klik Nuffnang

Tuesday, July 2, 2013

Nasi Dagang Kel Dg Kari Ikan Ala India



Assalammualaikum buat semua, moga semua sihat dan ceria
Mcm dah lama mama tak update citer masak2.....baru seminggu rasanya break kejap bagi laluan Promo Jubah.....Alhamdullilah rezki...ramai yg minat. masih ada lagi jubah2 cotton. Nak tengok boleh klik sini atau Album Jubah.Semua jubah yg diorder dan sudah byr pd byr minggu lepas, sudahpon diposkan. yg ambil sendiri/by handpun dah dpt semua. manakala yg baru book minggu ini akn poskan minggu dpn....sabar ya.
Utk pengetahuan semua juga, mamasya dah nak balik Msia, InsyaAllah akhir Julai...jadi sapa2 yg nak order esp jubah hitam yg saiz XL, XXL boleh emel mamasya.
mamasya70@gmail.com .

Habis citer jubah....citer kedua....mungkin ramai dah tahu dan tengok berita keadaan di Mesir ni mcm mana beberapa hari ni. Alhamdullilah kws sekitar rumah selamat...cuma kedai, bank byk tutup pada 30 Jun itu,bukan saja tutup tp bgh dinding cermin tutup dg kertas atau papan...tak nak tarik perhatian . jlnpun sunyi....kereta tak byk lalu, sampaikan mrk ada yg main bola atas jalan. tak pernah begini sunyi....biasa dpn rumah mamasya antara jln paling sibuk sbb byk kedai/butik pakaian, ada office...mmg tumpuan ramai.nak parkingpun susah. tapi dlm sunyi2 gitu ada juga yg seronok bakar mercun. semlm pula ada sebhg kedai dah mula buka.Utk keselamatan juga, kami diminta tidak keluar rumah jika tiada hal dan pastikan stok makanan mencukupi dan jika keluar jgn hampiri tempat ada org berkumpul. nasib baik skrg ni cuti sekolah...jadi anak2pun duduk di rumah, tambahan mr husbenpun takda balik Msia urusan kerja....mmg mama dirumah saja.

Sorry tayang nasi dagang tp citer lain dulu. nasi dagang ni dah lama masak..beberapa minggu lepas. nak habiskan stok beras nasi dagang. kebetulan sehari sebelum masak kari ikan makarel...masak sekor je ikan tp besar. jadi next day tu masak nasi dagang mkn dg kari ikan.


Kalau mkn nasi dagang, biasa mkn dg gulai ikan tongkol spt di sini tp kali ni tukar selera makan dgn kari Ikan Ala Mamak. Kari Ikan Ala Mamak ini mama selalu masak guna ikan makarel mkn dg nasi putih, cuma kali ni mkn dg nasi dagang. sini tak byk pilihan ikan. tp kalau di Msia guna ikan merah, tenggiri ke...kembung ke pasti lagi sedap. utk resepi mama ambil dr CMG @ Myr,kena dg selera kami sekeluarga, itu yg mama dah byk kali masak guna resepi ini.baca review di MYRpun ramai yg komen sedap resepi ini. tkasih CMG.kpd yg nak mencuba kari ikan ala India ni resepi spt di bawah.

Resepi nasi dagang; klik sini

Kari Ikan Ala India
Sumber; Myresepi @ Cik Mat Gebu
Oleh ; Mamasya

Bahan-bahan ( 6 - 8 orang )
1 ekor ikan merah, dibersihkan dan potong ikut suka - ganti ikan mackerel
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
3 biji cili merah*(*dikisar halus)
3 camca besar rempah kari ikan (mat guna rempah "babas")
BAHAN2 TUMIS:-
2 ulas bawang putih, dihiris halus (kalau besar guna 1 ulas saja)
4 biji bawang merah kecil, dihiris halus
1 camca teh halba campur (terdiri dari halba, jintan putih/kasar dan biji sawi)
2 tangkai daun kari

BAHAN2 LAIN:-
2 keping asam gelugor
2 biji terung. dipotong dan goreng separuh masak
3 biji tomato, dibelah dua
1/2 cawan pati santan (guna santan kotak)- mama guna 1 pkt santan debu
Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
2 biji cili merah/hijau, dibelah dua, jgn putus

Cara-cara
Bersihkan ikan, perap dgn asam limau dan garam, cuci bersih dan toskan. Satukan rempah kari ikan dan juga bahan2 yg telah dikisar tadi. Gaul rata.
Panaskan 1/2 cawan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga wangi. Masukkan rempah yg telah dibancuh tadi dan masak hingga terbit minyak. Gunakan api perlahan.
Masukkan air (kurang lebih 700ml, atau ikut suka), dan kacau. Biar hingga mendidih. Masukkan ikan, asam gelugor dan perasakan dgn garam, gula dan serbuk perasa jika suka.
Bila mendidih, masukkan pati santan, terung, tomato dan belahan cili hijau dan merah. Biar mendidih seminit dua. Matikan api dan boleh dihidangkan panas2.

Nota dapurmamasya
mama masukkan santan dan air, bila mendidih baru masukkan ikan dll.


buat pengunjung dapur mamasya jemput jamu mata dgn nasi dagang ini.nanti sembang lagi...

11 comments:

  1. i suka sangat makan nasi dagang. tp jarang makan dengan ikan tongkol i suka kari ayam.. tapi ini kari ala india ni macam lain je.. i tak suka tongkol tu. isi keras.. but still boleh makan lah..

    ReplyDelete
  2. sedapnya nasi dagang...:-)
    mamasya blik msia trus ke...atau kjp saje....moga selamat smuanya di sana....

    ReplyDelete
  3. Assalam Mamasya
    alhamdulillah, beraya kat Malaysia la nanti
    teringin kat jubah cantik tu tp xda size hu huu
    nasi dagang memang sedap, walau jarang makan tp kalu ada sure makan jg he hee

    ReplyDelete
  4. salam mamasya..memang berkira nak buat nasi dagang,stok ikan tongkol ada lagi tu..blh try resepi pulak..nyumnyum.

    ReplyDelete
  5. salam mamasya...tak tahu lah pulak nasi dagang makan dgn kari biasa...nanti boleh lah cuba sebab saya makan nasi dagang dgn kerabu saja ...tak berapa suka makan ikan tongkol.

    ReplyDelete
  6. as salam mamasya... sedapnya, walaupun saya bukan org pantai timur tapi saya peminat setia nasi dagang, nasi kerabu, sata, ayam percik...

    macam mana keadaan disana sekarang...

    ReplyDelete
  7. Ops..! Jubah Rerama ada stok lagi tak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gee
      berminat boleh order. emel mamasya.tk

      Delete
  8. sedapnya nasi dagang...sy suka makanan pantai timur...sedap2. Iyelah sebab penah dok sana...

    ReplyDelete
  9. MamamSya,

    Yong tak berapa sgt nasi dagang kelantan maybe sebab nasi dia yang coklat nie kot. Fav yong nasi dagang terengganu, memang wallaaaa..

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2