klik Nuffnang

Tuesday, April 3, 2012

Cuti Istanbul(Pt.7)Menyusuri Selat Bosphorus&Butik Jaket


Assalammualaikum....bersua kembali.
Dah habis kisah kuih,sambung semula kisah cuti Istanbul Pt 7.... xtvt hari ke 4 kami di sana iaitu entry kami naik kapal menyusuri Selat Bosphorus dan ke butik jaket.Cuaca pd hari ke 4 terang dah tak da salji tp masih sejuk.



Kami naik kapal di jeti di Kabatas, dkt dgn Istana Dolmance.Travel agen yg ambil kami dari hotel sbb kami ambil 1/2 day tour pakej sekali dg hotel dan airport transfer. Di jeti ni utk kapal yg disewa khas. Selain itu boleh juga naik kapal di Eminonu (ferries dock at the Boğaz İskelesi).



Nilah kapal yg kami naik, besar juga kapalnya tp tak ramaipun naik sama dg kami....iaitu rombongan pelancong dari negara Arab.



dah naik kapal.....mula nak berlayar.



atas deck kapal...tak boleh dok lama2 atas ni...sejuk angin kuat....


abg Syakim di selat Bosphorus.Selat Bosphorus menghubungkan Laut Marmara dgn Laut Hitam/Black Sea.
Selat Bosphorus sepjg 32 km (20-mi)-long strait which joins the Sea of Marmara with the Black Sea in Istanbul, and separates the continents of Europe and Asia.
The width of the Bosphorus varies from 500 meters (1640 feet) to 3 km (2 miles), its depth from 50 to 120 meters (164 to 394 feet), averaging about 60 meters (197 feet) deep.
It runs right through the heart of Istanbul, past the Istanbul Modern Art Museum, several Ottoman palaces, at least two fortresses, forested hills, and shore villages with Ottoman architecture.
-sumber mr google



Yg pertama kali dpt dilihat dari kapal adalah Dolmabahçe Palace, istana yg kini menjadi tumpuan pelancong yg terletak di Selat Bosphorus di belah Eropah.Tapi kami tak sempat masukpun istana ni...hanya tengok dari kapal.



Dolmabahçe Palace dari dekat.
Dolmabahçe Palace was ordered by the Empire's 31st Sultan, Abdülmecid I, and built between the years 1843 and 1856. Hacı Said Ağa was responsible for the construction works, while the project was realized by architects Garabet Balyan, his son Nikoghayos Balyan and Evanis Kalfa. The construction cost five million Ottoman mecidiye gold coins, the equivalent of 35 tonnes of gold.[1] Fourteen tonnes of gold in the form of gold leaf were used to gild the ceilings of the 45,000 square metre monoblock palace, which stands on an area of 110,000 m². - sumber google


Dolmabahçe Palace Clock Tower,pintu masuk ke Dolmabahçe Palace.gambar ni diambil selepas selesai naik kapal.


Fatih Sultan Mehmet Bridge (1988) and the Bosphorus strait.Jambatan ini menghubungkan Turki belah Eropah dan Asia.Negara Turki terbahagi kepada 2 benua,Istanbul belah Eropah...manakala Ankara ibu negara Turki belah Asia.Sebahagian besar Turki terletak belah Asia.


sepanjang perjalanan menyusuri selat byk bangunan2 menarik yg dpt dilihat di sepjg selat



jambatan Fatih Sultan Mehmet (1988) and the Bosphorus strait.The second, Fatih Sultan Mehmet (Bosphorus II) Bridge, is 1,090 m (3,576 ft) long, and was completed in 1988 about 5 km (3 mi) north of the first bridge. It forms part of the Trans-European Motorway.


Galataray Universitesi



view dlm kapal....kosong...bawah ni restoren,rasanya buka waktu mlm...dinner sambil menyusuri selat.cuma masa kami berlayar ni,ada jual teh panas kat bhg deck atas.



kapal2 berlabuh sepjg selat...


masih ada salji dipuncak bukit....


menarik rumah bercat putih dipinggir selat



abg Syazrin dan Syakirah dlm kapal.kejap je dok deck atas...sejuk sgt,kami turun di bawah.



cantik view sepanjang pelayaran...


sepjg selat byk rumah, bangunan sejarah dan rumah2 kediaman...


byk juga kapal menyusuri selat ini


abg Syazrin di Selat Bosphorus






antara rumah di sini....buka tingkap je nampak laut...bestnyaaaa..





Jambatan ni menghubungkan Turki dgn 2 benua...



jambatan belah Asia,sebahagian besar Turki terletak belah Asia



view laut membiru. Istanbul terletak di belah Europe



burung2 camar berterbangan



dah habispun tour dg kapal ....selesai dlm 1 jam lebih.



Syakirah leka melihat org jual mainan...



menuju ke bas yg telah menanti..



dalam bas...kami sekeluarga dan yg lain2 org Arab...



dlm perjalanan.... mula masuk musim bunga.ingatkan kami nak dibawa ke mana..rupanya



dibawa ke sini....butik jaket kulit.biasalah kalau ambil pakej dg agen mrk suka bawa pelancong ke tempat jaket kulit..



mulanya dibawa masuk bilik...tengok model Turki memperagakan pakaian kulit...



byk juga baju yg diperagakan...ni sbhgnya....



dah habis show.kami dibawa ke bhg pusat butik pula



jaket utk ladies,kanak, men semua ada...



Syakirah posing dpn jaket kanak2



cantik2 dan mahalll....





lagi jaket



bunga ni dlm toiletpun ambil gambar juga sbbnya....cantik..



abg Syakim & Syazrin



abg Syakim pula dgn posing...gaya model kononnya....



beg pink...cantik ...



lepas habis kedai jaket rombongan kami di bawa ke shopping center ni....kami singgah lunch di sini...sambung dlm next siri.

4 comments:

  1. salam ziela..

    cantiknyer view dari kapal tu.. seronok betul dpt naik kapal mewah tu.. mesti teruja kan.. bukan budak2 je teruja.. org tua pun leh terpegun jugak.. jaket kulit utk budak2 tu lawa2 ye.. ngan bulu2 segala.. hehe..

    p/s: kak jie tak sihat ye ziela? tadi ada call hp dia.. tapi tak berjawap pula... kak jie sakit apa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mamasya....eeeehhhhh lama sungguh kak rus tak mai sini.....teruja tengok Mamasya sekeluarga ke Turki.....Insyaallah kalau umur panjang kak rus juga akan ke sana bulan Mei nanti.

      Delete
  2. Assalam kak, bestnyer tgk gambar akak ni....permandangan yang cantik..subhanallah saya suka view mcm tu. Saya masa ke sana hari tu tak sempat nak naik bot pun kak..lagi pun cuaca hujan jer masa tu takut lak nak naik tapi hubby memang sukalah kalau naik bot dia ckp tak dptlah nk tgk sempadan asia dan europe tu.

    cantik beg warna pink tu..sukax2:)

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Yong,
    Cantik2 gambar tu. Bertuah Yong pegi cuaca nyaman dan terang albeit sejuk sangat. Akak sendiri tak penah naik cruise, sebab nak gi dgn suami. Bukan tak boleh gi sendiri, selalu akak lalu depan feri2 tu, tp nak gi dgn suami sbb dia buleh bagi penerangan. Tapi dia selalu sibuk. Tapi bangunan yg dlm gambar tu akak ada tengok melalui jalan darat jer, tempat yg amat sibuk sebab kawasan high-end, so kami try avoid waktu malam!

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2