klik Nuffnang

Thursday, April 19, 2012

Bingka Labu Cinderella


Assalammualaikum
Entry ringkas hari ni sbb ada hal sikit.nak kongsi kuih bingka labu yg dibuat hari ahad baru lepas utk potluck. Labu yg dah beli dkt 2 minggu mmg simpan utk buat kuih bingka....kebetulan ada pot luck terus buat.



Kuih bingka labuh pernah buat sebelum ini, boleh klik sini dan sini. Tapi kali ni cuba resepi lain pula sbb tertarik dengan namanya itu...Bingka Labu Cinderalla sbb teringat citer cinderella yg sering dibuli oleh mak tiri dan 2 kakak tirinya, mungkin nama kuih bingka ni mengambil sempena buah labu dlm citer cinderella,labu bertukar menjadi kereta kuda dg pertolongan pari-pari...koleksi cerita dongeng gini mmg sukakan kita baca masa kecil2 dulu.Dan mmg tak rugi mencuba resepi ni... sedap..mama suka.husben yg tak suka kuih manispun cakap sedap sbbnya resepi ni guna byk labu,ditambah pula dg santan dan susu pekat.

Bingka Labu Cinderella
Sumber; MYR @ Datinlulu
Oleh; Dapurmamasya

Bahan-bahan ( 10 org mkn... )
600gm labu (berat slps d rebus@kukus) - dlecek sedikit kasar
*2 cawan tepung gandum
*2 sudu besar(mumbung) tepung kastad
*200ml santan kotak + air = 2 cawan santan
*3/4 - 1 cawan gula
*2 sudu besar butter @ marjerin - dcairkn
*1/2 cawan susu pekat manis/krimer manis
*1 sudu teh(rata) garam halus
*5 biji telur (B@C) - cuci dulu
bahan brtanda dblend hingga sebati
2 @ 3 sudu besar kelapa kering- tak letak
bahan tabur atas bingka:
kelapa kering & bijan - hanya tabur bijan
u/p~sy guna sukatan cawan kopi@tea(standard size)

Cara-cara
Oven dpanas trlebih dulu, 180'
Bahan2 yg dblend tadi dmasukkn kedlm labu yg dlecek...gaul mesra & tambahkn kelapa kering
Masukkn 1 sudu besar butter/majerin kedlm loyang & panaskn sebentar dgn api yg kecil...
Tuangkn adunan tadi kedlm loyang...tabur kelapa kering, dikuti bijan...
Bakar >< 1 jam @ sehingga masak/ biar garing ckit kt atas lgi sedap...

Nota dapurmamasya
boleh uji bingka masak ke tidak dg guna lidi,cucuk bersih..masaklah tu...mcm kek.dan kalau guna bekas kecil,masa bakarnya tak lama.

siap dlm bekas utk bawa ke potluck....

16 comments:

  1. Mesti lemak rasa bingka labu ni kan..suke la.

    ReplyDelete
  2. Salam Mama...Ni mak tiri Cinderella datang nak rembat seketul dua bingka ni...Tak tahan duk tgk ngan bentuknya yang cantik dan pasti rasanya pun sedap kan

    ReplyDelete
  3. Kesianla saya cinderella yg asik kena dera ni...ari2 basuh lantai, nah kasut kaca, kasi tukar dgn bingka tu, aci? Aci lahhh....ngeeee

    ReplyDelete
  4. seindah namanya..yg kt love2 tu cantik sgt..chumil2..senang nak makan..:)

    ReplyDelete
  5. salam..ari ni dah dua rumah buat bingka labu.. esok giliran kita plak buat

    ReplyDelete
  6. Wah cantik namanya, siap ada cinderella lagi. hehe... saya suka yang bentuk love tu. Dah lama teringin nak beli mould bentuk camtu tp tak terbeli beli lagi :)

    ReplyDelete
  7. saya pernah buat sekali, mmg sedap, tp labu sini agak mahal. ikut musim jugak. dah summer ni murah sikit rasanya. :)

    ReplyDelete
  8. salam kak...amboi gempaknye nama dia. hehe!!kalau cinderella kena buat acuan kasut tercabut la kak

    ReplyDelete
  9. Nih cinderela dtg pakai gaun labuh..hihi.. comel laa lep u lep mi lak..sedap yer..ada masa leh try ni..labu pun masih ada belen

    ReplyDelete
  10. sedap nih tp klu bt tentu sy sorang aje yg mkn...x bbaloi penat duk kat dapur :(

    ReplyDelete
  11. Assalam mamasya..
    rindu kat mamasya..maaflah ya kita baru ni dapat singgah kedapur mamasya..
    selalu kita tengok aje kat facebook tu sebab kejadian kemarin memnag tak ada mood nak bw..
    terimakasih ya mama for the support given during kejadian maling tempoh hari ..rasa sungguh bertuah kerana dikelilingi dengan teman2 yang mengambil berat tentang kita..terimaksih sekali lagi for being there..

    kuih bingka labu ni memnag namapk sungguh sedap..dan confirm sedap sebab kita suka kuih2 bingka macam ni..

    ReplyDelete
  12. alahai comelnya yg bentuk love tu...sedap la kak, teringin nk buat juge..

    ReplyDelete
  13. Salam mamasya,
    Wah... cantik kejadian kuih bingka ni. Mesti harum baunya.
    suami saya pun tak suka manis. Saya tak pernah buat bingka labu, tapi bila nampak ni, teringat kuih bakar pisang. wah.. dgn rasa labu, mesti bertambah-tambah :D

    ReplyDelete
  14. suka sgt makan labu...buat kuih ke pengat ke...mmg ngam dgn tekak ni...

    ReplyDelete
  15. Assallamualaikum kak Ziela..

    Ermm..cantiknya nama bingka..Bingka labu cinderella.. Suka labu buat masak lemak..nyumm...

    Aik??? Dah dua entry ni tak de model tecik tu?Mana syakirah ni...

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2