang pasir...


melalui kws bukit bukau.....menarik view bukit ini


7 jam lebih perjalanan, akhirnya sampai ke destinasi yg dituju.Sharm El -Sheikh.



askar dan tentera berkawal di pintu masuk utama.di beberapa kws ada tentera dan polis berkawal utk keselamatan sbb kws ni ramai pelancong asing


singgah isi minyak di station minyak dulu


dah nampakpun laut....biru..mcm nasi kerabu biru mama..hi..hi..


kapal2 berlabuh.sepjg jln adalah Laut Merah yg cantik nan biru air lautnya...sama biru dg awan....


kws Delta Sham, salah satu kws penginapan pelancong yg terkenal di sini.


menarik kapal tersangkut di bukit


dah sampai kws Naama Bay yg terkenal sbg tumpuan pelancong, ramai pelancong dr Eropah...hanya pekerja org local.Sharm el-Sheikh menjadi tumpuan pelancong dari Eropah selain dr pantai yg cantik, ada direct flight dari Eropah dan UK ke sini.


Na'ama bay ni byk kedai2 dan restoren, juga private beach di sini.


Ada kedai rempah di sini.kat rempah ada tulisan entah dari negara mana. kat kws Naama bay byk juga majalah, tanda nama, brosure yg ditulis entah dr negara mana.


Sepjg jln ni merupakan cafe...tempat mkn terbuka. belah ptg tak ramai sgt pengunjung tp malam penuh sesak di sini.rasanya hampir 90% pelancong terdiri dari omputih....terasa mcm bercuti di Eropah pula,nantilah akan kongsi gambar di sana dlm part seterusnya


Abg Syazrin & Syakirah di Naama Bay...jumpa lagi kami berdua di Part 2.

14 comments:

  1. Tol sana mahal tak mama? Jauh perjalanan, gurun pasir pulak.......tp bila tgk telaga Nabi Musa a.s mesti hilang penat.
    Tak sabar nk tgk sambungannya:-)

    ReplyDelete
  2. salam mama cyg..bestnya tgk pic2 kt atas tue..terasa2 mcm kita pun ada kt situ la..thnks share yer mama..:p

    ReplyDelete
  3. Terima kasih Mamasya... banyak dapat kongsi pengaaman di sini, best!

    ReplyDelete
  4. seronoknye Mamasya bile bca 1 persatu n3 ni...satu pjalanan percutisn yg pjg dan tmpt2 yg mnarik...

    ReplyDelete
  5. cantikk dan banyak sejarah jugak kan...insyaallah ada rezeki ...semuga dapat pulak ke sini..insyallah

    ReplyDelete
  6. salam mamasya...best nye catatan perjalanan percutian tapi sabar nak tunggu part 2 pulak.

    ReplyDelete
  7. assalam
    seronok anak2 dah dpt merasa pengalaman kesini
    selalu dgr cerita Suami dan tgk gambar2nya ketika kesini
    nk bwa ank isteri kena tunggu anak besar sikit ktnya he he

    ReplyDelete
  8. Salam Yong,
    hmmm cuti summer 2 bulan jer di Mesir?
    Hmmm orang tak ramai mungkin sebab orang Mesir bercuti ke negara lain atau sedang berdemo di Kaherah ha ha.
    Yaaa nampak perigi tu macam dah lama sangat!

    ReplyDelete
  9. Bestnya mamasya.... tengok gambar seolah mamaqs berada dalam kereta juga.... berbezakan disana dan disini...

    ReplyDelete
  10. Alahai....boleh tengok gambar pun jadi le....dapat gak le tengok....nak pijak kaki tu cam mustahil aje huhu....seronoknya dok negara orang kan....cari pengalaman....

    ReplyDelete
  11. assalam mamasya, terasa cam saya juga berada dalam kete dan sepanjang jalan menikmati panorama yg indah.Air perigi tu boleh rasa2 ke (minum ke cuci muka) atau bleh tengok jerr...

    ReplyDelete
  12. banyak berjalan luas pandangan bestt kami yg tak berpeluang ni terasa ikut sama mamasya kemana2 thanks banyak2..

    ReplyDelete
  13. alamak...berani betul itu budak bertenggek tepi perigi... =)) seronok la mama..anak2 ada 24 jam depan mata kan..CW setiap kali tengok gambar tanah arab ni memang teringat sangat time bercuti sebulan dulu...heheh..rindu..sayu je hati nak main pasir..walaupun kat malaysia ni pun banyak pasir..tapi pasir di tanah arab tu ada sentimental value..feeling habis ;)

    ReplyDelete
  14. Assallamualaikum Mamasya..

    Mula2 dok tergoda dgn nasi kerabu mama kat bawah tu.. Naz tinggal di sini tak pernah buat sendiri nasi kerabu ni. Mungkin sbb senang nak dapat kot..hhehehe.. Lagipun di rumah ni Naz dgn anak perempuan yg sulung tu jer yg suka nasi kerabu ni.. Org lain tak..

    Anak2 zaman skrg ni kan ma..Pandai bagi cadangan nak bercuti di mana. Kalau kita time kecik2 dulu, tak terfikir nk pergi mana2 pun time cuti sekolah.. Comel syakirah bergambar dgn abanya w/p tecik jer nampak dlm gambar tu..

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2