klik Nuffnang

Monday, June 17, 2013

Donut Mudah & Lembut



Assalammualaikum buat semua dan selamat berhujung minggu
Beberapa hari blog berehat sbb bagi laluan pada promosi jubah, jubah masih ada lagi, kpd yg berminat boleh klik sini.Tambahan mama sibuk sikit beberapa hari ini....termasuklah masak2 utk dinner di rumah mlm khamis lepas.Citer ttg dinner ni,nanti sembang next entry. Dan utk hari ni mama nak kongsi donut yg mama buat utk dinner....kira salah satu kuih yg mama sempat sediakan. Ada 2-3 jenis yg manis2.. tak da yg goreng. Jadi mama sediakan satu yg goreng....iaitu donat ball. Lagipun dah lama tak buat donut...anak2 pun suka.


donat ball mudah sikit buat sbb tak payah nak terap...bulatkan saja..cepat.saiz kecil molek.. mudah budak2 nak mkn.


Donut ni mmg lembut....mama sgt puas hati.boleh buat lagi nanti.


Untuk resepi donut ini, mama berkenan mencuba resepi donut mudah dari MYR. sukatan tak payah timbang...buatnya pun mudah. Adunan agak lembik, jadi kena pandai2 nak bentukkan....itu yg mama buat bulat...lagi senang nak bentuk.tkasih byk buat empunya resepi.

Donut Mudah
Sumber; : iezamel78 Donut @ MYR
Oleh; Mamasya

Bahan-bahan ( 20 - 25 biji )
3 cawan tepung gandum
1 cawan air suam kuku
2 sudu besar mentega
6 sudu besar gula pasir (boleh kurang bagi yang tak suka manis)
3 sudu besar susu pekat manis
1 paket yis (jenama mauripan)
1 biji telur

Cara-cara
Cairkan mentega dan ketepikan.
Gula dan susu disatukan di dalam air suam, kacau supaya gula larut. masukkan yis, kacau lagi. Biarkan selama 10 minit.
Pukul telur sedikit dan campurkan bersama mentega cair tadi.
Selepas 10 minit yis akan naik berbuih-buih, masukkan pula mentega yang dicampur telur tadi.kacau.
Masukkan campuran yis kedalam mangkuk yang berisi tepung gandum, gaul sebati dengan senduk kayu. biar adunan lagi selama 45 minit.
Banyakkan tepung ditangan supaya adunan tak melekat.(adunan memang agak lembik). ambil sedikit adunan, bulatkan dan leperkan atas papan pencanai. tekan acuan donut yg telah dicelup sedikit tepung.(ini utk buat bentuk ring donut)
Sediakan minyak untuk menggoreng. gunakan api sederhana. alih selalu supaya dapat warna yang sekata. setelah agak kekuningan bolehlah diangkat. Tabur gula caster atau hias dengan coklat cair dan ditabur dengan coklat rice..


atau utk buat donut bulat spt di atas lepas adunan rehat 45 min. bentukkan donut bulat2..kena letak byk tepung gandum ditangan masa bulatkan.rehat kejap.dah naik mcm gambar diatas....licin je bentuk donut...barulah digoreng.


bhg dalam donut...lembut je.


mulanya ingat nak salut coklat tp takut sempat , jadi ayakkan saja gula aising atas donut.


Hidangan dessert termasuk donut antara yg disediakan utk tetamu....lain2 gambar masa makan2 akan menyusul next entry. sekian dulu.....

134 comments:

  1. pernah sekali buat donat ball ni mama, tapi tak menjadi, kecewa sungguh rasa

    ReplyDelete
  2. Wah comel2 dan molat2 donut tu...cute je. Nk ngap pun senang...heheee.. kalau anak2 nadz, sibuk nk cucuk dgn lidi sate donut2 cam ni...

    ReplyDelete
  3. Comel ..dh lama x mkn donut..simpn resrpi kut2 st hari blh buat..

    ReplyDelete
  4. Saya sangat setuju Mamasya.. donut ball senang nak buat tak payah nak terap. Nak makannya pun mudah... dahlah comel sebiji-sebiji, tak sedar tu berbiji2 dimakan he he ehhh.

    ReplyDelete
  5. mak budak pun suka mamasya donut ball ni hehehe...senang plurpp masuk mulut terus seketui..lapar plak pepagi tgk donut mama ni..

    ReplyDelete
  6. salam Mamasya
    lagi senang donut bulat2 mcm ni..tak payah nak terap2..npk lembut donut Mamasya ni..

    ReplyDelete
  7. Assalam mamasya,
    betul buat donut bulat2 macam mama buat ni memang senang
    budak2 nak makan ..terus ngap ajekan..lain kali nak buat donut macam gini jugalah..hehe

    ReplyDelete
  8. salam mamasya..

    em, memang nampak lembut dan gebu donut tu..bestnya kalau dapat makan donut time ni..nak buat malas la pulak..hihi..

    ReplyDelete
  9. Comel2 donat ni ..boleh try insysAllah

    ReplyDelete
  10. ALA COMELNYER KAK.. MISI MENCARI RESEPI DONUT LEMBUT KAK.. IZIN AMIK RESEPI YER..

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. sedap dan menarik sungguh
    hari tu pernah buat pertama kali jd mcm cekodok hihi
    nk Tanya la mcm mn la buat bentuk comey lotey mcm tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. bentukkan bulat saiz kecil saja...

      Delete
    2. Betul, saya da try jadi mcm cekodok gak. Tak tau cmne nak buat bulat2 kecik tu, sebab melekat2 kt tangan n mcm tak boleh nak bentuk lgsung.. Haahaha. Tp rase dia mmg ade rase mcm donut la... Cuma rupe xcantik..

      Delete
  13. assalam..nk mintak izin share resepi yer..tq

    ReplyDelete
  14. Salam....princess i mmg minat donut.so nk mtk izin amik resepi mamasya ni yer...tq so much krn share ilmu..n resepi.

    ReplyDelete
  15. kak sy share resepi ye n link terus ke blog akak jugak :)

    ReplyDelete
  16. kak. sy dah try . mmg lembut n gebu. sgt jadi .sy ingatkan nak buat bulat2 comel boleh cucuk dgn lidi. tapi saiz nye besar mcm burger malaysia tu :P . resepi ni utk sy tawar. mmg kena tabur gula

    ReplyDelete
    Replies
    1. tkasih mencuba.
      kalau nak bulat2 cucuk lidi kena buat saiz kecil. ikut resepi asal tak letak garam...boleh letak sikit kalau nak....

      Delete
  17. alhamdulillah mjadi sy walau first time buat.sgt muda.ank2 n suami kata sedap.terima kasih krn share resepi.

    ReplyDelete
  18. alhamdulillah mjadi sy walau first time buat.sgt muda.ank2 n suami kata sedap.terima kasih krn share resepi.

    ReplyDelete
  19. alhamdulillah mjadi sy walau first time buat.sgt muda.ank2 n suami kata sedap.terima kasih krn share resepi.

    ReplyDelete
  20. alhamdulillah mjadi sy walau first time buat.sgt muda.ank2 n suami kata sedap.terima kasih krn share resepi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 m3lati....
      resepi ni mudah....berbaloi mencuba bila anak2 dan suami suka...

      Delete
    2. terima kasih byk2 mamasya...blh ke sy share resepi ni gan kwn2.halalknnye bg resepi ni.

      Delete
  21. Assalamualaikum...mnta izin ambil resepi ye..tQ

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum...mnta izin ambil resepi ye..tQ

    ReplyDelete
  23. Slm. Time kasih puan, saya tlh mencuba resepi donut puan.. Sudah byk kali buat dgn berbagai resepi donut. Slalu x menjadi.. Kesian pd anak2. Tp syukur alhamdulilah.. Kali buat amat puas hati.. Anak2 pun suka.. Time kasih puan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Noryedah. sama2.....
      seronokkan bila donut menjadi....anak2 pula suka....mmg resepi ni mudah menjadi..

      Delete
  24. assalam mamasya..time kasih kgsi resepi..nak share ye,xpnah buat n hrp2 mjadi..anak2 pasti suke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkslm Nor
      sama2,boleh share resepi.....slmt mencuba....

      Delete
  25. Kak,mtk izin amik resepi yer.tq

    ReplyDelete
  26. Kak,mtk izin amik resepi yer.tq

    ReplyDelete
  27. Kak,mtk izin amik resepi yer.tq

    ReplyDelete
  28. Kak,mtk izin amik resepi yer.tq

    ReplyDelete
  29. Salam Kak Mamasya, saya da buat guna resepi ni. Terima kasih, suka sangat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nac.....sama2....mmg donut ni elokjadinya...

      Delete
  30. sukatan sudu besar ni mcm mna eh...sudu mkn ke?..confused la pla..hehe

    ReplyDelete
  31. As salam puan.. Tgh rehat2 tggu anak2 bgn dr tdo, try lah google cari resipi nk wat donut.. Jumpe plak blog puan.. Rase ptg ni nk try la, arap2 mnjadi.. Arap anak2 pun suka & leh wat mnum ptg utk hubby blk dr keja.. Tq puan.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkslm Mrs Iswarudine....slmt mencuba donut mudah ini....moga anak2 suka...

      Delete
  32. Kenapa sy rendam mauripan selalu xkembang?

    ReplyDelete
  33. saya buat!! and jadi~~~ hehehe...THANK YOU~~!!! lembut kot! and time nk buat pon takde la susah sangat..huhu.. cume time nk goreng uh.. api jgn panas sgt..sbb nnt luar je yg hangus dlm tak masak lagi..after all..sedap n lembut.. thanks ^_^v

    ReplyDelete
  34. wah...nampak menarik! nampak sedap! nak bikin wat minum petang nnt...terima kasih mama.. ;)

    >> www.ayusihatanggun.blogspot.com

    ReplyDelete
  35. kak saya copy resepi akak ;)

    http://nhshura.blogspot.com/2013/12/donut-ball-gebu-dan-lembut.html

    ReplyDelete
  36. comel2 je..hujan2 ni lapar je perut..singgah blog http://kasihmamaaqil4.blogspot.com/

    ReplyDelete
  37. salam mamasya.. Yong copy dan olah resepi donut mamasya ni.. memang menjadi. Yong sertakan link entry Yong. Jemput baca dan thanx ye akak :)

    http://akuhanyagadiskampung.blogspot.com/2013/12/donut-kampung-nan-gebu.html

    ReplyDelete
  38. ni tgh dlm proses buat donat kali ke 2.rehat2 bg bby myusu dulu sementara tgu 45 minit...nk bulat2 terus masuk kuali..yg lbh nk buat frozen..nk mkn lain kali campak je dlm kuali..

    ReplyDelete
  39. ni tgh dlm proses buat donat kali ke 2.rehat2 bg bby myusu dulu sementara tgu 45 minit...nk bulat2 terus masuk kuali..yg lbh nk buat frozen..nk mkn lain kali campak je dlm kuali..

    ReplyDelete
  40. Ayu dah cuba dah resepi nie..memang lembut & sedap sgt...tgh buat entry nie.. :-)

    ReplyDelete
  41. thank you sbb share respi nie..Ayu pun share jugak kat blog..boleh kan? http://mummyayu.blogspot.com/2013/12/donut-gebu-simple-sedap-sesangat.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 Ayu. boleh saja share diblog Ayu....

      Delete
  42. sedap ni kak.. nanti nak try la. salam kenal :)

    ReplyDelete
  43. mmg sedap donut nie......dah try buat...tp x jadi bulatnya....yg penting rasa sedap...

    ReplyDelete
  44. Assalam kak, mintk izin ambk resepi ni ye..
    Nk try buat la,,

    ReplyDelete
  45. Waaaa...jdla mama...Sedap plak.br first time wat.klu org daa pndai wat,msti lg hhebat.tma ksih.😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2. tkasih juga mencuba..mmg lembut donut ni....

      Delete
  46. Assalam..akak..dah try guna resipi akak ni..menjadi,sedap n lembut..cuma agak confuse nk guna cawan saiz mane..takut salah cawan lembik or keras sangat plak..btw thanks sharing..:-)

    ReplyDelete
  47. Assalam..akak..dah try guna resipi akak ni..menjadi,sedap n lembut..cuma agak confuse nk guna cawan saiz mane..takut salah cawan lembik or keras sangat plak..btw thanks sharing..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkslm Nurulhani. sama2 .tkasih juga mencuba donut ni.
      utk cwn boleh guna cwn minum saiz biasa.

      Delete
  48. Kat umah ada ragi jela....blh guna ke???nk google la....ingat nk wat pepagi ni utk esk...adoiiii...

    ReplyDelete
  49. Kat umah ada ragi jela....blh guna ke???nk google la....ingat nk wat pepagi ni utk esk...adoiiii...

    ReplyDelete
  50. Mamasya uli bulat2 terus k tunggu 45 minit dlu bru uli bulat2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arm Cidot...donut bulat2kan....rehat kejap..nampak dah naik...terbentuk bulat elok/rata barulah digoreng.

      Delete
  51. Hai Mama ! Tadi borak-borak dengan kawan kat twitter terus google cari resepi donut gebu.. tup2 kuar mama punya blog.. so ingat nak try la resepi mama ni.. dulu penah buat pakai resepi lain tapi tak menjadi.. harap kali ni menjadi.. gebu-gebu gitu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nani....slmt mencuba...moga menjadi..

      Delete
    2. waalaikumussalam mama.. okay petang ni sy cuba buat adunannya.. malam sikit baru goreng.. buat minum2 bersama keluarga.. thanks for supporting me mama ^_^

      Delete
  52. Assalamualaikum Mama ! Apa khabar ? Malam semalam kitorang makan donut gebu ikut resepi mama ni.. Alhamdulillah menjadi dan gebu sangat.. lembut.. teksturnya elok sangat.. family pun suka.. sy ada letak gmba kt blog sy.. ---> http://nanimazalan.blogspot.com/2014/02/donut-gebu-menjadi.html . Nanti ada kelapangan mama boleh tgk ye.. Peace.. ^_^/

    ReplyDelete
  53. Assalam..time kasih atas resipi ni. Sy first time try.n menjadi ..tq sgt2..alhamdulillah!😘😘😘

    ReplyDelete
  54. Salam..nk tnya klu kite dh bt..adunan blh smpan dlm peti ais ke?

    ReplyDelete
  55. tumpang kopi dan share ye =)

    dah cuba buat 2 x.. mmg gebu.. =) tapi banyak pakai tepung juga sbb donut melekat =)

    ReplyDelete
  56. Sedapnya.....ptg2 gini tengok donut gebu mcm ni, lapar pulak....yis plak xde...klau x dah besilat dah...

    ReplyDelete
  57. Assalam..
    Saya tak pernah buat donut ni,tapi tetiba teringin nak buat tambah2 celup coklat...hihihi
    So!saya google resepi dan terlekat pada resepi ini dan saya dah cuba Alhamdulillah menjadi..
    Sedap,lembut dan jiran2 pun kata lembut maka saya kongsikan resepi ini dengan mereka.
    Terima kasih Mamasya dengan resepi mudah ini.

    *Jika nak lihat foto2 dari camera saya, boleh lawat blogs saya di http://memoridarilensaku.blogspot.com/

    ReplyDelete
  58. Assalamualaikum. Tq for the recipe. Sgt mudah dan sedap. Kali ini dan masuk Kali ke tiga buat donut. Yg penting husband suka sangat.

    ReplyDelete
  59. Terima kasih Dapur Mamasya..Sya dah cuba resepi donut ni. Memang sedap, mudah, gebu dan habis makan..TQ ..dah 3 kali saya buat guna resepi ni.

    ReplyDelete
  60. Mamasya..nurul nk bentuk cne bulat2 tu..xbpe pham la..biarkn leper..tekap..as tu kena biarkn kembg dlu x?? As tu baru goreng?? Cmna tu??xbrapa nk paham.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurul, utk buat donut bulat spt di atas lepas adunan rehat 45 min. bentukkan donut bulat2..kena letak byk tepung gandum ditangan masa bulatkan.rehat kejap.dah naik mcm gambar diatas...barulah digoreng. slmt mencuba...

      Delete
  61. Salam...sy sudah cuba buat hari ini..sedap.dan gebu....yg penting suami.dan anak suka....terimakasih atas perkongsian resepi..

    ReplyDelete
  62. Kak.yg yis tu mcm mna ye...ada org kata kne masuk air kembangkn dlu...???mtk mf..baru bljr..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nur, yis tu ada diterangkan di resepi...ikut stepnya;
      Gula dan susu disatukan di dalam air suam, kacau supaya gula larut. masukkan yis, kacau lagi. Biarkan selama 10 minit.
      Pukul telur sedikit dan campurkan bersama mentega cair tadi.
      Selepas 10 minit yis akan naik berbuih-buih, masukkan pula mentega yang dicampur telur tadi.

      Delete
  63. Ptg ni nk try...harap2 menjadi...

    ReplyDelete
  64. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  65. Salam sis..kalau sy buat adunan malam..pastu pagi baru goreng boly ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sis
      kalau buat malam....seeloknya goreng separuh masak dulu. pagi esok goreng semula.

      Delete
  66. Sy dh cuba..memang menjadik..improvise dgn tmbh skt shortening... first tme buat pulak tu..ank2 pun suke..

    ReplyDelete
  67. Sy dah bt. Menjadi n sngt sedap.. even tak bubuh susu.. sebab sy tak makan susu.. :) tq so much..

    ReplyDelete
  68. kak kita amek resepi akak ni..nak cuba..nampak sedap sangat...

    ReplyDelete
  69. as salam..kita nk share yek cam sedap jew.tq...

    ReplyDelete
  70. Comey nya donut. Mcm baby donut dkt jco. Hehe..

    Visit me back : hudakassim.blogspot.com

    ReplyDelete
  71. baru mncuba..mmg lembik eh adunan dy..huhuhu still waiting utk dibentukkan..hihihi tharingnks for sha

    ReplyDelete
  72. Alhamdulillah mlm td da buat donut ni..hubby kate bleh p jual..hehe.. thanx mamasya for the recipe..

    ReplyDelete
  73. dah cuba.. memang mudah. walau pun first time buat donat.. suami n& anak2 suka sgt..

    ReplyDelete
  74. kak kalau tak pakai jenama mauripan.. nak tau letak brape byk yer yis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fara, jenama lain mamasya tak pasti sukatannya...tp mauripan jenama yg bagus...

      Delete
  75. Dh cuba dh uad.. Jd.. Tp bntuk ja x jdi.. Ermm.. Klu x ltk telur x pe kn?? Kgunaan telur dlm donut untk ap erkk?? @-@

    ReplyDelete
  76. Mamasya...kita dah try ...rupa je kurang sikit....hehe...rasa...boleh tahan...sipa bagi kat jiran..walaupun 1st trial...nekad je follow resepi...Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  77. saya dah try buat 2 kali... adunan dia mmg lembik tambah gandum pun ttp lembik jd masa saya nak bulat2kan dia tu saya tabur tepung gandum dkt tangan dan ambil adunan bulatkan kalau masih tak jadi bulat.taburkan tepung sedikit dan bulatkan ia menjadi bola dan masukkan ke dalam minyak yg sudah dipanaskan

    ReplyDelete
  78. Kite dah try jg ikot resepi ni. Tapi derhaka skit uli pakai breadmaker cap tesco je. Walahhh hasilnye lembut sgt walau dah semalaman pun ttp lembut..tak yah dah beli donut kat bakercottage..

    ReplyDelete
  79. Terima kasih mamasya. Mmg menjadi.

    ReplyDelete
  80. Tgh buat nih.. napa x berbuih pun yis nih...

    ReplyDelete
  81. Slm mamasya.mntx izin nk guna resepi ye..

    ReplyDelete
  82. Wah... nampak sedap ni. Nak cuba lah :)

    ReplyDelete
  83. Kali ke 2 sy buat donut resipi ni.. memang sedap lembut. Ms cubaan pertama pun alhamdulillah jadi sebab sepanjang hayat tak pernah buat donut. Terima kasih banyak2 mamasya share resipi

    ReplyDelete
  84. Kne tunggu 45 min ke? Kalo lebih 45 min(jd 2 jam) camner? Sy tgh trial buat donut...

    ReplyDelete
  85. sedapnye..rupa bulat molek terbentuk. mentega mamasya pki brand ape ye?
    sebenarnye sy keliru mana satu mentega/margerin/butter. tq ye

    ReplyDelete
  86. salam mamasya,
    thank you for the recepi. Amirah dah try sabtu lepas. Sendiri buat sendiri jatuh cinta hahaha next time nak buat lagi dan try buat recepi lain tp ikut cara mamasya.Donut yg lembut, sedap, tahan lama. Buat ptg sabtu ahad pagi makan pun still sedap dan lembut. puas hati sgt.

    ReplyDelete
  87. sy acu bentuk donat...mak aih...mmg payoh...tau baik buat bulat2 je td...huhu...tp rasanye mmg buat x benti mkn...rasanye seakan cucur manis...

    ReplyDelete
  88. sy acu bentuk donat...mak aih...mmg payoh...tau baik buat bulat2 je td...huhu...tp rasanye mmg buat x benti mkn...rasanye seakan cucur manis...

    ReplyDelete
  89. Donat ball letak cheese dlmnye... mmg terbaik!!!

    ReplyDelete
  90. saya nak tanya, kalau donut yg kita buat tu keras n x kembang time goreng, kenapa yer? terlebih tepung ker? tp, masa uli jadi bentuk doh, lembut jer..x keras pun..

    ReplyDelete
  91. Kami sekeluarga suka sgt dgn donut. Thanks ye resepi.sy mesti cuba!

    ReplyDelete
  92. Kami sekeluarga suka sgt dgn donut. Thanks ye resepi.sy mesti cuba!

    ReplyDelete
  93. Dah cuba buat,mmg lembut&sedap,tq bg resepi.....

    ReplyDelete
  94. Dah cuba buat,mmg lembut&sedap,tq bg resepi.....

    ReplyDelete
  95. Sekarang tengah tunggu doh naik..ni dah kali kedua buat..sangat sedap dan lembut..thanx untuk resepi tu..tak sabar nak makan untuk minum petang ni..

    ReplyDelete
  96. Tq akk bg rspi sdp sngt2...lembut...sy 1st time buat....

    ReplyDelete
  97. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  98. aslkm, mintak izin sy ambik resepi ni

    ReplyDelete
  99. aslkm, mintak izin sy ambik resepi ni

    ReplyDelete
  100. Kalau this tak berubah takpe ke???

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2