klik Nuffnang

Monday, April 9, 2012

Hidangan lunch utk tetamu


Assalammualaikum
Bersua kembali di minggu yg baru....moga semuanya sihat sejahtera.Nak kongsi kisah hari sabtu yg baru ni...kisah masak2...dimana kami ada menjemput rombongan negeri Trg yg dtg sini beberapa hari atas urusan kerja utk makan tengah hari di rumah. Bila dah jemput tetamu mkn di rumah....maka kena fikirkan menu yg sesuai....apa lauk yg nak dimasak, byk mana nak masak dan pencuci mulut yg nak dihidangkan.Maka menu yg mama pilih adalah ayam bakar,sayur campur,kari ayam,roti jala,ikan talang masin masak lemak nenas,sotong celup tpg,ikan 3 rasa,ulam2 dan sambal belacan.Manakala pencuci mulut bubur kacang hijau, buah melaka, kuih talam, brownies dan buah2an.



Tak nak kelam kabut pada hari sabtu, di hari jumaat lagi dah mula buat persiapan masak2, antaranya bersihkan ayam, perap ayam bakar, buat kuih talam,baking kek dan rebus kacang hijau utk buat bubur.Manakala persiapan utk meja hidangan lauk dan tempat hidangan pencuci mulut/dessert pun dah siap awal lagi,buat makan buffet sbb nak mkn di meja tak cukup. mudah siapkan meja hidangan awal...dah siap masak boleh terus hidang dlm bekas.Lain2 menu dimasak pada hari sabtu,mula masak awal pagi lagi dgn turut dibantu oleh pembantu kami. Tetamu pula kami jemput lunch pukul 1 tgh hari.....dan sebelum tetamu sampai semua hidangan dah siap terhidang.Jom lihat menu yg dihidang utk tetamu .



ayam bakar ala kenny rogers...rupa paras belum make-up dg perapan ayam bakar


ayam bakar ni nak lagi sedap, sapu perapan yg lebih dari tray ayam bakar dan sapu atasnya.utk resepi klik sini.


ikan 3 rasa.masak 2 ekor, yg ni adik beradik ikan merah


ni pula ikan siakap



kari ayam dgn roti jala



masak lemak ikan talang masin dg nenas


sayur campur


sotong celup tepung



tak tinggal sambal belacan dg ulam daun gargil dan timun

Tetamu menjamu selera.....











cuacapun dah mulai panas skrg,hidang air mango sejuk utk tetamu...


Syakirah dg kakak....anak salah seorg tetamu yg kami jemput

Ni pula dessert yg disediakan utk tetamu....



kuih talam permata



brownies..



buah melaka..onde2



bubur kacang hijau + jagung + lempuk durian.letak juga ais,biar sejuk...nyaman je mkn dlm cuaca panas skrg.


ada juga buah limau


akhir sekali hidangkan juga buah strawberry utk tetamu, maklumlah masih musim buah strawberry di sini.
itu saja kisah masak2 hari sabtu...jumpa lagi next entry.

17 comments:

  1. Pagi Mamasya..wah banyak nya makanan yang sedap sedap, tentu tetamu puas hati yah.. slurrp

    ReplyDelete
  2. sedap-sedapnya makanan, terliur rasanya................:)

    ReplyDelete
  3. salam kak ziela
    wah murah rezeki akak dan keluarga slalu ada tetamu dtg bertandang kat umah yer.rajin akak masak mcm2 yer

    ReplyDelete
  4. salam.. wow! rajinnya mamasya ni masak2 tau! sgt kagum bila akak bole masak2 dgn pelbagai lauk. seronoknya kalau dpt berjiran dgn akak la.. hahaha

    ReplyDelete
  5. Nampaknya tetamu yang datang pasti pulang kekenyangan....

    ReplyDelete
  6. meriahnye..makann pun sedap2..:)

    ReplyDelete
  7. salam kak...Ya Allah, byknye lauk & semua sedap2 ala2 jamuan raya gitu.... Nasib ada bibik yg tolong ye kalau tak mau bersilat gayung kat dapur nak siapkan ni semua (kalau ros le).hehe!!! btw resepi ayam bakar tu marvelous la kak.nanti ros nak try la ye.

    ReplyDelete
  8. assalam ziela...
    meriahnya masak2 utk tamu.. walaupun tetamu 12 org jer waduh2.. mcm boleh makan 20 org jer tu.. hehe.. seronok masak2 utk tamu ni kan.. bila ada pembantu kerja pun mudahlah sikit... kalau ratna.. harapkan sumai & kakak dini ajelah.. nasib dorang nak menolong.. rindu pulak nak mkn bubur kacang...

    ReplyDelete
  9. Salam Kak..1st saya nak tabik spring dulu kat akak (toing toing)...Selute lah....bermacam2 lauk pauk dan desert yang sempat akak sediakan..klu saya tu, setakat 2 jenis lauk + satu sayur dan utk desert, satu pun belum tentu boleh dapat....Klu dapat desert pun may be setakat agar2 jeeeee..ha ha ha ha..sadis betul.........

    ReplyDelete
  10. salam mama...mmm sedapnya menu..mcm2 ada kat atas meja.Larat mama masak..
    daun gargil tu daun apa mama??kat malaysia xada ke??terliur pulak rasanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Astaga....banyak sungguh hidangan lazat-lazat...pasti tetamu berasa puas hati....tengok ayam panggang tu rasanya kena pi cari ayam....nak kena buat....Tabik Mamasya.

      Delete
  11. Salam Ma..

    ishh Ma, u masak sendiri ke all the juadah? wahhh terer la Ma..kita tak larat la kalo nak masak macam2 like that & then sumer menyelerakan plak..really salute u Ma!

    ReplyDelete
  12. assalam mamasya..terpegun nekcik tngok hidangan mamasya..kusseemangat...nekcik mmg suker tngok org pandai masak...masak ngan kasih sayang..insyaallah semuanya akan jadi sedap...cantik rumah dan perhiasan makan..nekcik suker...

    ReplyDelete
  13. Salam ma...waduh...salute la asz tgk juadahnya....banyak tue..ma mask srg2 ke...lazat2 la ma...:))

    ReplyDelete
  14. banyak menu yg akak msk..semua nak sedapx2 belaka..terliur dah saya ni. bila dpt merasa masakan akak pun tak taula...hehe

    sama lah saya pun kak kalau ada majlis mknx2 selalu 2-3 hari dah siap dah prepare semua pinggan mangkuk dan peralatan nk guna sebab tak kelam kabut dgn kita nk msk lagi kan.kalau dah selalu buat semua akan jadi teratur jer.

    ReplyDelete
  15. Ammmpunzzz kak...banyaknya menu...camni tingin nak jadi tetamu akak borre? dapppnyaaa..semua sedapppp!

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2