klik Nuffnang

Monday, September 23, 2013

Kenangan Makan Malam



Assalammualaikum buat semua
Hari ni mama nak kongsi entry makan malam yg dah lama mama nak upload tp asyik bertangguh. Wpun dah beberapa bulan berlalu, mama kongsikan juga entry di blog sbg tanda kenang-kenangan. Iaitu kisah makan malam sempena penghargaan pada hujung thn lepas yg diadakan di Restoren Al Saraya. Restoren ni agak terkenal di sini kerana lokasi yg terletak di tebing sg Nil dan restoren merupakan sebuah kapal besar yg ada beberapa tingkat.Mmg cantik view dari restoren pada waktu mlm kerana mengadap Sg Nil dgn cahaya kapal dan bgn sekitar.


Utk jamuan malam itu diadakan di tingkat bawah kapal. Cantik view luar tingkap restoren tp sayang lupa nak ambil gambar.


suasana dlm restoren sebelum majlis


sedikit ucapan sebelum acara makan-makan


boleh nampak view diluar restoren.....penuh cahaya warna-warni....Sg Nil nampak bercahaya.


meja hidangan....mkn secara buffet


kaunter roti dan sayur jeruk, cheese dll...


chef restoren yg tlg serve utk tetamu...antara menunya sayur2 celur & nasi


samosa & kentang rebus


chicken grilled & bake pasta, kebab dan beberapa menu utama lagi spt gambar 1st kat atas itu....semua sedap-sedap belaka.


bahagian dessert, pelbagai jenis cake , puding & jelly


lagi bhg dessert.....penuh kek kecil2 dlm dulang, manisan Arab dan lain...


beratur utk mengambil makanan...


bhg salad...


Suasana dlm restoren, waiter sdg mengemas meja. Sebut ttg waiter, nak citer kalau makan di restoren, tak kira kecil atau besar, waiter akn cepat je dtg angkat pinggan dan gelas kalau nampak mcm kita 'rehat ' kejap....duduk sembang, sudu garpu dah letak padahal kita nak sambung mkn lagi... makananpun masih ada dlm pinggan dan airpun belum habis minum, kena bgtau mrk yg kita masih nak mkn.dan kalau mkn, tiba2 nak bangun ambil makanan lain atau pergi washroom ke, pastikan ada org jaga pinggan kita, nanti habis diangkut.Minggu lepaspun masa minum ptg di sebuah coffee house dg kwn mama, baru letak gelas....air minumanpun masih ada lagi sikit, terus je waiter dtg nak angkat gelas...cepat2 bg isyarat nak minum lagi. Mmg 'laju betul' waiter bab mengemas meja wpun pelanggan belum habis makan.... satu pengalaman yg berbeza...


lagi suasana dlm restoren...


bergambar kenang-kenangan di Al-Saraya sebelum pulang.

Ni pula majlis mkn malam yg mama hadiri pada hujung thn lepas juga tp majlis yg berbeza. Kali ni diadakan di Semiramis Intercontinental Hotel.


ada acara cabutan bertuah dan penyampaian hadiah


setiap org dihidangkan dg individual set dlm tray kayu ;nasi, tomyam, popia dan 2 lagi tu mama lupa apa menunya.


dessert ; aiskrim dan buah


ladies yg hadir


bergambar kenangan beramai-ramai...

4 comments:

  1. Teringin saya nak tengok Mamasya yang mana satu..hehe..

    ReplyDelete
  2. nanti dah balik semula ke Malaysia mesti rindukan kenangan ni semua kan mama... T_T

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum kak..

    em, memang Nampak cantik view dari tingkap restoran..saya sangat tertarik dengan kebab tu sebab memang suka makan..

    ReplyDelete
  4. mewahnye dinner dlm kapal tu kak zila. mmg kenangan yg indah utk dikenang ;)

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2