klik Nuffnang

Tuesday, June 4, 2013

Russian Black & White Cake yg diidamkan



Assalammualaikum buat semua
Kalau bulan April bday abg no 2,3 & 4.bulan Mei pula bday abg no 1 iaitu pada 28 Mei yg lalu. Jadi week end yg baru lepas utk bday abg Syamil, mama mengodek kek idaman mama yg dah lama teringin nak mencuba iaitu Russian Black & White Cake...belum sampai ke Rusia..dpt rasa kek pun jadikan...
Kek ni menjadi idaman sejak tengok ada di Fb dan blog yg menayangkan...nampak sungguh sedap dg kombinasi filling cheese dan choc. tp itulah....kalau kek yg ada beberapa step....teknik...kek yg canggih begini utk membuatnya...mmg lambatlah mama nak mencuba,tunggu betul2 mood rajin barulah nak mencuba.


yg mama kurang puas hati sikit sbb ganachenya tak licin dan tak kilat. sbb coklat disini teksurnya agak berketul2 bila dah keras dan tak kilat.mmg dah beberapa kali bila buat ganache...kena mcm ini wpun tukar brand...atau mungkin mama tersilap teknik membuatnya.


Wbgmanapun kek ni rasanya cukup sedappp....rasa penuh coklat dan cheese.Utk resepi mama tengok beberapa resepi juga tp berkenan dg resepi dari blog Nuanza.tkasih Nuanza berkongsi resepi. tapi apa2 resepi kek coklatpun boleh digunakan.

Kek Coklat Moist
Sumber; Cida Nuanza @ denuanza.blogspot.
Oleh; Dapurmamasya

bahan a:
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko berkualiti tinggi (imported)
1 cawan gula castor
1 cawan gula perang - guna gula kastor
2 sudu teh sudu teh baking powder (sudu kfc)- letak 1 st
1/2 sudu teh baking soda - letak 1 st
(satukan semua bahan ke dalam besen yg agak besar, ketepikan)

bahan B:
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair
3 biji telur gred A - blender sampai berbuih
(satukan semua bahan b )

bahan C:
1 cawan air panas
cara:
masukkan bahan B ke dalam bahan A..
gaul sebati sampai hilang ketul2..
bila dh sebati, masukkan air panas
kacau sebati
boleh di tapis agar tiada ketul2 yg kelihatan pada kek nti
masukkan ke dalam loyang saiz 7/8 inci - mama guna2 loyang 8 inci
(loyang di sapu minyak dan ayak tepung di permukaan loyang secara nipis) atau gunakan kertas minyak
bakar selama 1 jam 10 mnt atau sehingga kek masak - suhu 160 darjah api atas dan bawah (tp kena ikut ragam oven memasing ye)- mama bakar api bawah saja 180'c selama 40-45 min bg setiap loyang
adunan boleh juga dikukus dgn api sederhana

bahan utk ganache - (perlu 2 adunan,1 buat awal utk filling & 1 lagi kemudian utk topping)
sumber juga dari Cida Nuanza @ denuanza.blogspot.
(buat sehari sblm guna)- mama simpan sekejap dlm peti ais, anggarkan boleh paip dah boleh guna.
100 gram whiping cream,
250 g coklat hitam
2 sudu besar mentega

cara:
campur semua bahan
masak secara double boil sampai coklat larut
biarkan semalam hingga ganache jd pekat (boleh di paipkan)
masukkan dlm piping bag
bahan utk cream cheese:
500 gram cream cheese
250 gram butter
120 gram gula ising
1 sudu kecil serbuk nescafe- leh letak lebih kalo nak rasa lebih
Cara
campur semua bahan (kecuali nescafe)
mix sampai sebati dan gebu
pastu ayakkan nescafe
sebatikan & masukkan dlm piping bag

cara hias
potong kek kpd 4 bhgn- jika bakar sebiji kek atau belah 2 jika guna 2 loyang
ambil 1 lapisan kek & letak atas papan kek
masukkan adunan cheese dlm piping beg
paipkan sekeliling kek- rujuk pic bawah
diikuti adunan ganache
berselang seli hingga habis
ambil sekeping kek, letak kan di atas
ulang paipkan adunan cheese dan ganache
buat sampai habis semua 4 keping
pada lapisan kek yg ke4, paipkan adunan cheese (sahaja) keseluruh kek- rujuk pic bawah
kemudian ratakan
simpan kek dalam peti sejuk selama 1/2 jam
baki2 adunan cheese tu, leh la hias2 cemana pun

sementara itu masak lg 1 adunan ganache(guna resepi td)
x perlu biarkan semalam -cuma sejukkan ganache selama 15 mnt
boleh terus tuang atas kek yg di saluti cheese tadi.
Sejukkan dulu dalam peti sejuk baru potong dengan kemas.
Agar nampak kek tu cantik je bila dah di potong. Masa nak potong kek tu, rendam dulu pisau dalam air panas, kemudian dilap baru potong kek tu.


utk lapisan pertama kek, paipkan adunan cheese di tgh, buat bulat kecil. dan diikuti dg bulatan choc dan selang seli dg cheese till atas kek penuh.-tengok chocnya berketul2...mmg tak elok..


utk lapisan kedua kek, paipkan adunan choc di tgh, buat bulat kecil. dan diikuti dg bulatan cheese sekeliling dan selang seli dg choc till atas kek penuh. utk lapisan ke 3 kek, ulangi spt lapisan 1.


utk lapisan ke 4 kek, sapu rata dg cheese. dan simpan dlm peti ais.lepas itu boleh dituang dg choc ganache atas kek.


kek dihias ringkas dg creme cheese.nak sesuaikan dg nama Russian Black & White Cake...kek dihias dg warna putih saja.


Agak sememeh bila kek dipotong wpun dah celup pisau dg air panas mungkin sbb cheese dah mula cair sbb lama dok ambil gambar kek...maklumlah skrg cuaca panas terik di sini. tp tetap puas hati sbb tercapai juga nak buat kek idaman dan rasanyapun mmg nyummmyy.


nilah bday boy...abg Syamil.taknak posing dg kek,segan...maklumlah dah besar pjg.dah tinggi dari mama dan abah. Happy 15th birthday Abg Syamil.Abg Syamil dlm minggu exam skrg. mama & abah doakan moga menjadi anak yg soleh dan berjaya dalam hidup.


bday boy paling suka kek ni,ulang2 mkn...tanya kek masih ada..berbaloi mama buat.abg2 yg lainpun suka mkn. bila makan kek ni.... mkn perlahan2 utk menikmati kesedapan kek yg penuh rasa coklat dan cheese...dan siapkan segelas air kosong yg dingin...


Selesai sudah sambut bday 4 hero mama.tinggal bday buah hati mama yg paling kecik,Syakirah pada bulan june ini.Syakirah...abg2 sambut bday...diapun sibuk tanya bila bday dia,siap suruh tunjuk di kalender bila bday dia....sbb abg2 tanda kat kalender date bday mereka.nanti 20 Jun ya Syakirah...

23 comments:

  1. salam
    cantiknye Russian Black & White Cake ni..suka sgt..

    ReplyDelete
  2. waaaaaa...mama..nk sepiring..mgidam gak ni...lama dh main ngn krim ni..:-)

    ReplyDelete
  3. Salam mamasya...saya pun teringin nak buat kek ni tapi takut tak jadi... asik RV dan Carot cake je dok ulang2..he he... apapun cantik kek yang mamasya buat ni...

    Hepi Besdei utk Syamil...mamasya pun yang sulong bujang yek :)

    ReplyDelete
  4. alahai..bila la nak rajin buat kek ni. Nampak sedap...

    ReplyDelete
  5. Happy belated birthday syamil...seronok dapat kek yang sedap tu kan...mmm gandingan coklat b& cheese memang sungguh mantap!

    ReplyDelete
  6. Assallamualaikum kak.
    Nadz pun kalau kek2 yg panjang tatacara penyediaannya tu, maknanya lambat la nk mencuba..hihiii..
    Besar dah anak akk.. happy birthday utk semua boys Mamasya..

    ReplyDelete
  7. Assalam mamasya...wuhhh saat yg diidam tu dah tercapailah yer.mmmtentu best bestday boi dpt kek sedap..kitapun x sampai time lg nk buat kek ni....errr saya share sikit eh pasal ganache tu...masa saya gi kelas demo buat kek dgn chef dr sikret resepi, nk ganache yg licin kena campuran antara whipping cream n choc tu sama byk....*----* maaf mamasya memandai2 plak saya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wlkslm Chah. tkasih byk kongsi tip ganache itu.

      Delete
  8. salam kak..

    apapun, tahniah berjaya hasilkan kek yang banyak step ni..perlukan kesabaran juga ya buat kek ni..nak juga try buat kek yang glemer ni..

    ReplyDelete
  9. Cantiknya kek B&WRC....kita belum sampai seru lagi nak buat....huhu...

    ReplyDelete
  10. Salam Mamasya..
    Terliurnya tengok kek tu. Tapi padanlah dengan proses membuatnya tu kan.. banyak step2.. kalau umi pun tunggu mood betul2 rajin baru boleh buat. Untung besday boy.. semoga jd anak yg soleh dan dapat berbakti kepada ibubapanya. :)

    ReplyDelete
  11. saya pun teringin nak cuba kek ni mama, tapi masih fobia dengan kek coklat yang sentiasa tak jadi... ^^

    ReplyDelete
  12. salam zila..
    dah besar abg syamil... happy birthday buat syamil...
    inipun salah satu kek idaman yg teringin nak dicuba juga.. tp mcm zila ckp.. kek yg byk step mmg kena tunggu mood btl2 rajin baru boleh buat.. hehe..

    mmg nampak sedap sgt tu...

    ReplyDelete
  13. amboi mamasya..full choc..geram..terliur plak zila time puasa gini..

    ReplyDelete
  14. ma... kita pon gitu gak! bab kek yg renyah2 stepnyer agak lemau sket la nak mencuba.. tp mmg mengidam sgt nak buat kek nih.. hentah biler! hihihi

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum kak..Ishhh lama juga saya terberkenan tgk kek ni kat fb atau blog..sekarang dah sampai sini pula yaaaa...

    Kak tanya siket boleh...beberapa soklan budak sekolah..he he he he

    (1) Untuk tuang ganache tu, akak tuang terus ke atas kek masa kek kat atas dulang dulu atau masa kek tu kat atas lapik kek...
    (2) Bila tuang ganache tu, akak biar ia mengalir sendiri menutupi kek atau kita kena ratakan sendiri..Klu kak empat segi..?
    (3) Jika akak tuang ganache tu kat kek di atas dulang dulu kemudian baru pindahkan ke lapik kek, macamana yaaa cara akak pindahkan ia..

    he he he he he jgn mareee...banyak pula tanya yaaa...

    ReplyDelete
  16. Dan..Happy Birthday buat Syamil..Good Luck untuk exam dan semoga berjaya..Menjadi kebanggan keluarga...

    ReplyDelete
  17. MamaSya Seorang Yang Begitu Creative+Rajin!!

    ReplyDelete
  18. salam mamasya, belum pernah rasa kek ni. agak2 kat SecretRecipe ada tak hehehe

    ReplyDelete
  19. Kek ni pun dlm list kita..ntah bila nk buatnya..semoga dirahmati Allah utk anak bujang

    ReplyDelete
  20. Aslm mamasya, dh cuba resepi kek ni..memang mengancam...takleh buat selalu sebab makan banyak..hehehe...terima kasih...http://qierakamil.blogspot.com/2013/07/black-and-white.html

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2