klik Nuffnang

Monday, October 15, 2012

Butter Prawn.....Puas hati sudah!



Assalammualaikum....moga semua sihat ceria dan sejahtera selalu.
Terimakasih buat semua yg berkunjung blog mama ni, terutama rakan blog yg sudi tinggalkan komen, maaf jika belum sempat buat kunjungan balas....teringin nak kunjung balas semua tp apakan daya masa agak terhad, sibuk sbb minggu ni beberapa perkara yg perlu diselesaikan segera.Tetamu pula...dah slmt pulang hari sabtu...gembira mrk...kami raikan dg xtvt jalan2 antaranya ke Piramid, Sg Nile,Tasik Qarun, Istana Firaun, Masjid2,Citadel...shopping jubah di Kardasah, shopping di Pasar Khankalili dan makan-makan....mama sempat hidangkan laksam, soto dll.
Entry ringkas hari ni.....butter prawn yg dibuat hujung bulan lepas setelah tergoda nengok hasil butter prawn Sheila. Apatah lagi dah lama tak buatnya...stok udangpun banyak di rumah....mama pantang kalau keluar belanja brg dapur, nampak udang fresh pasti beli sbb seafood lain susah nak dpt.

DSC_3011_zps22fc82ed

Dan hasil sarang telurnya.....puas hati.... rasanya dah elok kejadian rupa paras sarang telur utk percubaan kali ni...tp boleh cuba lagi buat....kalau nak lebih cantik jadinya. Dan utk resepi pula... kelainan resepi butter prawn ni dr yg pernah dicuba dulu sbb ada letak lada hitam dan susu....enak rasanya. T.kasih buat Chahaya Sheila yg berkongsi resepi butter prawn ni. Utk telur itu mama letak dlm botol sos....senang nak tuang dlm kuali.

Butter Prawn
Sumber; Spices Journey @ Chahaya Sheila
Oleh; Dapurmamasya

SARANG TELUR/FLOSS :
2 biji Kuning Telur
Sesenduk Butter/Margerin
Secawan Minyak

Cara
Pukul ringan kuning telur. Boleh tambah atau gandakan lagi kuning telur dan bahan di atas jika suka floss yang banyak. Panaskan Butter/Margerin bersama minyak.
Sebaiknya gunakan senduk bulat. Bila minyak dalam kuali sudah betul betul panas, pusing pusingkan dengan senduk tu laju laju membentuk bulatan sehala tanpa henti yer.
Kemudian tuangkan kuning telur tadi, tuang tinggi sikit supaya yang jatuh ke dalam kuali tu halusss jer. Teruskan pusing minyak tu laju laju dan tuang hingga habis. Pusing terus senduk tu sehingga telur tu masak bewarna keemasan.
Setelah masak tuangkan ke dalam tapis seperti tapis santan ker untuk toskan minyaknya

BAHAN BAHAN :
12 ekor Udang size besar atau Sederhana
Sedikit Garam
Sedikit Lada Sulah
Minyak untuk menggoreng
3 ulas Bawang Putih ~~ dicincang
6-8 tangkai Cilipadi ~~ dihiris
5 tangkai Daun Kari
1/4 cawan Susu Cair
Sedikit Butter/Margerin untuk menumis
Sedikit Serbuk Lada Hitam/Putih ~~ jika suka
Garam secukup rasa

Cara
Mula mula goreng dulu udang yang digaul dengan sedikit garam dan lada sulah. Goreng hingga agak berubah warna dan masak jer. Jangan goreng terlalu lama sangat nanti udang akan mengecut, tak cantek dan agak keras bila dimakan. Angkat dan toskan minyaknya. Keluarkan minyak tu dari kuali, tak nak guna lagi.
Panaskan butter/margerin di dalam kuali dan tumis bawang putih, cilipadi dan daun kari hingga garing dan naik bau. Kemudian masukkan susu cair dan masak sebentar. Masukkan udang yang kita goreng tadi, sedikit serbuk lada hitam/putih dan garam secukup rasa. Jangan bubuh banyak sangat garam yer sebab butter atau margarine tu pon ada garam gak. Takut masin sangat pulak nanti tak syiok pulak nak meratah ratah.
Setelah semua bahan masak dan mesra bolehlah dimasukkan ke dalam pinggan hidangan dan taburkan Sarang Telur/Floss yang kita buat tadi. Siapp.. Senang kann..

DSC_3021_zps6fa30f8e

sedap ratah gitu saja......

18 comments:

  1. Wsalam Mamasya.. wahh.. canteklah jadi floss tu.. sedapnyer meratah.. :)

    ReplyDelete
  2. ASSALAM MAMA...ADUH GERAMNYERR TGOK UDANG TU...SY WAT TAK MENJADIK LA MAMA...TAPI STILL LEH MAKAN CUMA TELUR TU JER..TAK MCM TU,,HEHEH

    ReplyDelete
  3. salam mamasya ... anak2 suka butter prawn ni!

    ReplyDelete
  4. ye la mamasya, zila pun mcm sharifah x jadi telur tu...pas tu mcm tamo wat je salah teknik kot..

    ReplyDelete
  5. salam mama, saya tak pernah buat butter prawn ni...tak tau bila nak try lak.

    ReplyDelete
  6. Salam Mamasya, menjadi nampak, sedap tu.

    ReplyDelete
  7. akak pernah buat tapi kureng menjadi bersarang tu tapi tetap sedap bantai je mamasya ni pun dah ok jugak kan

    ReplyDelete
  8. waaa...kalau dpt meratah pon sedap nih...

    ReplyDelete
  9. salam kak,
    saya mmg tak pernah buat butter prawn, belum berkeyakinan nak buat..tgk kawan2 buat, best juga..

    ReplyDelete
  10. Salam Mamasya...tetiba teringin nak makan butter prawn...

    ReplyDelete
  11. Ya Allah....sedapnyer mamaSya....ni kalau anak2 fiza mmg suke tapi kesian sbb mommy depa ni dilanda penyakit (M)....huhuhu...kembalilah wahai sahabatku (R)....he he he....pasni leh la try kalau kawan baik fiza dah balik yakni (R)...he he he....*merapu jer memalam ni....

    ReplyDelete
  12. As salam. Tak nak jemput kami makan udang butter di rumah. Kat Egypt tak jumpa ni

    ReplyDelete
  13. salaam mamasya,

    aduhhh....terliur sungguh nengok butter prawn tu. hr tu penah try tp tang sarang tu x berapa menjadi. next time bole try resepi mamasya buat ni plak.

    ReplyDelete
  14. bestnya jln2...erm...tmimpi2 gak nk g tmpat2 tu. Pepun butter prawn ni nmpak best sgt...xpenah masak sdiri...mkn yg org masak jer...skrg dh ada resepi boleh la cuba...;)

    ReplyDelete
  15. slm Mamasya...

    QH pondh penah tru jugak buat butterprawn ni..tp xjdi nk buat sarangnya...kena mcuba lg...

    tp sedapkan..fav QH ni..suka sgt

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum..
    hakakkkk... :) nani penah buat butter prawn ni.. byk kali gak.. tapi tak jadi2.. nak mcm kat kedai.. uwaaaaaa.. tak berserabut pun telur kuning ngan butter tu.. ape petua ek? hehehe..

    ReplyDelete
  17. Cantik sarang telur nya, rasanya pasti enak yah..slurrrp

    ReplyDelete
  18. Assallamualaikum Mamasya...

    Kak..cantik kejadian butter prawn akak.. Jadi serdak2 tu....

    Daging masak hitam akak kat bawah tu pun mengancam.. Terasa cam nak makan dgn pulut lak ...hehehe..

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2