klik Nuffnang

Monday, June 11, 2012

Truffles @ Pop Cake mudah



Assalammualaikum
Terimakasih buat yg dtg bertandang ke dapurmamasya.hari ni nak kongsi resepi yg cukup mudah iaitu pop cake@trufles.Kalau ada lebihan kek.....bolehlah buat pop cake....comei je rupanya..sesuai utk kanak-kanak. Dan yg penting mudah sgt buatnya tp kena ada kek dulu.


Mama jumpa cara buat pop cake ni masa belek buku masakan omputih...dah lama tersimpan, dlm buku tu panggil pop cake ni truffles. tp resepinya ada letak gula, serbuk koko.tp tak letak gula sbb dah maniskan keknya bila campur dg jem.dan resepi ni cake tak perlu celup dlm choc...dah bulatkan terus je golek2 atas choc rice...akan melekat. Tengok ada kwn2 yg dah buat tp mama letak juga resepinya wpun mudah utk rujukan...

Truffles @ Pop Cake mudah
oleh; Dapurmamasya

bahan2nya - dpt 20 biji
300 gm kek choc moist- dihancurkan dg tangan
3 sb jem aprikot/strawberry
choc rice secukupnya.

Cara;
1. Kek dihancurkan dan campur dgn jem. gaul rata2 hingga jadi adunan yg sebati.
2. bulat2kan semua adunan jadi bebola kecil
3. golek2 atas choc rice...akan melekat.kalau tak melekat tekan2 sikit.


kek dah dibulatkan...kemudian


salut/golekkan dlm choc rice spt asst tukang masak mama tgh buat ni....sambil buat sambil mkn choc rice tu...


dah siap...boleh mkn.pop cake ni sesuai utk majlis hari jadi kanak2....


model merangkap tukang mkn...

20 comments:

  1. Salam ,terbaik punya kek pop.ada bendera malaysia tu.mama tunggu nanti kita pun nak masukkan kek pop siri 2..hihihi

    ReplyDelete
  2. Salam Mama,
    Great idea! boleh la nak ngabihkan kek coklat yg ada kat rumah ni.

    ReplyDelete
  3. alahai cumel2nya pop kek..rajin pulak ank dare menolong.

    ReplyDelete
  4. yang kecik kecik macam ni senang nak ngap. Anak-anak pun berebut-rebut.

    ReplyDelete
  5. rajennyer anak dara tuh tolong ke dapur... si abang pulak tukang ngap! meh kongsi auntie sket.... nih auntie ader bwk kawan 4 org lagik! kita kasi abis semuaa.. yeaaaaa... kekekekeke

    ReplyDelete
  6. suka la ank dara tu tabur manik2 tu he he
    sedapkan pop cake ni, penah sekali rasa
    nk pulak letak rice warna warni tu tambah menarik ank2 nk makan

    ReplyDelete
  7. alahai rajinnye mamasya buat ni ,akak ni bila tak tau nak rajin macam ni mmg tingin nak buat ni nak cepat beli je kek ek pastu buat hahaha shortcut tu lagi cepat siap rasa nya..

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Mamasya,
    Akak alhamdulillah sihat, harap Mamasya sekeluarga begitu juga ya. Comel nampak popcake tu, mudah dan sedap dimakan.....kanak kanak mesti suka

    ReplyDelete
  9. salam mamasya,

    ooo camni ker wat popcake....senang gak eh. nanti nak try la buat ;p

    ReplyDelete
  10. Salam ceria. Malaysia tanah air ku. Yeaah....

    ReplyDelete
  11. sedap kek pop ni...senang nak ngap..

    ReplyDelete
  12. Comey dan handsomenya anak2 mamasya.. rajin membantu mama di dapur yaa. suka tengok....:))

    wahh pops cake ni lebih mudah.. nampak cantik dan meriah dengan warna cekelat rice tu..:)))

    ReplyDelete
  13. Salam mamasya, meriahnya & cute, ini kalau bagi dgn anak2 saya, sekejap saja sdh lesap, hehe...

    ReplyDelete
  14. Salam mama...asz nak booked anak dara tue buat menantu...hehe..rajin tlg mamnya...menarik la pop cakenya...sure ank2 teruja nak mkn..:))

    ReplyDelete
  15. As salam mamasya,

    Choc cake, my fav all time :)))

    Nnt klau ade lebih2 kek boleh lah try buat truffle ni! Nampak mcm senang je! Pop dlm mulut terus :)))

    Thanks mama, brilliant recipe!

    ReplyDelete
  16. Rajin anak dara menolong.. Seronok dia ye.. To comel pop cake tu.. Nanti boleh la cuba insyaAllah

    ReplyDelete
  17. yeah..senang, mudah dan cepat ;))

    ReplyDelete
  18. mama, CW guna resepi mama untuk buat pop cake. nanti jenguk ye.. tambah skit cara2 tu sebab CW coating dengan coklat dan tambah stick. ;) terima kasih mama.

    ReplyDelete
  19. sedapnya,terima kasih mamasya resepinya.selamat berkenalan saya follow mamasya............

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2