klik Nuffnang

Wednesday, April 25, 2012

Sotong Berempah&Telur Dadar Gulung

Assalammualaikum semua. Hari ni buka blog nak edit....tengok menu edit dah update guna setting baru.....pening juga dibuatnya..semua teks dan gambar juga spacing dah jadi dlm satu paragraph...semak lihatnya.cuma yg bagusnya preview blog dah tunjuk mcm yg sebenar bila blog dipublish.nampaknya kena biasakan dgn menu edit yg baru ni.Berbalik pada menu hari ni....nak kongsi lagi antara lauk yg dimasak utk tetamu yg lepas iaitu lauk sotong.Sehari sebelum masak....cari resepi masak sotong yg sesuai dipadankan dgn nasi tomato,ingat nak buat sambal sotong...tp sbb ayam dah nampak merah....tak kan sotongpun nak merah juga.Dpt juga beberapa resepi sotong yg sesuai tp berkenan dg sotong Berempah sbb kelainan penggunaan jintan dlm masakan dan tidak menggunakan santan....kari dah ada santan,jadi sotong tak nak masak yg ada santan.
Sejak buat Sotong Goreng Kentang...versi munga-munga hari tu, dah suka pula dg rupa sotong bunga...jadi kali ni buat bunga2 lagi. Utk resepi Sotong Berempah mama dpt dari Ayu@Curlybabe's Satisfaction ...t.kasih Ayu kongsi resepi sotong.Mmg terasa rempah jintan dlm masakan sotong ni....

Sotong Berempah
Sumber; Ayu@Curlybabe's Satisfaction . asal trymasak.my
Oleh; Dapurmamasya

Ingredients:-
300g Sotong kecil
6 ulas Bawang merah 2 ulas Bawang puth
1 cm Halia
Daun kari secukup rasanya
1 sudu besar Pes cili - guna cili kering dah blender
1 sudu teh Serbuk jintan manis
1/2 sudu teh Serbuk jintan putih
1/2 sudu teh Serbuk kunyit
Garam & perasa secukup rasa
1 sudu teh Air asam jawa
1 cawan Air
mama tambah 1/2 biji kentang potong kecil- goreng sampai masak

Method:-
Campurkan sotong bersama kunyit dan garam.
Goreng sotong seketika. Apabila separuh masak, angkat dan ketepikan.
Hancurkan 1 ulas bawang putih, 4 ulas bawang merah, jintan, dan pes cili.
Hiris nipis bawang putih, bawang merah dan halia.
Tumis bahan yang dihiris itu hingga wangi, diikuti dengan bahan yang ditumbuk.
Masukkan daun kari, asam jawa, air, gula dan sotong dan kentang. Kacau sebati hingga sotong masak.

Hidang juga telur dadar sebagai lauk tambahan lauk tetamu.mulanya nak masak telur cara lain tp takut tak sempat,buat je telur dadar yg cukup mudah. 5 biji telur dicampur sikit garam,cili merah dan daun bawang.goreng jadikan 6 keping dadar. gulung 2 kpg setiap gulung.potong dan susun.

telur dadarpun nak tayang......tak pa lahkan utk koleksi mama... dan Syakirahpun boleh belajar masak2 nanti....belajar buat telur dadar ....hi..hi...

9 comments:

  1. Ziela,

    kalau buat telur dadar gitu mmg cantik,tapi mana sempatkan ..Umar kalau goreng telur camgini dah hulur pinggan..antu telur betul dia tu..

    makasih yer sudi jemput akak dtg bila dah balik nanti..eee serononknyer kan..kan..

    ReplyDelete
  2. Assalam mamasya..
    heheh..nampak sotong bunga2 dari jauh..terus kita naik jet kesini..hehe...memang betul tu mama, kalau kita nak hidangkan menu untuk tetamu yang datang, nak kena fikir menu apa yang sesuai, disebalik tu juga kena fikir bahan2 yang ada dalam dishes2 tu supaya tak clash kan..terimaksih mamasya sudi mencuba sootng berempah ni ya..sotong bunga2 pun cantik kita tengok..cuma kena extra kerja sikit lah bila nak mengerjakannya tu kan..hehe

    ReplyDelete
  3. Assalam kak ,cantiknya munge2 tu sayang nak makan

    ReplyDelete
  4. asslm Mama...wah cukup rajinnya....sotong tu siap dibunga2kan n telur tu pon gulung cantik aje...berselera betul kalau dapt makan sekali ni...sedap kesemuannya..

    ReplyDelete
  5. sotong bunga2 tue saya chop dulu yer..he hheee x beli2 lg sotong nk buat cam akk tue..kecurr kak.:)

    ReplyDelete
  6. Cute nya sotong bunga bunga itu, melly belum pernah buat sotong kaya githu, telur dadar nya pun cute.. pasti nya enak juga ..Melly mau jadi tetamu di rumah nya mamasya.. hehe

    ReplyDelete
  7. alahaii cantik dan sedap! kiter kdg blur nak masak apa ngan sotong.. balik2 mende yg sama.. hikhikhik... leh la try nih..

    ReplyDelete
  8. Salam Mamasya...comey nya sotong tu awak buat nampak cam bunga. Cantik sangat. Hihi nanti kita pon nak make over sotong lah juga dalam piring nampak macam bunge.

    ReplyDelete
  9. salam mamasya..sedap tgk sotong tu..comelnye buat bntuk camtu...hihi..

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2