klik Nuffnang

Friday, September 13, 2013

Nasi Tomato Simple & Sedap



Assalammualaikum buat semua, moga sihat sejahtera selalu dan terimakasih berkunjung ke blog dapurmamasya.
Keadaaan di sini.....Alhamdullilah nampak tenang minggu ni tp masih perlu berhati-hati demi keselamatan dan elakkan ke tempat tumpuan ramai.Hari Jumaat masih ada demo. Kws town mama tinggal masih ada kawalan dan jln2 utama masih ditutup. Perintah berkurung dari 11 mlm-6 pg kecuali Jumaat bermula 7 ptg. Dan anak2 mama semua dah mula sekolah minggu lepas lagi....pergi balik sek dgn bas. Moga keadaan di sini cepat aman damai kembali.
Dah lama mama tak kongsi resepi, utk entry kali mama nak kongsi nasi tomato yg mama masak 2 minggu lepas. Saja masak utk mkn kami sekeluarga.....teringin nak mkn nasi yg ada perasa...sesekali kan tukar selera dari makan nasi putih. Anak2 dulu kalau nasi yg ada warna , kurang suka nak juga nasi putih tp skrg dah mula mkn.itupun mama pujuk...cakap pada anak2 cuba dulu...sedap nasi ni. Dan mama saja tak masak nasi putih sbb nak mrk makan juga nasi yg ada perasa. Dan nasi tomato ini, semua anak2 suka.....mama makan pun sedap rasanya.


Utk resepi nasi tomato , mama pilih resepi dari MYR sbb tajuk di resepi MYR tertulis nasi tomato simple dan garenti sedap.Mama kalau resepi simple mmg rajin nak mencuba, apatah kalau bahan yg mmg semua ada di rumah, kalau resepi yg 'renyah' byk bahan yg kena beli dulu....lambatlah...kiv dulu resepinya. Terimakasih buat empunya resepi Nure @ MYR kongi resepi nasi tomato ni....mmg garenti sedap.Biasalah kalau nasi tomato gandingkan dg ayam masak merah madu , juga ada acar. Utk resepi ayam masak merah madu, boleh klik sini.

Nasi tomato
Sumber; Nure @ MYR
Oleh ; Dapurmamasya

Bahan-bahan ( 4~5org )
4cwn beras(dibersih dan ditoskn)
190g minyak sapi(kalau darurat boleh guna marjerin)- mama letak dlm 8 sb
2 kuntum bunga cengkih
1/2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 cm kulit kayu manis
1 biji bawang besar dicincang
160g tomato puree (dlm tin)- mama guna tomato paste dlm botol,letak dlm 5 sb
1.8 leter air rebusan yang cair (bole juga nk guna kiub pati ayam)- guna kiub je
daun saderi yang telah dicincang dan bawang merah (optional)
bhn dikisar: 2 ulas bawang putih, 3 ulas bawang merah dan 1 hiris halia

Cara-cara
Cairkan minyak sapi diatas api yang sederhana dan tumiskan rempah-rempah selama 1-2 minit.
Masukkan bahan tumbuk dan teruskan menggoreng hingga masak. Masukkan bawang besar dan goreng hingga layu.
Kecilkan api dan tuangkan puri tomato.Biarkan mendidih perlahan-lahan dan masukkan beras.Kacau rata-rata selama 1-2 minit.
Masukkan air rebusan dan garam secukup rasa.Biarkan cecair meresap ke dlm beras sebentar.
Kecilkan api, tanak nasi itu dengan bertutup hingga masak, masukkan daun saderi dan bwg goreng.


Siap terhidang nasi tomato dg gandingan ayam masak merah madu dan acar. Ada juga kuah kari mama hidangkan, anak2 kalau tak da kuah tak laju makan.

Buat yg berminat nak tengok jubah dari Egypt, boleh tengok di entry bawah atau klik promo jubah , masih ada jubah-jubah cantik yg dijual.

38 comments:

  1. Assalam
    Apa khabar?
    Sedap nasi tomato, memang layan he heee
    Ank dara kat umah ni kalu nasi putih kurang sambutan tp nasi ada kaler sure layan he hee

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum kak..

    sedapnya makan nasi tomato..kena lagi dgn lauk..fuh, mantap la.

    ReplyDelete
  3. Assalam
    Apa khabar?
    Sedap nasi tomato, memang layan he heee
    Ank dara kat umah ni kalu nasi putih kurang sambutan tp nasi ada kaler sure layan he hee

    ReplyDelete
  4. asalam Mamasya...waa waa..nasi tomato ...lama dah tak buat..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum...megancam warna nasi menarik...aym tu buat terliur aje heeee..

    ReplyDelete
  6. salam mamasya ... menu wajib hari raya kami di penang.

    ReplyDelete
  7. Rasa cam nak buat je esok ni...ada orng plak nak dtng umh mamasya....sy ambik ye resepinya...:-)

    ReplyDelete
  8. As salam wbt K. zila,

    Marya suka baca perkongsian akak di FB ttg keadaan di sana... Kalau sempat buka FB mesti nk tau perkembangan di sana... Semoga akak sekeluarga selamat & dipermudahkan segala urusan serta dilindungi Allah swt.

    Dari sehari ke sehari mmg teringin nk buat nasi tomato ni! Tp bila fikir masih dlm pantang terus rs malas nak buat...hehehe... Ayam tu nampak sedap je...adehhh

    ReplyDelete
  9. Dah lama tak merasa nasi tomato....harus masak ni....nampak lazat sekali.

    ReplyDelete
  10. Assalam, alaa mama.... sedappp npk, dh lama tk msak hehee... :) zila66

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Zila66

      nasi tomato simple...mudah buatnya

      Delete
  11. wallaaa... tgh hari jumpa lak nasi tomato mamasya... lapooo terus

    ReplyDelete
  12. salam kak saya try buat juga nasi ni warna dah cantik tapi terlebih tomato la pulak ..sudah nya saya pakai perencah nasi tomato IMAN jadi!! tapi lauk kena masak sendiri. kira ok la tu hehehe. akak blh dptkan
    info perencah tu kat sini odzyenterprise.blogspot.com atau muslimshopspice.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Aslmualaikum..
    Nak tya kmu guna air 1.8ltr tu masukn kiub ayam ke kalau xgna air rebusan.?nanti sy nk try wat gak la,mcm sdap jer

    ReplyDelete
  15. nampak cam sedap..xpernah lagi rasa nasi tomato ni..boleh la try..

    http://ummiaqif.blogspot.com

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum, resepi yang sangat menarik. Btw,saya ni orang baru di sini. Ada masa nanti boleh singgah2 lawat blog saya ye. Kalau boleh follow sekali saya akan follow balik :) Terima Kasih banyk2 :)
    http://zaidipargo94.blogspot.com/

    ReplyDelete
  17. Yumm sodap je nampak ni..mesti try..in shaa Allah ;-)

    ReplyDelete
  18. Mcm sedap jer... Mmg teringin nak masak nasi tomato.. So hari nie boleh lah buat... Harap menjadi...

    ReplyDelete
  19. Mcm sedap jer... Mmg teringin nak masak nasi tomato.. So hari nie boleh lah buat... Harap menjadi...

    ReplyDelete
  20. InsyaAllah menu berbuka mlm ni..jemput follow blog sy jgk
    ummifayyadh.blogspot.com

    ReplyDelete
  21. Sedap! Thank you share resepi.
    Saya dah cuba buat semalam, jamu tetamu makan berbuka puasa.

    Sayang sini tak boleh attach gambar, kalau tidak saya sudah attach gambar :)

    Terima kasih banyak2 ye :)

    ReplyDelete
  22. Kak ... Mohon share resipi ya ...

    ReplyDelete
  23. Mmg sedap........anak-anak pun suka
    .

    ReplyDelete
  24. salam..maf bertanya xletak susu cair ke?
    klu xde susu cair tukar dgn santan boleh kew?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...resepi ni x letak susu cair.
      kalau letak santan dah lain rasanya...

      Delete
  25. thanks untuk resepi ni..simple je :)

    ReplyDelete
  26. salam akak, lama dah dah tak buat nasi tomato ni. Nampak menyelerakan betul nasi tomato akak ni..
    Bagi sesiapa yang sedang mencari supplement untuk kesihatan anak2 dan family, jemputlah melawat blog saya ni ye.
    www.vitamin4mama.blogspot.com

    ReplyDelete
  27. wah boleh try ni..thanks sharing..ada masa jemput ke rumah saya pula,
    ummuque.blogspot.com

    ReplyDelete
  28. rsepi ni simple..nak buat ptg nii ;)

    ReplyDelete
  29. rsepi ni simple..nak buat ptg nii ;)

    ReplyDelete
  30. Simple...
    Sy guna tomato 2 bijik until ganti tomato puree. Sedap jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih resepi ni, insyaallah petang ni nak masak nasi tomato ni....mmmm sedap je

      Delete

Klik Nuffnang2