klik Nuffnang

Thursday, July 11, 2013

Sotong Goreng Tepung Rangup



Assalammualaikum buat semua
Bila bulan puasa yg pasti semua isteri lagilah nak kena fikir menu apa nak masak utk keluargakan...fikirkan menu yg menyelerakan terhidang di atas meja waktu berbuka. Utk yg dah ada anak pula menu utk anak2 berbuka kena utamakan juga sbb kesian pula penat berpuasa...dah excited nak berbuka....tup2 tengok lauk berbuka tak menepati selera mereka...mulalah mrk rasa tak ceria nak berbuka.Macam mama , 4 hero semua berpuasa.menu kegemaran mrk...lebih pada lauk ayam tp ayam masakan tertentu saja yg mrk suka.tak semua masakan ayam mereka suka, silap2 mereka tak jamah nanti. Lauk ayam yg anak2 suka selain ayam bakar, sup ayam mereka suka kari ayam . abg no 3 yg suka betul....ngalahkan mamak...setiap hari karipun tak pa, bertambah mkn kalau ada kari..sahurpun suka mkn kari.Jadi kari ayam antara menu utama kat rumah.pasti setiap minggu ada...mama pula yg dah bosan dg kari ayam.

Kalau seafood dan daging mrk makan juga tp taklah suka sgt berbanding ayam. Tapi kalau sotong goreng tepung mereka suka. sotong masak lain tak begitu laku.Cuma sotong susah sesekali saja ada jual....bermusim.


Gambar Sotong goreng tepung ni mama ambil masa makan2 di rumah bulan lepas. Ramai dah tahukan nak buat sotong goreng tepung macam mana...mcm2 resepi ada. Tapi mama kongsikan utk album dapurmamasya dan kebetulan pula ada kwn Fb minta resepi sotong goreng tepung dari mama.Ini resepinya..

Sotong Goreng Tepung
oleh; Dapurmamasya

Bahan A
1/2 kg sotong potong bulat - basuh dan sejatkan
1 biji telur
4-5 sudu besar tepung Kentucky

Bahan B
2 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung Kentucky
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu teh serbuk lada hitam/lada sulah
secubit garam

Minyak utk menggoreng - guna byk minyak
Cara-cara
Bahan A; gaul tepung dan telur rata2.Kemuduan gaulkan semua sotong kedalamnya. ketepikan.
Bahan B; gaul rata semua bahan.
Panaskan minyak. ambil sikit2 sotong yg telah digaulkan tepung (Bahan A) ,gaul lagi dlm Bahan B rata2 dan masukkan sikit2 ke dalam kuali . goreng sampai masak tp jgn lama sgt. juga jgn goreng byk2 sekaligus.

12 comments:

  1. terasa kerangupan nyer...
    sabar menanti masa utk berbuka sambil berzikir...=)

    ReplyDelete
  2. my feveret sotong goreng tepung tuu..nakkkk!!!!

    ReplyDelete
  3. Salam Mamasya,
    Wah peminat kari jugak ya.. hehe budak2 ni pun suka jugak tapi kalau hari2 makan kari pun jemu juga dibuatnya. hmm sedapnya sotong goreng tepung ni. Baru teringat ada kawan bagi tepung goreng serbaguna. Nampak gaya nak kena cari sotonglah pulak ;)

    ReplyDelete
  4. salam kak..

    uiyo..sedapnya sotong tu..em, my favourite nih..hihi.

    ReplyDelete
  5. Selamat berbuka Mamasya....kat setapak pun buat cotong goreng tepung... Everyone's favourite tapi hari ni topokcu jadi master chefnya...nekcik masak nasi jer!! He...he

    ReplyDelete
  6. Salam Mamasya..

    Selamat berpuasa...moga ramadhan kali ini lebih membawa berkat utk mama dan family. emm dapnya sotong goreng tepung..anak lelaki sy yg no 2 hanya makan sotong bila masak goreng tepung je...kalau masak lain konherm x reti nak makan..kadang rasa pelikkk jugak..tapi tu...insan2 terpilih je jadi camtu..hehehe

    Thanks share resepi simple tapi menarik dan senang...

    ReplyDelete
  7. Aslmkm. Nanti boleh lah Along cuba cara mamasya pula ya. Kebetulan ada sotong dlm freezer.

    ReplyDelete
  8. tiap kali buat mesti jadi lembik.salam ramadhan

    ReplyDelete
  9. salam, akak apa petua goeng tepung ni, nak elak dri meletup2...if tiap x wat mst meletup2 goreng die..huhuhuhu..ade apa2 petua x kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Eijah.
      dah beberapa kali ke blog Eijah tp tak dpt, yg keluar iklan.nanti bg address blog ya.
      tak nak bagi sotong meletup, pastikan bgh dlm sotong bersih tanpa putih2 dlmnya itu sebelum goreng.

      Delete
  10. Wah terima kasih kak.... nanti nak cuba

    ReplyDelete
  11. Campuran 3 jenis tepung.. tentu sedap.. Memang Nur akan cuba buat juga.. Tq Kak sebab sudi berkongsi..

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2