klik Nuffnang

Monday, July 15, 2013

Ayam Panggang Sedap




Assalammualaikum buat semua.terimakasih buat semua pengunjung dapurmamasya dan teman2 blog semua.
Lauk ayam bakar lagi......mmg ayam menu utama di rumah. baca di blog kwn2 yg bgtau harga ayam di Msia naik. tp di sini wpun org2nya susah harga ayam mahal....tambah bulan Ramadan lagilah mahal. harga sekor ayam yg saiz 1 kg ayam dkt (RM14-15 sekg), biasa mama beli chicken leg...sekg 22 le/rm11 sbb part ni yg laku di rumah. Daging lagilah mahal.....tukar duit RM dlm RM30-40 sekg ikut part daging. biasa part daging yg ada tulang mama beli utk sup 50 LE/RM25 sekg. ikan.....tak byk pilihan biasa talapia, makarel, sardin....siakap adalah tp mahal .
Oleh kerana lauk ayam kesukaan anak2.....menu ayam mmg hampir setiap hari ada.sampai tak tahu ayam nak masak apa....kdg2 ulang2 masak yg sama. dan kalau ayam bakar mmg laku. Oleh kerana anak2 suka ayam bakar....jadi mama mencuba resepi ayam panggang sedap pada minggu lepas.


Ayam panggang sedap resepi dari blog Liza, berkenan nak mencuba bila Liza komen sedap dan nampak cukup enak. dan bila anak2 makan....semua cakap sedap...pakat meratah.Terimakasih Liza kongsi resepi. Cara memasak lain sikit dari ayam bakar yg lain sbb kena rebus dulu cili dan gula melaka. Resepi penuh spt di bawah.

RESEPI AYAM PANGGANG BEST
Sumber; Liza @ Intai dapur
Oleh ; Dapurmamasya

Bhn2 A:
3 s/b cili boh - guna 2 sb cili kering blender
2 keping gula Melaka
1/2 cawan air
- masak semua hingga pekat

Bhn2 B:
4 ulas bawang pth
1 ulas bawang besar
1 kiub stok ayam
1 inci halia
5 s/b sos lada hitam - letak 3 sb + 2 sb sos tiram
5 s/b madu - letak 2 sb sj sbb dah habis stok tp sdg elok tak manis ayamnya
Garam
Butter - lumur pada ayam masa nk bakar nnt

- blend bhn A dan B bersama2..
- lumur bhn blend pada ayam yg telah dikelar dan perap sekurang2nya 2 jam.
- lumur butter dan panggang ayam 180C 50 min- 1 jam atau hingga masak.siram atas ayam lebihan perapan dlm bekas ayam bakar.


ayam panggang sedap.....mmg sedapp...

26 comments:

  1. terliur kak noor tengok ayam panggang ni mmg sedap ni ada rasa pedas2 dah baca semua mesti nak try esuk lusa mamasyaaa

    ReplyDelete
  2. terus terliur...bestnya dpt makan ayam panggang...

    ReplyDelete
  3. mmg nampak menyelerakan. sedapnya....

    ReplyDelete
  4. mama ayam ni kalu guna pemanggang ajaib ok tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marini

      boleh bakar dlm pemanggang ajaib.

      Delete
  5. Sy nk cuba tengok gambar rasa sedap je.

    ReplyDelete
  6. Sy nk cuba tengok gambar rasa sedap je.

    ReplyDelete
  7. Sy nk cuba tengok gambar rasa sedap je.

    ReplyDelete
  8. butter 2 kna cairkan dulu ker???kalau guna planta blh tak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. butter tak pyh cairkan...sapu je pada ayam nanti akn cair bila ayam panas.
      boleh guna planta tp butter lagi sedap...

      Delete
  9. Nampak sedap jerr..nak try buat nanti :)

    ReplyDelete
  10. tq... ini kali pertama saya buat ayam panggang tp tak sia-sia ikut resepi yang diberi

    ReplyDelete
  11. tq kak.sgt2 sedap.first time guna pemanggang ajaib dgn jayanya.aym plak sedap n lekang.semoga akak n blogger2 makann ni sentiasa murah rezeki..

    ReplyDelete
  12. ni untuk ayam berapa ekor.. lau 1 ekor je gula melaka tu nak kena letk byk mane.. ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 gula melaka saiz kecil dah cukup..

      Delete
  13. Resepi ni utk brape ekor ayam puan??tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk sekor ayam saiz sed/12 ketul..

      Delete
  14. Ayam kene rebus dulu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak perlu rebus...perap & bakar.

      Delete
  15. Nampak macam sedap. esok nak try la.

    ReplyDelete
  16. Nk tny la ayam xmanis ke kalau ltk gula melaka?nmpk mnyelerakn,,nyum3

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak...gula Melaka guna saiz sed...madu boleh kurangkan sikit..........sdg elok rasanya...

      Delete
  17. Alhamdulillah..n syukran atas resepi...mmg sedap

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2