klik Nuffnang

Thursday, October 11, 2012

Daging Masak Hitam Yang Sedap




Assalammualaikum.....bersua kembali, moga semuanya sihat ceria.
Baru beberapa hari tak update blog....dok teringat2 pula...tetamu dah tiba di rumah pagi Isnin. Dari Isnin hingga Rabu...bawa mrk jalan2 dan shopping sekitar Cairo. Xtvt masak2 tak adalah sgt sbb byk keluar. Esokpun rancang bawa jalan2 lagi...meraikan tetamu sebelum mereka balik hari sabtu nanti.
Lapang sikit ni dptlah mama update blog...lagipun gambar dah upload dlm draft, iaitu Daging masak hitam yg dimasak baru2 ni...resepi dah lama print tp baru sempat membuatnya.

DSC_3064_zps20764610

Spt komen Ratna, sedap masakan daging masak hitam ini....dan ikut selera mama pun sedap rasanya , t.kasih Ratna & Ida berkongsi resepi. bahan2nyapun yg biasa ada di dapur...

Daging Masak Hitam
Sumber; Dari Dapur MadihaA & Fp Ida Marlida. Asal Majalah Mingguan Wanita
Oleh; Dapurmamasya

Bahan2
1 kg daging (dipotong nipis)
3 ulas bwg merah (dihiris)
2 ulas bwg putih (dihiris)
3 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
1/2 cawan kicap pekat
air asam jawa secukupnya
garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis

Bahan Kisar
4 biji bwg besar
3 inci halia
4 ulas bwg putih
20 biji cili kering - letak hanya 2 sb cili kering siap blender
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil ketumbar - tambah

Cara
1. Panaskan minyak masak. Tumis bahan hiris, bunga lawang & kayu manis hingga wangi. Masukkan bahan kisar & tumis hingga garing & terbit minyak.
2. Masukkan daging, air secukupnya & renih sehingga daging empuk. Masukkan kicap pekat, air asam jawa & garam secukup rasa. Tambah aji jika suka. Biar kuah agak pekat & secukup rasa. Bila daging cukup empuk bolehlah hidangkan. (sekiranya daging tak cukup empuk... boleh tambahkan lagi air & masak lagi hingga kuah agak kering)

DSC_3062_zps8f689618

Kalau ada yg berkenan silakan mencuba daging masak hitam ni....

47 comments:

  1. Aslmkm Mamasya & Syakirah! Harap syakirah ceria2 selalu. Liana pun dah beso pjg sekarang ni. Lauk camni mmg kesukaan anak2 Along kat rumah ni.

    ReplyDelete
  2. Anak akk gerenti suka masak mcm ni...

    ReplyDelete
  3. salam mama..n syakirah tomeiii...
    masak mcmne laju jew diorg makan kak kak..zila suka mkn dgn roti ..berkeping2 abis ..tanpa sedar.:))

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. memang lh nmpk sedap.nk cuba lh macam ni

      Delete
  5. Salam mamasya. Nampak sedap nanti boleh cuba resepi ni.

    ReplyDelete
  6. Salam mamasya. Nampak sedap nanti boleh cuba resepi ni.

    ReplyDelete
  7. As salam mamasya sedap nampak...teringat zila, suami suh try wat daging masak hitam raya ni...Tapi kalau kat Sarawak dorang masak blend sekali kismis, mamasya...tapi zila lum penah try letak..Bila lik kg suami sedap nya makan hehehe...

    ReplyDelete
  8. salam mama, sedap ni makan ngan pulut..

    ReplyDelete
  9. Salam Mamasya...daging masak hitam menggamit selera...

    ReplyDelete
  10. waduh kak, orang seberang laut dah buat rendang pagi2 ni, org kat sini makan kat kenduri kahwin je..heehe

    ReplyDelete
  11. Salam Ziela..
    boleh telan air liur tgk lauk yg Ziela masak ni.. teringat2 kesedapannya tu... t.kasih mencuba..

    ReplyDelete
  12. as-salam
    wah.. sedap2nya hidangan untuk hari ini..sungguh menyelerakan kak..

    ReplyDelete
  13. terliur nya....makan dengan nasi panas2 sedap nie..

    ReplyDelete
  14. sedap ni daging masak hitam,boleh simpan resepi utk hariraya haji nnt Mamasya heee

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum mamasya...
    tengok daging masak hitam ni, teringat dendeng adik nani.. hari tu balik raya, sblm adik bertolak balik kelantan... smpt nani soh dia wat dendeng utk nani.. ngidam dendeng dia raya tahun lepas.. sib baik sempat makan... masak hitam ngan dendeng sama tak? mcm same je kan.. tapi nani tak tau dendeng wat camne..

    ReplyDelete
  16. skali pandang mcm rendang pon ade ni...nmpk berempah...

    tentu sedap ni kan...

    ReplyDelete
  17. memang sedap daging masak itam ni Mamasya. Lama tak makan. dulu Mak yg selalu masak ni. sekarang Mak pun dah uzur, kenalah masak sendiri.

    ReplyDelete
  18. pergghhhh, mkn dgn nasi impit sodap ni...hiihhii

    ReplyDelete
  19. salam mama...terliur tgk... ;D zila66

    ReplyDelete
  20. daging masak hitam fav menu anak anak di rumah.. nyaman nya.. ;)

    ReplyDelete
  21. assalam mamasya
    kat kg akak tiapkali kenduri kawen inilah menu utamanya he he daging masak hitam, sedapp buat kita makan nasi bertambah-tambah la
    akak memang suker sgtlah tu yg suka g majlis kenduri kawen kat kg he he

    ReplyDelete
  22. mmg sedaap nii..tapim lahai..fobia nak masak daging nih!!

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum Mama :D
    Sedapnya! Boleh cuba ni....

    Note : Mama nnt boleh tak Mama pos pic Kak Mah dan Kak Lus masa disana...rindu pada mereka berdua lama tak jumpa....

    ReplyDelete
  24. Dear mamasya, last minute, we changes plan to go to Cairo today. Just for a short visit. Lusa balik semula ke Alex. Can I have your number, in case ada nak tanya apa apa. Sms to my hubby 6019 2214555

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sis Azie. slmt dtg ke Cairo. Tahniah konvo Nana!sila check sms & msg di Fb.

      Delete
  25. Salam Mamasya,lama tak jenguk resepi mama,sedapnya daging masak hitam,my favorite...seperti kata komen kat atas tu,orang sarawak memang tambah kismis yang di blend dan gula apong..itu yang bezanya dengan masak hitam biasa...

    ReplyDelete
  26. Salam,

    Uhu..sedapnya! Boleh di cuba cik

    ReplyDelete
  27. Slm mamasya.. suri bru jew try buat resepi dgg nih tdi. nway my hubby suka.. thanks perkongsiannya..

    ReplyDelete
  28. Salam....hmmmm...resi nmpk mcm sedap2 belaka. Instruction jelas. Org yg tk pndai masak mcm sy ni pun blh masak dgn sedapnya tau..huhu....semoga diberkati allah atas prkongsian ilmu ini...

    ReplyDelete
  29. nampak sedap dan menyelerakan. InsyaAllah akan dicuba.

    ReplyDelete
  30. Adamuji...saya dan isteri baru saja mencuba memasak daging masak hitam..eeem...fuuuh memang beselera lah untuk berbuka puasa. Suami lah yang test dulu sebab dia tak puasa. Waaah...demam selsema ingus asyik meleleh kat tekak...batal kut?. Kawan kawan mari lah mencuba. Jangan malas masak sebab daging masak hitam memang ada uuuuummmh.

    ReplyDelete
  31. Daging masak hitam ni mmg sedap..sesuai sangat untuk hari raya..tapi..kalau letak sedikit gula @ pun gula melaka....huh...perghh lagi rasanya...

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum..wow sedapnya tergoda di buatnya.

    ReplyDelete
  33. salam...sy mmg suka makan daging masak hitam nie ...nk tnya kenapa sesetengah ada yg bubuh buah kismis ye? perlu sngat ke???

    ReplyDelete
  34. salam mamasya..sy tgh otw beli daging di chowkit ni nak mencuba...thanks berkongsi resepi..;)

    ReplyDelete
  35. emm..esok nk cuba lh msk..mcm sedap jer..mcm sng jet.. :)
    if ada sesiapa yg nk g kursus pengendali mknn blh call 0176398700..tq

    ReplyDelete
  36. Sy dh cuba..mmg tbaik dan sedap..suami tambah banyak kali.

    ReplyDelete
  37. Sy dh cuba..mmg tbaik dan sedap..suami tambah banyak kali.

    ReplyDelete
  38. Boleh try ni.slalu daging goreng kunyit je 😂 tq sudi share resepi.

    http://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1

    ReplyDelete
  39. Klu nk than lame cmne.. Cm 2 hri pun boleh mkn lg t

    ReplyDelete
  40. Daging masak hitam yg selalu mkan kat kenduri tu masak ape nama ek??

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Klik Nuffnang2