klik Nuffnang

Wednesday, July 3, 2013

Red Velvet Marble Cheese Brownies



Assalammualaikum buat semua.tkasih yg berkunjung ke dapurmamasya.
Rajin pula hari ni nak update blog....maklumlah tak dpt kemana2...anak2pun xtvt bebas dlm rumah.Keadaan sekitar rumah pula...belah siang dah kembali sibuk tp mlm, kedai2 tutup....tak mcm biasa kedai tutup lewat mlm.Moga semuanya selamat dan keadaan cepat pulih. Manakala untuk Promo Jubah pula masih ada tapi jubah sudah tinggal tak byk.boleh klik sini.
Utk entry hari ni nak kongsi Red Velvet Marble Cheese Brownies yg mamasya buat sbg salah satu dessert masa makan2 Nasi Arab dirumah tempoh hari. Mulanya tak decide nak buat kek cheese apa, jadi buat benda lain dulu.lastnya...dlm kul 2 lebih kut baru decide nak buat Red Velvet Marble Cheese Brownies.dpt simpan kejap sj kek dlm peti ais...tak betul2 keras bila potong....itu yg nampak sememeh tang cheese itu...mcm pudingpun ada sekali tengok.hemmm nak buat mcm mana...tetamu pun dah nak sampai, hidang saja.


Wpun sememeh...tapi yg penting sedappp.....yummmm. abg yg sulong cukup suka kek yg bercheese gini. ingat nak buat lagi....baru nak ambil gambar letak di blog tp mcm dah tak sempat nak buat sbb dah nak puasa...bln puasa ni tak mkn sgt kek.Jadi letak juga gambar yg ada ini....bolehlah buat rujukan dan tambah koleksi dapurmamasya.
Mama tengok ramai yg dah cuba Red Velvet Marble Cheese Brownies...ada beberapa resepi juga. tp mama berkenan nak mencuba resepi dari Maz yg mama dpt dr blog Yati. terimakasih buat keduanya.Buat 2 adunan sbb bila tengok resepi asal 1 adunan mcm sikit sgt....utk 1 famili cukup. tp sbb nak buat utk mkn2 tetamu itu yg mama doublekan.

Red Velvet Marble Cheese Brownies
Sumber; Yatimemories@Sinar Kehidupanku. Asal Maz @ Ilham Dapur
Oleh ; Mamasya

Bahan-bahan (loyang 7x7 inci):- (mama buat 2 adunan guna loyang 7x10 in)
125 gram + 1 sudu besar tepung serba guna (all purpose flour) @ tepung kek/tepung halus (akak guna tepung halus/superfine flour)
1/2 sudu kecil garam
60 gram mentega - suhu bilik
110 gram gula halus
1 biji telur saiz A - suhu bilik
1/2 sudu kecil essen vanilla
120 ml susu segar - suhu bilik
1/2 sudu besar jus lemon @ 1 sudu besar sunquick oren
1/2 sudu kecil pewarna merah - nak merah lebihkan warna.
kurang sikit dari 1/2 sudu kecil coklat emulco
1/2 sudu kecil cuka
1/2 sudu kecil baking powder

Cara-Cara:-
Panaskan oven pada suhu 170 C. Alas loyang dengan paper sheet. Biar kertas lebih dari loyang supaya senang nak dikeluarkan brownies nnt.
Satukan susu segar dan jus lemon, biarkan 5 minit.
Ayak tepung dan garam. Ketepikan.
Dalam magkuk, pukul mentega hingga berkrim, masukkan gula dan pukul lagi dalam 2-3 minit. Kemudian masukkan telur dan vanilla, pukul sebati.
Satukan susu segar, pewarna merah dan coklat emulco. Kacau sebati.
Masukkan tepung dan campuran susu segar tadi secara bergilir-gilir dengan didahulu tepung dan diakhiri dengan tepung juga dalam adunan mentega. Habiskan dalam 3x tuang.
Satukan cuka dan baking powder, biar sehingga keluar buih, kemudian masukkan dalam adunan kek dan kacau sekata. Simpan 2 sudu besar adunan untuk buat marble.
Tuang dalam loyang dan bakar selama 30 minit atau sehingga masak. Keluarkan dari oven dan bolehlah sediakan lapisan cheesenya.

Lapisan Cheese - buat 1 1/2 adunan
200 gram cream cheese - suhu bilik
1 biji telur saiz B@A - suhu bilik
60 gram gula galus
1 sudu besar jus lemon

Cara-Cara:-
Putar cream cheese sehingga berkrim, kemudian masukkan gula dan putar lagi. Masukkan jus leman dan telur. Putar biar sekata.
Tuang atas kek dan amik bancuhan yang disimpan tadi masukkan dalam plastik bag atau buat kelongsong guna paper sheet, pastu gunting sikit hujungnya biar ada lubang kecil, kemudian picit atas lapisan cheese buat garisan melintang, kemudian tarik turun guna lidi satay.
Bakar selama 30-35 minit dengan suhu 150 C atau bergantung pada oven masing-masing dengan kaedah steam bath (masukkan loyang kek dalam loyang yang berisi air panas mendidih ye, bkn suam2, macam nak bakar cheesecake, tujuannya agar kek tetap moist dan tidak kering).- mama guna api bawah saja
Sejukkan betul-betul sebelum dipotong. (seeloknya biarkan kek 4-5 jam dalam peti sebelum dipotong agar lapisan cheese betul-betul mengeras). Kemudian keluarkan dan biar seketika dengan suhu bilik sebelum dihidangkan. Selamat Mencuba...


sebelum potong....tak sabar nak rasa.....


nampak cheese agak kuning sbb posing bawah lampu kuning...
ok jumpa lagi...

15 comments:

  1. sedapnya....simpan resepi dlu utk raya nnti....hehe..puasa pun blum lgi ni....:-)

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum kak..

    bestnya kalau dapat mkaan rvc brownies tu..saya memang suka makan rvc ni kak..nyum2..

    ReplyDelete
  3. sweet ja color dia tak merah sangat

    ReplyDelete
  4. Salam mamasya...mmg sedap kek ni..sury dh terai dulu..tang cis tu mmg x leh selalu makan..tapi sendiri mau ingat lh kan..hehe

    ReplyDelete
  5. salam mamasya, nakkkk...hihii

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum kak..emmm sememeh siket takpelah kak..janji sedappppp kan....

    ReplyDelete
  7. Aslmkm Mamasya..harap2 semua terkawal disana ya..hati2..huhu..

    ReplyDelete
  8. assalam Mamasya
    brownies cheese yg yummy, tak penah makan lg
    kalu rvc sedap, brownies rv pun sedap

    ReplyDelete
  9. tgok pic pun dh wat zila kecur kak..he hehee moga akk n family selamat disana..

    ReplyDelete
  10. rajinnya buat kek...Potluck tadi org cari kek sy...tp tak rajin buat sy kata...buat benda lain

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2