klik Nuffnang

Wednesday, September 18, 2013

Nasi Minyak Ceria Utk Jamuan



Assalammualaikum buat semua.....terimakasih berkunjung ke dapurmamasya.
Hari ini mama nak kongsi set nasi minyak hujan panas @ceria utk jamuan yg mama masak baru2 ini. Tapi bukan jamuan makan-makan di rumah tapi tempat lain...permintaan utk mama masak. Tiada menu yg dicadangkan, jadi mamapun pilih utk masak nasi minyak warna-warni gandingkan dengan lauk yg simple saja iaitu kari ayam, telur masak merah, acar dan sambal belacan.


Respon yg diterima....mereka suka set nasi minyak ceria yang mama masak ini.


Mama guna beras basmati Pakistan. Utk resepi nasi, guna resepi sama yg pernah mama buat sebelum ini. Suka guna resepi ni sbb tak letak susu tapi rasanya tetap sedap. Utk resepi bolehlah klik Resepi Nasi Minyak Hujan Panas . Kalau nak tengok bagaimana nasi jadi warna-warni gini bolehlah tengok gambar step by step nasi warna-warni yg pernah dikongsikan dulu.


Masak 2 periuk, satu atas dapur gas dan satu guna rice cooker.mama tumis atas dapur gas semua bahan sampai step masukkan beras , kemudian barulah pindah sebahgian ke rice cooker, cara ni nasi lagi cepat masak.


seperiuk kari ayam pekat....


Kuah utk telur masak merah masih atas dapur.biasa ayam masak merah, kali ni sbb ayam dah masak kari, tukar buat telur ayam masak merah pula.Sukatan pakai agak2 je, nanti kalau rajin mama buat lagi...sukat betul2.


Telurnya direbus dulu dan goreng sebentar.kuah masak merah yg dah siap masak...panas2 tu terus tuang atas telur....siap.


Acar mentah dan sambal belacan


Nasi siap dlm bekas.....penuh taburkan daun sup, kismis dan bawang goreng.


Sepinggan set nasi minyak ceria utk tukang masak. dah penat2 masak tukang masakpun nak merasa jugakan.....

9 comments:

  1. Warna warni....mmg teruja nak rasanya mamasya...:-)W

    ReplyDelete
  2. salam mamasya
    sweet ja warna nasi minyak tu. kalau letak banyak sangat pewarna takut nak makan.

    ReplyDelete
  3. Assalam
    Memang ceria colourful, set yg menarik
    Emmmm sedapppp

    ReplyDelete
  4. sangat kalerful Mamasya..nekcik pun boring kalau asyik masak nasi putih selalu..suka pelbagai rasa dan roper!! anak anak pun berselera!

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum kak...bestnya...Terus rasa lapar bila tengok nasi minyak n the geng itewwwwww

    ReplyDelete
  6. best nye...sedapnye...masa di jepun selalu buat makan2 ngn malaysian chibarian... kat Msia ni dah tak buat dah makan2... jamuan makan2 di Msia ni bermusim...

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum kak..

    wah, memang Nampak sangat ceria la nasi minyak tu..acar mentah dan belacan tu sangat menggoda tekak..hehe..

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2