klik Nuffnang

Tuesday, September 17, 2013

Syakirah dah mula sekolah



Assalammualaikum buat semua, moga sihat sejahtera selalu dan terimakasih berkunjung ke blog dapurmamasya.
Syakirah dah mula sekolah ......darjah 1 ? taklah baru 4 thn jadi masuk kindergarten 1. Syakirah bersekolah sama tempat dengan abang2nya. Anak2 dah mula sekolah pada 2 September lepas setelah cuti panjang selama 2 bulan lebih. Persekolahan di sini bermula September dan kali ni semua anak mama sekolah yg sama. Mudah sekaligus semua pergi pergi dan balik bersama dengan bas sekolah ambil dpn rumah.
Hari 2 hb itu ke sek urusan register abg2. bawa Syakirah sekali utk tunjukkan sek abgnya. sampai di sekolah staff yg uruskan pendaftaran tanya Syakirah nak tak sekolah. terus Syakirah angguk nak.....cikgupun laju je dtg bawa dia masuk kelas.


Ni teacher Syakirah Mrs.Ala Iayob...soft spoken orgnya. Mama dan mr husbenpun mcm kaget juga sbb tak plan nak hantar dia ke sekolah skrg sbb tak beberapa bulan lagi di sini. 4-5 kali tanya betul tak Syakirah nak sekolah ni ?....tak nangis mama tinggalkan. tak...Syakirahkan nak belajar....Syakirah suka belajar. 2-3 kali keluar masuk kelas dia....nak uruskan pendaftaran.masuk kelas...tengok dia ok je.tanya lagi betul tak nak balik....tak nak mama..Syakirah nak sekolah...Syakirah nampak rileks je, mama pula terasa risau nak tinggalkan Syakirah di sekolah. Maklumlah berbeza pengalaman hantar abg ke tadika dulu, ada yg tarik baju mama, tak nak ke sekolah.....1 minggu masuk ke kelas nangis...nak mama tunggu dpn kelas. ada yg meleleh air mata pagi2 bila nak ke tadika....pengalaman sungguh...


Hari pertama, sepjg kelas ok tak nangis cikgunya bgtau. cuma waktu balik, selepas keluar kelas dia nangis sbb tak da sapa2 tunggu dia dpn kelas. abgnya lambat pergi ambil. sepjg balik dlm bas nangis sampai rumah...teresak-esak....ckp tak nak dah ke sekolah. lepas pujuk, dia setuju nak pergi sek kalau mama hantar dan ambil. Nasib baik ckp pergi hantar dan ambil kalau mama kena masuk kelas sama-sama lagi haru...


Tapi skrg mama hanya hantar....utk sementara, lepas ni biar dia naik bas. Syakirah balik dengan bas sekolah bersama abg2.Seronok Syakirah dlm bas sbb majoriti dlm bas anak2 Msia dan ada yg suka layan Syakirah.Tengok ceria balik sekolah wpun waktu sekolah pjg 8-2.30 ptg. Sampai rumah pukul 3 ptg.Manakala belah pagi, abg2nya naik bas pukul 7.20 pg .


Indoor xtvt Syakirah dg kwn2 sekelas sebelah pagi, antara xtvt yg Syakirah suka. Dalam kelas Syakirah Kindergarten 1, campur pelajar umur 4-6 thn....ikut kelayakan, yg tak tahu menulis lagi duduk dlm kelas asas ini. Wpun Syakirah baru 4 thn, dia dah sama saiz dg budak 6 thn.


Mula2 ni sembang mcm ayam dg itik maklumlah kawan2 dari pelbagai negara....seorang cakap Melayu...sorang Arab...Pakistan....ada negara lain juga....mcm2 bahasa...entah mcm mana mereka sembang.Tapi bahasa pengantar sekolah bahasa Inggeris.

wpun bahasa berbeza, Syakirah dah ada best friend, suka peluk2 kwnnya yg sebaya tp kecil je budaknya....Syakirah panggil kawannya itu adik....adikpun, adiklah Syakirah


.. asalkan happy ada kwn di sekolah...balik sekolahpun dah mula cerita pasal kwn2nya.


itu saja....moga Syakirah rajin ke sekolah. Entry ini juga buat kenang-kenangan bila Syakirah besar kelak....

9 comments:

  1. wah! dah sekolah ... cepat masa berlalu

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum kak, saya suka singgah blog akak, silent reader je, Syakirah nampak dah besar, tak macam 4tahun.

    ReplyDelete
  3. Sejuk aje tengok muka Syakirah...comel sangat...tak nampak macam umur 4 tahun...kalau anak bongsu saya Aliah dulu nangis masa mula2 masuk tadika..he he..

    ReplyDelete
  4. lain anak lain pengalaman. Seronok tgk syakirah & aktiviti sekolah dia...Tak mo nakal ye syakirah...mesti dia teruja tu

    ReplyDelete
  5. alahai... dah besaq Shakirah and so sweet!!
    Masih teringat entry Mamasya melahirkan Shakirah, just as if macam baru semalam saja. How time flies...
    xoxo

    ReplyDelete
  6. Salam mamasya
    da skolah ye Syakirah....:)
    tgok gbr yg last tu mcm bdk bsr da syakirah...comel

    ReplyDelete
  7. comeinya syakirah dlm uniform sekolah....nanti balik m'sia tgk balik gambar2 ni mesti tersenyum lebar syakirah....jd kenangan...=)

    ReplyDelete
  8. Wah...lawa la syakirah ....tetiba teringat zaman sekolah dahulu kala...ahakss

    ReplyDelete
  9. Seronok tgk gelagat anak2 bersekolah...cute syakirah, belajar rajin2 ye..

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2