klik Nuffnang

Friday, June 7, 2013

Istimewanya Raas El Bar, di penghujung Sg Nile




Assalammualaikum semua.Mula sekali mama nak ucapkan t.kasih byk-byk buat semua yg wish bday Abg Syamil...juga atas doa semua...Amin.
Utk entry hari ni nak sambung kisah selepas makan2 di rumah Arab dg seafood iaitu trip bulan Mac lalu, kami meneruskan perjalanan ke Raas Elbar yg mengambil masa dlm 30 min dari bandar Domyat.Ras El Bar bermakna "head of land" atau "golden triangle" kerana lokasinya dihujung sekali dan adalah sebuah bandar peranginan di Governorate Damietta, di timur laut Mesir. Istimewanya Raas El Bar krn disinilah destinasi terakhir Sungai Nile yg cukup terkenal di seluruh dunia dan penghujungnya bertemu dgn Laut Mediterranean. Sg Nil sepjg 6695 km merupakan sungai yg terpanjang didunia, bermula dari Africa dan merentasi sebhgian Egypt dan tamat di Raas El Bar bertembung dg Laut Med.
Kisah pertemuan Sg Nil dg Laut Med terdapat dalam Surah Ar Rahman "Dia biarkan dua lautan bertemu. Di antara keduanya ada sempadan yang tidak boleh ditembus" - Surah Ar-Rahman (Ayat 19 & 20)


Dah sampai Raas El Bar...bdr yg agak sunyi terutama belah siang pd musim sejuk, ptg baru nampak ramai orang.Musim panas ramai org berkunjung di sini utk bercuti....bandar peranginan.


cantik2 rumah di sini....terdiri dari apt ataupun banglo sesebuah.


kebanyakkan bgn di sini sesebuah dg pokok2 dan landskap yg menarik. pemandangan yg berbeza dari bandar2 lain di Egpyt. dan byk yg kelihatan kosong krn merupakan rumah percutian pd musim panas.


dah sampai dpn hotel yg terletak betul2 dpn Sg Nil. disitu juga ada tempat makan2 pada waktu mlm di hujung minggu.


nilah hotel penginapan kami....tak byk hotel kws ni.


abg Syakim di lobi hotel sementara menunggu check in.


dah masuk bilik. yg menariknya sbb view dari balkoni akan nampak sebelah kiri Laut Mediterranean


dan view belah kanan...Sg Nile. hotel terletak di tgh.


belah malam jalan2 sekitar hotel.kami ditemani ahli keluarga pemilik hotel sbb kebetulan sahabat kami yg dtg bersama ke sini merupakan kenalan pemilik hotel. mula2 jln dkt kws laut kemudian


ke gerai2 makan dan jualan yg terletak betul2 sebelah hotel...mmg strategik kedudukan hotel ni.dkt dg tempat tumpuan ramai.


mcm2 ada kat sini.....kek


crepe


dan kebab.......1st time tengok saiz besar gini.atas kebab dihias dg tomato dan capsikum.


view di sekitar.....ramai orang...


mainanpun ada jual....mcm2 gerai ada


utk kanak2 sewa motor mini


byk restoren kws sini tp semua buka belah malam sahaja


lagi tempat makan..


nak naik unta dan kudapun boleh.kami hanya pusing 1/2 saja tempat itu...tak sempat round semua sbb ada jemputan ke rumah pemilik hotel yg terletak di tkt atas hotel.


di rumah pemilik hotel....suka anak2 dpt main pool.


paling suka Syakirah dpt hadiah mainan dr tuan rumah....dia teringat cucunya yg sebaya Syakirah yg tinggal di USA.


esok pgnya....sunyi kws dpn hotel mengadap Sg Nil


sekitar hotel....rumah2 perseorangan.


belah pagi mmg sunyi....tak da kereta..mlm baru meriah di sini.


sarapan ringkas hotel sediakan....minta hantar ke bilik. roti, kcg foul, telur & salad & cheese.org Arab biasanya jrg sarapan pg...cukup secawan teh....lunchpun lewat.


view laut meditteranean


lepas sarapan kami keluar ke tepi laut sbb pergi mlm tak puas ambil gambar. semua masih pakai baju tebal , wpun nampak cerah terang benderang tp cuaca sejuk tambahan angin laut.


Syakirah dg abg no 2


abg Syakim & menara di penghujung Sg Nil


Syakirah dg abg no 2 & 4


Syakirah dg abg Syazrin


keriangan.....


golek2 atas kerusi....


batu tanda pertemuan Sg Nil dan Laut Med.tertera peta perjalanan Sg Nil dari Afrika. juga surah Ar Rahman di batu tanda ni.Surah ar Rahman Verses 19-20 "He released the 2 seas (salt and sweet); meeting together; Between them is a barrier which none of them can cross."


disinilah dipercayai antara pertemuan Sg Nil dg Laut Mediteranean.....air masin laut dan sungai bertemu tetapi yg tidak bercantum.


Syakirah dg view pertemuan Sg Nil dg Laut Mediteranean.


dg abg Syazrin lagi..mereka berdua paling rapat...mukapun seiras


view Sg Nil mengadap bdr Ras El Bar


rumah api...


Syakirah kalau minta posing sukaaaaa....


uniknya di sini sbb nelayan boleh pilih nak tangkap ikan laut atau Sg. yg ni nelayan di belah laut Mediterranean


ni pula nelayan belah Sg Nil


posing dpn mercu tanda


besar2 batu disusun sepjg laut utk menghalang ombak besar


juga ada org memancing


nelayan di laut Med


abg Syakiq...susah sikit nak ambil gambar dia...tak nak bergambar..sibuk nak ambil gambar


abg Syazrin....simanja mama....


view mengadap belah town.jln terus akn sampai ke hotel.


abg Syakim...


sunyi belah pagi tak da org disini....ptg dan mlm ramai..


kerusi2 utk santai sambil menikmati udara laut dan sg


dah on the way balik...posing dpn restoren fast food yg masih tutup...buka ptg.

on the way balik hotel....ambil gambar sekitar dulu...



masjid berdekatan


kws disini tersusun perumahannya dg pokok tamar ditanam..ada landskap..bersih sekitarnya...nampak menarik....sesuai sbg bdr pelancongan di sini.


view dpn hotel...sunyi tak da org. lepas itu kami check out dan ke bandar Domyat semula sebelum pulang ke rumah.

12 comments:

  1. Bestnya tempat tu & kisah benar al-Quran. Kebab tu nampak menarik selera sy

    ReplyDelete
  2. alahai comei yang golek atas kerusi tu ;-)

    ReplyDelete
  3. seronok bila baca n3 jalan2 macam ni...nak sampai sendiri tak mampu lagi... ^^

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum kak..

    bestnya dapat jalan2 di negara orang kan..dapat kenal budaya dan makanan dorang..kebab tu buat terliur la..hihi..

    ReplyDelete
  5. Mimpi yg telah Allah kurniakan sampai tak terhingga..Subhanallah Rezeki Allah
    http://tinyurl.com/kkqfynn

    ReplyDelete
  6. bestnye ..suka tgk yg tmpt org pancing ikan tu mamasya..mcm uisyy xtau nak ckp cantikla view dia..rumah pun besar2 ..

    ReplyDelete
  7. Assalam mamasya,
    tengok gamabr2 mamasya bercuti & family seronok betul tau..
    memang jadi kenangan kan mama ..nanti kalau dah balik malaysia
    bolehlah singkap balik gambar2 tu semua..

    Happy belated birthday buat abang syamil..kek russian black & white tu cantik..
    dan sudah pasti sedap..kita nak kan recipe kek tulah yang kita enrolled masuk klas chef asma..heheh yalah dulu2 tak ramai yg sudi nak share recipenya tukan sebab dia orang buat business.sekarang memang dah banyak kat internet...kecuh pulak bila tengok kek mama tu..:)

    ReplyDelete
  8. assalam mamasya
    seronoknya tgk tempat2 disana

    ReplyDelete
  9. Best..tq brkgsi pglamn kak..pic pun semuanye mnarik..nth bila akn smpai ksana kn..

    ReplyDelete
  10. As salam

    Kat mana tempat ni? Kat Alex ke?
    Akak bgtau kata 30 mns jer tu dr rumah ke dr area mana?
    I try google dpt kat area Port Said Alex, betul ke?
    Bole tak akak bg full address hotel tu.
    Cam menariks & berminat nak pergi.

    TQ

    ReplyDelete
  11. Wlkslm

    Tempat ni di daerah Domyat/Dumietta jln ke Port Said tp tak masuk town port Said.Raas El Bar 30 min dari bandar Domyat. hotel ni Beau Rivage Hotel,
    1, 44th Street, Ras El Bar, Egypt. hotel biasa2 saja tp dpn Sg Nil.

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2