klik Nuffnang

Monday, June 4, 2012

Trip ke Africa Safari Park




Assalammualaikum semua....
Masih kisah xtvt hujung minggu......dah habis kisah berlayar di Sg Nil, jom kita ke Africa Safari Park pula.tp Afrika Safari bukan terletak di Afrika....ni terletak di Cairo Desert Rd., Alexandria, dlm 2 jam lebih travel dari rumah.Trip ke Africa Safari Park ni dah lama....dlm mid Dec 2011 yg lepas....baru rajin nak upload gambar di blog.wpun dah lepas 1/2 thn...masukkan juga di blog utk kenang-kenangan sambil berkongsi apa yg ada di Africa Safari Park ni...


ni on the way pergi...dpt lihat 2 bgn yg tinggi spt kubah...ni dibina khas utk rumah burung....


Tiket masuk 200Le(100) utk per car dan ambil masa 3-4 jam pusing dlm safari ni.Dalam Safari ni kita boleh bawa kereta pusing dlm kwsnya...luas juga kws . jika ada jenis haiwan yg bahaya....kita tak dibenarkan turun kecuali binatang yg dikurung dlm pagar, tp kalau yg tak bahaya boleh turun dan bagi binatang makan secara percuma....tak perlu bayar utk bagi makanan binatang.


mula2 akan jumpa kws harimau...harimau ni dikurung dlm pagar.boleh turun tengok dan bergambar dkt luar pagar.penjaga harimau akan panggil harimau utk dtg dekat.wpun harimau dlm pagar tapi mama takut juga nak bagi anak2 bergambar..


tp bila tengok yg penjaga tu bagi harimau gigit sejenis btg kayu yg buat harimau tu leka je.....barulah bagi anak2 posing kat rimau.....


gigit elok ya batang tu...jgn lepas....


sedap kut btg kayu ni...leka betul rimau ni gigitnya sampai pejam mata..


selepas itu melalui kws kambing gurun, di sini tak dibenarkan turun....tak pasal2 kang kena tanduk dg kambing gurun ni...


kereta depan ni buka cermin tingkap, kambing nipun apa lagi dtg jengah ke tingkap....terkejut pemandunya...


dikejarnya kereta tu.....nak beramah mesra...hi..hi...


kambing ni menjengok pula kereta kami....nak say hi ya...

perjalanan diteruskan...melalui pokok2 buluh kecil..


berhenti di kws Llama....boleh bagi binatang mkn.penjaga akan hulurkan rumput utk kita bagi mkn binatang ni....


abg Syazrin paling seronok bagi Llama mkn....Llama ni jinak sungguh, akan ikut je kita kalau nampak kita pegang rumput.

sekumpulan kanak2 Arab tgh bagi Llama mkn. Syakirah pula tak nak bagi mkn....takut katanya....


kemudian tengok chimpenzi..


kws unta....penjaga ni bagi unta makan dkt kereta. kesian tengok unta ni..kurus...


sporting pula penjaga di sini bagi burung unta mkn dkt kereta kami...



hippo antara binatang yg ditunggu oleh anak2.hippo ni kalau yg kartun...maskot ke nampak cutekan tp hippo sebenar...besar takut gak tengoknya


abg Syakim sedang bagi hippo makan, takut gak ngap tangan...nengok tu besarnya mulut nganga....sabar ya...nanti bagi mkn...


lepas tu kami masuk kws monyet dlm satu pagar besar. satu kereta dibenarkan masuk dlm satu masa. mula2nya nampak 2-3 ekor je monyet. kemudian penjaga binatang tanya nak tak monyet dtg dkt kereta, kalau nak nanti di taburkan makanan atas kereta.bila tabur je makanan..byk monyet yg muncul...berebut2 dtg...sampai bergoyang kereta kami.mcm2 saiz ada dan ada yg dtg dukung bawa baby. anak2pun apa lagi menjerit terkejut sbb tengok byk monyet hurung kereta....kat atas...cermin depan....monyet panjat cari makanan.



dtg monyet besar...habis monyet kecil dihalaunya. tp monyet ni ganas sikit...wiper kereta ditariknya...nak ambil makanan celah kereta.kalau kereta baru habislah calar dikerjakan. mama tak sempat nak ambil gambar yg elok sbb kaget pun ada tengok kereta kami diserbu sekumpulan monyet. lepas keluar dr kws tupun, ada lagi monyet bergayut atas atas kereta.satu pengalaman yg menarik....


kemudian ke kws binatang ni.....tak tahu nama apa, tengok sekali mcm serigala....



tp muka comeii mcm bear...manja je...dok jengok cermin tingkap kereta kami.....nak berkenalan dg hero2 mama ya...


lepas jengok sebelah kanan...pergi pula sebelah kiri....nak kenal abg Syamil kut..


lepas tu ke kws kanggaroo.....seronok anak2 dpt jumpa kanggaroo....yg bestnya dpt bagi mkn kangaroo..


lambatnya abg Syakim nak bagi kangaroo mkn....dah kanggaroo nak terkemnya....


mamapun tak lepaskan peluang bagi kanggaroo makan...alahai comeinya kanggaroo ni.....gerammm nengoknya.rasa nak dukung bawa balik...biar Syakirah buat main....hi...hi...


ke kws harimau yg lain pula. kali ni harimau dibagi mkn daging utk dtg dkt ambil gambar..wpun harimau dlm kandang...takut gak.


hi sang rimau.....


sang singa sedang berehat...


ke kws burung pula....posing dg burung, penjaga burung guna kayu utk pindahkan burung ke bahu kita. matching pula baju abg Syamil dg warna burung ni


giliran abg Syazrin pula...nasib baik burung jinak tak patuk


cantikkan warna burung ni....kuning dg biru...


nipun cantik juga merah dan biru....


beruang ni tidur....baling makananpun dia tak layan.tengok ada roti dan buah epal dkt penjaga bear ni...ingatkan tu makanan penjaga, rupanya makanan beruang....kita diberi roti dg epal utk baling pada bear...agar bear bangun utk mkn.

tp lenanya tidur....langsung tak layan makanan yg dibaling....


ke bhg harimau bintang pula.....rimau tgh rehat masa ni...


ngummmm......takut gak wpun rimau ni sdg di beri mkn daging....


selepas tu ke kws rehat....ada bot bawa pengunjung keliling tasik....penuh pula...kami tak naik...


kat bgn depan tu dibuat mcm gua...ada binatang kecil dlmnya


ada juga poney...boleh naik poney ni....


keluar dr bgn....nampak ni...terus Syakirah nak main...


kemudian kami naik ke bgn atas bukit tu


suasana di atas tu....ni kws rehat dg kerusi2 yg dah usang tp yg menarik sbb dari situ dpt lihat....


air terjun dan tasik......cantik view ni...bot yg penuh penumpang tu akan pusing dkt air terjun tu....


view air terjun dari dekat...


view dr atas bangunan...



rehat sekejap kat atas ni...mkn bekal yg dibawa sambil tengok view tasik. lepas tu kamipun pulang. Syakirah tanya mana zirafah dgn gajah....dari mula masuk dia nak tengok.tak ada zirafah dan gajah kat sini.kita tengok kat tempat lain ya Syakirah. tamat trip ke Africa Safari Park.....seronok dpt lihat binatang di sini....

12 comments:

  1. bestnyeeee!xsangka kat sana pun ada African SAfari ye. btw seriau tgk kaming gurun tu dekat2 sgt dgn keta. tak tanduk ke tu?

    ReplyDelete
  2. As'KUM wahh bestnya Mama tomei.. nak ikut! nak ikut!! terasa membaca macam ada sama sekali kat situ.. tq kerana sudi berkongsi info.. entah bilalah agaknya nak kesana... dalam mimpilah jawabnya.. best!

    ReplyDelete
  3. salam mamasya...
    best nya dpt gi tempat2 yg macam tu apa lagi bawa anak2 mmg suka sangat pada binatang,teringat zaman anak kecik2 dulu,masa balik kmpong bawa gi zoo negara itu pun diaraong happy snagat hahaha smpai tak nak balik lagi...

    ReplyDelete
  4. salam mamasya, belum puas melayan picas sg.nil, tup2 dah ke safari plak..best2 round the world..thanks kongsikan gambo kat sini.Bleh jamu mata

    ReplyDelete
  5. bestnye...dpt tgk binatang secara dekat2 cmtu...tp agak mnakutkan jugak yer...bile tgk binatang buas tu...hihi..

    ReplyDelete
  6. anak2 tentu happy bawa jalan2 macam ni.. tambah gi safari tgk binatang dekat je.. kadang takut pun ada

    ReplyDelete
  7. Dear, best nyer. Tak tahu bila nak menjejakkan ke sini. memang teringin sangat nak pergi tapi tak tahu bila lah masanya

    ReplyDelete
  8. salam ziela...
    seronok dpt tgk haiwan dr dekat mcm tu kan. kami belum berpeluang lg masuk safari.. setakat tgk dlm zoo aje.. hihi.. teringat trip ziela sekeluarga masa kat indonesia dulu pun ada masuk safari juga kan? tumpang seronok dpt tgk semua gambar2 tu..

    takut tgk monyet yg besar tu kan? nampak mcm ganas je... oh ya.. binatang yg ziela tak tau namanya tu ialah haina atau dubuk... binatang ni femes dalam cerita 'the god must be crazy'.. cerita ni cerita kelakar.... kalau tengok asyik gelak je dengan gelagat omputih & org asli africa yg dlm misi nak buang botol coca-cola yg di anggap pembawa bencana pd kaum dorang.. hihi...(sebenarnya org kat kg dia yg dok berebut ngan sebiji botol coca-cola yg pelbagai guna.. tu yg jd gaduh) mmg bestlah cerita tu.. hehe..

    tp lepas tu dorang ada buat filem sambungan ke dua & seterusnya yg tu dah kurang best.. yg pertama gak yg best..

    oh ya.. sang rimau yg warna coklat tu sebenarnya tu singa betina... hehehe.. kalau yg muka bulu kembang tu singa jantannya... sebab tu dorang letak sekandang :-)

    ReplyDelete
  9. Bestnya dapat melawat tempat tempat macam ni mamasya. Harap harap suatu hari nanti ida akan sampai kat sini juga :-)

    ReplyDelete
  10. luas betul tpt nie kan.... seronok budak2 dpt tengok binatang dekat2....

    ReplyDelete
  11. bestnya kak...terhibur tengok..

    ReplyDelete
  12. hmmm...tumpang enjoy tengok gambar2 percutian famili mamasya...jinak2 je tengok haiwan2 kat safari park ni ye...

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2