klik Nuffnang

Wednesday, April 18, 2012

Ayam Goreng Rangup

Assalammualaikum...moga semuanya sihat sejahtera
Untuk entry hari ni nak kongsi masakan ayam yg ringkas iaitu....ayam goreng rangup, yang sering dimasak di rumah.sbbnya anak2 mmg suka ayam goreng tepung rangup gini....kalau goreng biasa mmg kurang lakulah jawapnya. Sejak masak ayam goreng rangup gini, anak2 dah jarang minta belikan ayam KFC...kalau tidak setiap minggu minta ayam KFC.mama pula kalau ayam KFC yg beli setakat seketui yg kecik habislah mkn..kalau besar,potong 2 kongsi dgn anak2....kurang suka berminyakkk....


Kalau nak mudah mmg boleh guna semuanya tpg kfc/goreng ayam tp mama suka campur dg lain2 tepung.lagipun jimatlah sikitlah penggunaan tepung gorengan segera yg mama angkut dr Msia...maklumlah stok tak byk ada.satu lagi bila masak gini rasa ayam gorengnya lebih enak dan rangup...menepati selera sekeluarga....lagipun mudah bahan2nya....

Ayam Goreng Rangup
Oleh; Dapurmamasya

bahan2nya
12 ketul ayam
3 sb membukit tepung beras
2 sb membukit tepung gandum
2 sb membukit tepung goreng ayam/serbaguna/tpg KFC
1 sk lada hitam - tumbuk halus
1 sk garam
1 biji telur - pukul sikit*
secubit kunyit* dan secubit garam*

Cara
1.Campurkan * telur,kunyit dan garam dan gaul dgn ayam
2.Bahan2 tepung termasuk 1 sk garam & 1 sk lada hitam dicampurkan dlm satu bekas.kacau rata
3.Ayam yg digaul dg telur ,kemudian dicelup dgn adunan bahan tpg.gaul biar rata...semua ayam disalut tpg.
4.Teknik mengoreng.Panaskan minyak utk goreng ayam dgn api yg kuat sikit dan guna minyak yg agak byk utk pastikan semua bhg ayam semua terendam di goreng.Masukkan ayam,dlm 1 min, nampak tpg dah salut di ayam, balikkan ayam...goreng dlm 1-2 min. Kemudian perlahankan sikit api...goreng hingga masak dgn balikkan ayam beberapa kali,ini utk pastikan bhg dlm ayam masak dan kulit luarnya tak hangus.sejat ayam yg dah masak sebelum dimakan.
(note;mama baru edit sukatan tpg goreng ayam dr 3 sb ke 2 sb saja,ada kesilapan typing tadi)


Campurkan * telur,kunyit dan garam dan gaul dgn ayam

Ayam yg digaul dg telur ,kemudian dicelup dgn adunan bahan tpg.gaul biar rata...semua ayam disalut tpg.
goreng hingga masak dgn minyak yg byk..balikkan beberapa kali


dah siap masak bolehlah menjamu selera....


ayam goreng rangup gini sedap ratah cicah sos....kalau goreng mmg kena goreng lebih dan bahagian drumstick yg anak2 paling suka,pakat berebut nak bahagian drumstick.


View dpn rumah hari ni....berjerebu.kena tutup semua tingkap.....jerebu dg angin berpasir melanda kws tempat tinggal....angin dari gurun.

23 comments:

  1. Wah... begitu menyelerakan.. Saya minta izin copy resepi ye kak. Bila2 boleh cuba.. Tq

    ReplyDelete
  2. Assallamualaikum Mamasya..

    Syakirah tgh kekenyangan ker makan ayam gorang ala2 KFC ni?hehehe... Mana model mamasya tu ek?

    Kak, kalau tepung goreng KFC ni mmg selalu guna tp tak pernah lak campur dgn tgp lain cam akak buat ni. Next time boleh cubalah..

    ReplyDelete
  3. assalam ziela..

    nampak sebiji macam ayam kfclah! mesti bestkan? nnt boleh cuba resepi olahan ziela ni. dulu pernah try resepi ijan kalau tak silap.. pun sedap mcm ayam kfc.. kalau semua pakat goreng sendiri boleh gulung tikar kfc.. hehe...

    ReplyDelete
  4. salam mamasya
    kita nie peminat tegar lada itam..sedapnya..btul2 kecurrr..selalu buat aym grg pakai tpg kfc jew..he hehe wahh lps nie dh bole ler tiru..tq3:)

    ReplyDelete
  5. Hey Mamasya.. mampir kesini liat ayam goreng yang ranggup ini, ayam goreng tepung memang selalu jadi fav anak anak yah, sama kaya di rumah, senang buatnya dan boleh makan puas puas..hehe *ambik seketul

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Ziela,

    wah ayam goreng ini betul2 nampak mcm kfc...setuju ngan
    pandangan Madiha tu...ish rasa mcm sedap gitu...ini lah
    yg tk sabar nk meratah ngan syakirah & abg syazrin...hehehe...
    agak2 apa 2 badik ni buat ya??

    Mmg nampak kabus dn berjerebu gitu...ish kepala Nur boleh
    mabuk kalau keluar dlm cuaca gini...

    ReplyDelete
  7. errkk terkejut komen kat atas tu. hehehe...
    akak.. ayam tu mmg nampak sedap sungguh. napak mmg mcm kfc punyer ayam. simple je cara nyer tu ye, insyaAllah nak try jugak la..

    masyaAllah... merah warne hari tu ye.. bahaya tak tu kak?

    ReplyDelete
  8. Assalam Dik Ziela....Wah menarik ayam KFC Homemade tu...Akak ni tak makan ayam tapi anak yg 2nd tu pengemar tegar ayam....maybe should try this resepi nanti...Hrmmm jerebu ssbb ribut pasir kot....jaga diri ya Dik di perantauan!Moga ukhwah yang terjalin terus kekal hendaknya...Insyaalah!

    ReplyDelete
  9. Waa...bestnya ni ayam goreng rangup..sesuai dimakan bersama nasi nanas kan..

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum mamasya...kalau tengok ke rupe tu dah nampak macam ayam kepci dah...aduh...terliur pulak nak makan ayam kepci ni..

    ReplyDelete
  11. salam mamasya...menu feveret kite jgk..smlm ponn xtahan smpi hentam kfc...hehehe...ermmm nmpk sedap mcm kfc original pon ade tuh....

    mama kalo nk masuk musim panas mmg cenggini ke? adoii kite naik sesak nafas pon adee dgn cuace mcnii

    ReplyDelete
  12. salam kak,
    Macam kat KFClah,enaknyeer

    ReplyDelete
  13. Jom kita goreng ayam, takyah pegi kfc dah...sb mamasya dah cilok resipi kfc...haha..jgn marah mama.

    ReplyDelete
  14. wasalam mamasya....sedap ayam goreng ranggup nie.

    ReplyDelete
  15. Salam Akak,
    memang terliur tengok ayam goreng ni. teringat ringat kfc dibuatnya.... hmmm, sabar lah wahai perut. kikiki....
    Tengok gambar last tu, tak sangka boleh jadi jerebu sampai camtu sekali ye kak. Hopefully tak lama lah susah pulak nak keluar.

    ReplyDelete
  16. mamasya terima kasih resepinya ,selalu kalau saya bt tak tambah lain tepung patutlah tak crispy bila dah sejuk keras .wah betul2 mcm kfc nak buatlah anak2 mesti suka.terima kasih mamasya...

    ReplyDelete
  17. salam mamasya,

    hmm nampak sedap lah

    minta izin copy yek

    ReplyDelete
  18. Salam.. Sy dh try resepi ni.. Memang menjadi n sdp.. Ala2 kfc original.. Tp sy buat utk chicken popcorn (: trima kasih sbb share resepi ni.. (:

    ReplyDelete
  19. hi bundaa ayamnya bikin ngiler nih hehe, numpang coba ya resepnya :)

    ReplyDelete
  20. salam akak...salam perkenalan, yana dh cuba resepi ayam kepci special akak ni...serous awesome!! tq... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan juga Cik Sepatu Putih.
      tkasih mencuba...

      Delete

Klik Nuffnang2