klik Nuffnang

Sunday, October 7, 2012

Ayam Bakar Black Pepper Mayonis



Assalammualaikum buat semua...slmt berhujung minggu...moga sihat dan ceria.
Dah seminggu masak biasa2 saja tp setiap hari pasti ada lauk ayam sbb lauk ayam yg anak2 paling suka.nampak anak2 tak selera pula mkn minggu ni, mungkin sbb mama masak sempoi....jadi hari khamis lepas masak ayam bakar dan sup tulang...antara lauk kegemaran mrk. Utk ayam bakar, kali ni cuba resepi ayam yg dicampur dg mayonis.....ayam bakar mayonis ni dah lama org lain cuba tp mama baru nak mencuba.Resepinya lebih kurang mcm ayam bakar blackpepper yg pernah dikongsi sebelum ini cuma ditambah dg mayonis.....sedap ayam bakar ni....anak2pun suka.

DSC_3292_zps99a7e02f

Resepinya mama jumpa masa jln2 ke blog Hana.Bakar 5 peha dan sapu minyak zaitun utk bg ayam nampak kilat dan juicy...kalau nak sapu butterpun boleh.utk lain2 tip bakar ayam pernah kongsi sebelum ini, boleh tengok sini .

Ayam Bakar Black Pepper bermayonis
Sumber; Hana's Family asal Rosjintan
Oleh; Dapurmamasya

Bahan-bahannye
1/2 ekor ayam ( bersihkan dan cucuk dengan garpu)
1 sudu kecil blackpaper
2 cm halia ( agak-agak je)
2 biji bawang putih
1/4 biji bawang besar
1 sudu besar madu
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kicap manis
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar mayonis
sedikit lada sulah

Caranya
1. Blender bawang besar, halia, bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur, kemudian curah di dalam bekas dan campur gula, lada sulah, garam, madu dan lada hitam.
2. masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis, gaul sebati dan perap di dalam peti ais selama 2 atau 3 jam, bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba. ( kalau perap lagi lama lagi sedap ayam bakar ni, dan bakar biar perang sikit permukaan ayam tu)

DSC_3276_zps12d4b859

ayam bakar dah terhidang....apa lagi cepat2...ngappp.....

Seminggu dua ini mama agak sibuk sikit dg bbrapa xtvt...antaranya meraikan tetamu dr Msia yg dtg menginap di rumah kami selama hampir seminggu dan bbrpa xtvt lain.....mungkin blog akan bercuti seketika 1-2 minggu dan kalau sempat akan cuba update blog. Dan maaf juga jika tak dapat buat kunjungan balas.Terimakasih juga buat semua pengujung blog ni.Salam mesra dari Dapurmamasya

20 comments:

  1. Mamasya.....sedapnya ayam tu...nnti sy nak try jgk la:)

    ReplyDelete
  2. terliurnyaaaaa bila tengok. makan dengan cili sos..bestnyaaaa:)

    ReplyDelete
  3. Salam mama...n selamat berhujung minggu juga....sama la asz..ime sekolah kdg2 msk2 sempoi2 ja...sedap sgt tgk menu mama hari nie...anak dara suke sgt ayam panggang...nnti asz try resepi nie plak...thanks mama ;))

    ReplyDelete
  4. Selamat meraikan tetamu Mamasya...
    tak rugi datang sini, dapat jamu mata denga ayam bakar black pepper mayonis....

    ReplyDelete
  5. Salam mama, nak ayam sikit...nak panggang malassssss nyer...

    ReplyDelete
  6. Sedap nyer. Bolehlah cuba resepi ni.n

    ReplyDelete
  7. saya pun dah try mamasya.. memang sedap ayam ni.. trasa2 lagi kesedapannya bila tengok ayam mama ni pulak.. hasihh terliur pulakkkkk

    ReplyDelete
  8. duga...aaaaaaaan btul kalau tgk ayam bakar mamasya...nyum3...pekena lak ngan pcicah ..nyum3...;)

    ReplyDelete
  9. Assallamualaikum kak..

    Resepi yg simple jer kan. Nak buat jugaklah. Akak selalu masak ayam bakar kan. Budak2 mmg kalau lauk ayam, laju jer makan kan..

    ReplyDelete
  10. salam mamasya....Ya ALLAH!!!!sedapnye nampak ayam bakar ni. resepi akak yg dulu blm try lagi dah terliur dgn resepi ni plak.hehehe!!!nanti nak cpt2 cuba le. tq

    ReplyDelete
  11. Wah...memang menggoda jiwa ayam bakar itu....berselera la pulak nak mkn...aduyai..

    ReplyDelete
  12. Sedapnya...nak try buat ni...selamat meraikan tetamu mamasya..untunglah tetamu..masak sedap2 tau nanti update..hehe

    ReplyDelete
  13. sedapnya kak,
    tambah mayonis yer kak..blh try nie..hubby zila peminat tgr mayonis..klu x der mcm x lengkap hidup dia h ehhe:)

    ReplyDelete
  14. aslmkum mamasya.. tentu tgh sibuk melayan tetamu.. msti mcm2 menu yg disediakan tu.. beruntung tetamu mamasya ..

    ReplyDelete
  15. salam Mamasya..pernah nampak resipi ni kat dapur hana tetapi tangguh punya tangguh hingga lupa nak salain.Tentu sedap dan satu kelainan dari ayam panggang biasa sb ada mayonis.Insyallah nak cuba try test nanti.

    ReplyDelete
  16. Baru je cuba resipi ni semalam..tq MamaSya..lazat !!!

    ReplyDelete
  17. mm mm kak..terkenang2 je bila tgk menu sedap tgh2 malam macam ni..specialny ada mayonis tu..

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2