klik Nuffnang

Friday, June 1, 2012

Chocolate Chip Fudge Cupcakes



Assalammualaikum
Ingatkan lepas update entry pulut kuning dg rendang kambing pagi Rabu tu bolehlah bw....jln2 blog kwn2 tp lepas tu internet jadi perlahan...mcm siput...semua tak boleh buka...agaknya kena berehat dari ngadap blog....ni baru ok balik.Dapatlah update entry baru dan buat kunjungan balas. Untuk entry hari ni nak kongsi Choc chip Fudge Cupcakes @ muffin yg buat beberapa hari lepas...saja utk mkn anak2.


Chocolate Chip Fudge Cupcakes ni dari segi teksur dan cara buatnya spt muffin.Mudah buatnya...kacau...godek2 dg senduk je....tak payah susah2 nak keluarkan mixer.


Resepi dari MYR....rajin nak mencuba sbb sukatannyapun mudah guna cawan.

Chocolate Chip Fudge cupcakes
Sumber; MYR @ LilydvalleY
Oleh; Dapurmamasya

Bahan-bahan ( 15 biji )- dpt dlm 17 biji

1 3/4 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus
1/4 cawan serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1/3 cawan minyak masak- guna minyak jagung
1 cawan susu segar or susu cair
1 sudu kecil essen vanila
1/2 cawan choc chip
1 biji telur- pukul sedikit

Cara-cara
Panaskan oven atau kukusan. Susun mangkuk cupcakes
Ayak tepung, serbuk koko, soda bikarbonat dan baking powder
Gaul sebati gula, tepung, koko, soda & baking powder
Dalam bekas lain, kacau sebati telur, minyak, susu dan essen vanilla
Masukkan campuran tepung & koko kedalam campuran minyak.
Kacau sebati dan masukkan choc chip. Sudukan kedalam mangkuk cupcakes
Kukus/bakar selama 20-25 minit - mama guna suhu 170'c




mcm biasa assistant mama di dapur,berebut besen nak tlg kacau juga...kali ni bagi Syakirah kacau tpg


anak2 komen sedap muffin ni...kalau sedap boleh buat lagi....

16 comments:

  1. salam mamasya..
    pagi2 dah tayang cupcakes tu bagi tak tahan nengok ni, banyak nya cntik bekas bertingkat tu bekenan lah pulakk,nak kena cari kat sini senang dan mudah utk hidangan tak makan tempat kan heee
    rajin nya Syakirah tu nnt beso mesti jadi macam mama nya jugak chef blog kan.

    ReplyDelete
  2. tak sabo nak tunggu dania beso mcm syakirah... leh tolong masak2.. hikhikhik...

    bab coklat2 nih budak2 suka... nak simpan resepi nih. thanx ma..

    ReplyDelete
  3. CC yg senang mcm ni yg best nak cuba. sama la malas kdg nak keluarkan mixer, nak basuh lagi. hihi..thanks kak!

    ReplyDelete
  4. Salam pagi...
    cantiknya brownies tu..senang nak hidang kalau kecik2 cam ni kan..suke la..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Mamasya,
    seronok tngk Syakirah tlng buat muffin tu..mesti tak sabar dia tnggu depan oven tnggu muffin masak..pastu tak sabar nak rasa..biasalah anak2 kecik ni, tapi seronok saat ini kan..btw nmpk sedap muffin tu dan sungguh gebu..pasni leh cubalah...

    ReplyDelete
  6. Salam. Hi Kak Mamasya, wahh sedapnya muffin tu. Siap ada assistant lagi.. Syakirah boleh jadi chef terkenal satu hari nanti tu.. Tapi kena tuntut ilmu dgn mama dia dulu.. ;)

    ReplyDelete
  7. salam mamasya
    wahhh suka syakira nyibuk2 tu yer..he hehe nie kira syakirah yg buat la nie..chumil2 my fav nie..klu dh teringin sgt beli jew..sbb malas nk buat..

    ReplyDelete
  8. asslm Mamasya...patut la comeii2 cc tu...rupanya ank dara tu mgacau sekali yer...nmpk sedap la cc tu...simpan resepi yer...tq

    ReplyDelete
  9. elok berkilat & membumbung naik kek tu yer...
    assistant mama tu mmg rajin betul... bulan ni (may) kena naik gaji ye mama sbb acap buat kek.. hehe...
    p/s: ratna bulan lps sempat buat sejenis je kek.. entah ngapa malas benor nak godek kek.. & kek yg ckp hari tu dah update kelmarin.. kek avocado.. hehe..

    ReplyDelete
  10. memang geram sangat kalau tenet slow ngalahkan siput ngesot he he heh
    adoiii.. banyaknya chocolate chips fudge cupcakes tu... kena bagi-bagi ni

    ReplyDelete
  11. Salam Mama..ohhhhh...geramnya saya tgk muffin ni....

    ReplyDelete
  12. Salam Mama, umi dtg nak mkn choc fudge cupcakes ni ada lg kee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sori mama...kak pb selit sini, susah pula nk cari ruang komen. Kak pb geram tgk assistant tu je, ran beno kt dapor.ji

      Delete
  13. Salam..mamasya.~ nk tanye skit.. Klu saya nk buat kek pakai resepi nie bkn cupcakes..hw is it goin end..? boleh x..? dan klu blh...nnt adunan dia saya kukuskan je boleh x ye..?

    p/s...mmg nampak sedap sgt.. :)

    ReplyDelete
  14. Salam Mmama,Juadah dan semua masakan Mama memang kelas. Izinkan saya copy yah mama....Makasih

    ReplyDelete
  15. waahh,montok2 cup cake coklat akak ni...

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2