klik Nuffnang

Friday, June 22, 2012

Bingka Labu Lemak Manis




Assalammualaikum
Mula2 sekali nak ucapkan t.kasih banyak-banyak buat teman blog...Nieza@Finland,Joanna Yunus,umiyumi, Amie, Asyifa Mustaffa, ummiarissa,Qasey Honey,zila norazila, Nina@Babybatriesyia, mayangsayang, Ibu Lala@Rohana, Liza, Evelyn Gemina, Yatie, fazian.batrisyia, Shahriah Abdullah Novelis, Along@HomeKreation, CA@rossamyzani, Rahel dan FnF Simple Life atas doa dan wish bday buat Syakirah, semua ucapan sgt dihargai.Nanti ada kesempatan akan buat kunjungan balas.Syukran semuanya....kiss cayang dari Syakirah.
Kek bday Syakirah belum buat lagi, mama tayang dulu kuih Bingka Labu Lemak Manis yg dibuat pada mlm hari Sabtu yg baru lepas utk makan sendiri dan dibawa ke rumah seorg kenalan semasa menziarahi beliau yg akan pulang ke Msia for good pada minggu ini.Suka beliau dpt mkn bingka labu yg mama bawakan.


Mama beli sebiji labu, besarlah juga dkt 3 kg...itupun cari saiz yg paling kecil. dah masak lemak nenas labu dan buat bingka ni.Ada lagi baki labu...tgh cari resepi yg berkenan....



Dah beberapa kali buat bingka labu dgn pelbagai resepi sbb suka mkn kuih bingka labu. Dan kali ni mencuba resepi dari blog Yati pula. T.kasih byk Yati kongsi resepi bingka yg enak ni...mmg lemak rasanya.

Bingka Labu Lemak Manis
Sumber;Yatimemories@Sinar Kehidupanku
Oleh; Dapurmamasya

BAHAN-BAHAN-Yatie guna loyang bulat 9 inci
2 biji telur
2 cwn santan (Yatie guna santan kotak kara 200ml, selebihnya tambah air biasa je)- mama guna 1 pkt santan debu jadikan 2cwn
1/2 cwn susu cair
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula pasir halus
1/2 cwn susu pekat manis
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter/minyak sapi-Yatie guna minyak sapi
2 cwn labu- yg telah direbus, toskan dan dilecek
sedikit bijan utk tabur di atas permukaan kuih

CARA-CARA
Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang dengan mentega, panaskan sebentar .
Satukan bahan2 diatas kecuali labu yg di lecek dan bijan dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu.
Tapis adunan tadi, kalau guna blender lagi senang. Tuangkan dlm mangkuk besar dan masukkan labu yg telah di lecek, kacau hingga rata.
Tuang dalam loyang yang telah di panaskan tadi.
Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, 'tambah masa pembakaran.mama bakar suhu 180'C guna api atas bawah dlm 50 min.
Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong.


bingka labu kalau nak sedap bhg atasnya kena garing sikit...baru sedap mkn


Dua assistant mama yg tgh tekun melenyek labu,berebut nak tlg...


baru merasmikan acuan tat yg dah lama beli utk bakar bingka labu.tatnya tat terbuat2 lagi.acuan ni utk 12 biji kuih dan bersambung antara satu sama lain, senang sekali masuk oven. bakar bingka guna acuan tat dlm 40 min. tp susah sikit nak keluarkan sbb acuan bersegi2


dan bakar juga dalam loyang


kuih bingka labu sesuai juga buat minum petang..

22 comments:

  1. ya Allahh... comelnya bingka labu kecik2 dalam acuan tu Mamasya! Kreatif!

    ReplyDelete
  2. sedapnya bingka labu tu kak...saya dah lama tak beli labu.nantila kena cari labu dulu baru boleh nak membingka..hehe

    nak ambil kesempatan ni wish birthday akak yer..Happy birthday Kak, semoga dirahmati Allah selalu:)

    ReplyDelete
  3. assalam..
    Comelnya bingka labu tu. Bundo pun tak terpikir nak bakar dalam tuangan tart. Tk kerana bagi idea.

    ReplyDelete
  4. As salam mamasya,

    Sedapnye bingka tu... Happy belated birthday buat si comel syakirah! Sebaya Iman rupanye, cuma Iman bulan 8 nnt genap 3 thn :))

    ReplyDelete
  5. amboi...rajinnya 2 org model tu...ikhlas kat dapur ye...sedap ni kak...sy mmg suka makan bingka..kalau boleh semua bingka nak d cuba, insyaAllah...

    ReplyDelete
  6. As salam Mamasya,

    amboi..berbingka labu ye...senang ye nak dpt bhn2 kat sana? mcm best jer duk negara orng kan....:)

    kretif jugak ye letak dlm acuan tat tu...senang nak mknnya...sekali ngap...habisss !

    anak2 akak lahir mmg saiz agak besar ye...alhamdulillah ler senang nak bersalin.......:)

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Ziela,

    salam rindu buat mamasya sekeluarga nie....rindu benar...lama auntie Nur tk jenguk sini....nk ucapkan selamat hari jadi pada Syakirah sayang...maaf lah terlambat ucapan auntie nie....hehe...semoga Syakirah membesar dengan penuh keriangan,sihat,bijak dan pandai,berjaya didunia dan akhirat kelak ya....sayang Syakirah...eh2 jugak pada abg Syazrin tu...hahah.

    Cantik kuih labu tu....nur bab2 labu nie tk reti nk makan...reti tengok aja ngan telan air liur....hehehe.

    ReplyDelete
  8. mamasya...

    labu all time feberet! byk nmapaknya tu..so saya rikues untuk saya (alaaa 2 ketul je...) garing dia kasi up sket ye..heeee semalam 2 kali komen untuk bestday dak syakirah tertomei tu...x lepas lerr plak...grrrr nway..happy bestday sweetie...! kecik2 lagi dah merata donnia lepas, untie ni...hukhuk...selangorpun tk abis raun....heeee

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Mamasya,
    comelnya guna acuan tart bingka labu tu..mmng rajin betullah mamasya ni..tentu anak2 seronok dan teruja nak menikmatinya..Yatie nak cepat guna loyang je senang..he3...btw tq sudi mencuba..

    ReplyDelete
  10. Saya pun suka belek blog yatie ni mcm2 ada resepi baru sedap2 pulak....alah labu mama qs tak suka le.... Kak mama buat le bingka beras hehehehe

    ReplyDelete
  11. Assalam Mamasya.
    Sis pun dah pernah cuba resepi dari yatie ni....mmg sedap.Comey dan kreatif bila guna acuan kuih tart tu.

    ReplyDelete
  12. salam mama
    he hehe asistnt yg x berbayar..bgus jgk dikerah tenaganya tue..he heee ank2 mama semuanya chumil2 la..suka tgk:)binga pun cute2 snag wt dlm acuan kecik2 camtukan..good idea..zila pun lama x wt ..rindu pulak nk mkn:)

    ReplyDelete
  13. as-salam
    sedapnye Bingka Labu..mesti sedapkan

    ReplyDelete
  14. assalam
    sukernya kat bingka labu ni, memang tak jemu makan selalu pun tak apa
    lg comel wat kecik2 camni...senang nk ngap
    happy belated birthday, baru smlm kan he he smlm tgk lum entry lg. fb tak on minggu ni. apapun 3 thn sudah budak comel ni, bertambah comel manis anak dara Mamasya sorang ni. yg penting besday sama bulan ngan untie kan.

    ReplyDelete
  15. Assalam mamasya, baru hari ni sempat singgah kesini..
    Happy Birthday sekali buat syakirah ..
    bingka labu ramai yang dah mencuba..pasti sedap bangat ni..kita pun ada labu dalam fridge tak tahu nak buat bingka atau kaswi ..

    ReplyDelete
  16. asslm Mamasya..alahai rajinye budak berdua tu...mesti sedap bingka labu yg comeiii ni...

    ReplyDelete
  17. Dear Mamasya, semalam byk kali cuba nak buka blog mamasya tapi tak boleh buka. Mcm ada error. Bukan apa, nak mengendeng bingka ni lah.

    ReplyDelete
  18. Salam Mamasya,
    Canti kejadian bingka labu tu. Happy belated birthday buat Syakirah.

    ReplyDelete
  19. salam

    wah sedapnya bingka tu, nampak sangat menarik

    ReplyDelete
  20. Salam mamasya...

    emm labu tu antara peberet ni...konherm masuk list nak cuba...
    cantik la yg kat acuan tart tu...size brape tu...
    sbb wase nak terus buat ni...ngencesss aaa...

    ReplyDelete
  21. salam mama
    wah best juga wat makan petang ni mama sya ...

    ReplyDelete
  22. Salam.. Kak Mamasya, maaf ye kak, agak terlewat nak wish. Maklumlah sibuk benar dengan aktiviti2 kat sek.

    "Happy Belated Birthday buat Syakirah".. Semoga Syakirah membesar menjadi anak yang solehah dan bijak.. Rajin anak2 akak membantu. Nampak mudah je resepi ni..

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2