klik Nuffnang

Friday, April 6, 2012

Cuti Istanbul(Pt.8) Makan-makan di restoren Turki


Assalammualaikum
Bersua kembali....moga semua sihat sejahtera.Terimakasih buat semua yg singgah dapurmamasya. Hari ni nak sambung kisah Cuti Istanbul(Pt.8)tapi ttg makan-makan.Kalau di Istanbul ni mmg senang nak dpt makanan halal dan byk pula restoren dan cafe.
Spt entry Cuti Istanbul(Pt.7)Menyusuri Selat Bosphorus&Butik Jaket setelah selesai ke butik jaket, kami di bawa ke Olivium Outlet Center iaitu Outlet center pertama di Istanbul terletak di Zeytinburnu.Kami diberi masa 2 jam utk ronda2 di situ.



sebelum masuk shopping centre ada pemeriksaan.sama mcm di sini, kalau masuk shopping centre atau hotel perlu melepasi pemeriksaan utk langkah2 keselamatan....bot keretapun akan diperiksa juga.



Oleh kerana perutpun dah berkeroncong maklumlah cuaca sejuk cepat lapar, sampai di mall kami terus mencari tempat makan.restoren terletak di tingkat atas..



byk restoren kat tingkat atas yg menyediakan makanan Turki dan fastfood mcm KFC,MCd.



semua restoren nampak menarik dan kemas..



choc tower/fountain.....ke apa nama ni...



abg Syazrin posing dpn stall jajan....ada jual candy floss...pamuk seker..



Setelah survey beberapa restoren, nilah restoren yg kami pilih....Kuru Pilav...kemas dan ada menu nasi.Masa tgh survey tu,pekerja restoren ni siap terang dan tunjukkan menu yg ada di restorennya....mmg dah ada nasi dan lauk yg dah siap masak di restoren ni termasuk hidangan ala carte, nasib baik ada juga staff restoren yg pandai berbahasa Inggeris yg melayan kami di sini sbb rata2 org Turki tak boleh cakap BI.



suasana dlm restoren tak sibuk sgt sbb bukan hari minggu..



lepas order makanan. restoren hidangkan dulu roti.roti yg dihidangkan dlm bakul ni dibagi percuma.sama mcm kat Mesir....kalau masuk restoren,permulaannya akan hidang roti Arab sementara menunggu makanan lain sampai.


sabar menunggu makanan yg dipesan siap, sampai Syakirah menguap-nguap...hi..tp taklah lama mana....



berkenan nengok botol2 jeruk yg ditutup dgn kain sbg hiasan di restoren ni....



ada jagung, timun,bawang dan macam2....nampak cantik pula...





botol2 buah dan sayur yg dijeruk sbg hiasan dlm restoren....menarik



order juga lauk daging sbb nampak mcm sedap dan berkuah...dihidangkan sekali dg mash potato.ingat nak mkn dgn nasi tp kami makan cicah dg roti....nampak sedap dan rasanyapun mmg sedap....



order salad...suka tengok warna salad ni...warna-warni saladnya.dlm bekas putih kecil tu ada cili yg diblender,mmg dah siap atas setiap meja.3 botol tu tak tahulah apa....



Syakirah...pipipun dah merah kesejukan masa di kapal...



bgh belakang tu kaunter air



order wedges utk anak2...



order 2 set nasi pilav dg chicken grill utk abg Syamil dg mrhusben,tengok nasinya ciput je..hi.harga satu set 9.8 lira(RM17.00)



order set nasi pilav dg kebab, ada cili bakar juga. nasinya punciput je.sama harga spt set kat atas.



set kanak2 ada nasi pilav,kebab dan fries dan air utk abg2 bertiga.harga satu set 9.50lira (RM16.30)



burger dgn fries nipun utk abg Syamil



oleh krn nasinya ciput je,kami order nasi tambahan. nasi pilav ni sampai 3x kami tambah...anak2 suka , lagipun saiz sepinggannya kecil

Lepas makan anak2 minta nak main kat sini pula,hanya sebelah tempat makan...



Main kat sini kita bayar dulu dan dpt kad mcm kad touch and go dan akan tolak setiap kali main,swipe je kat mesin permainan.



abg Syafiq...



abg Syazrinpun nak naik motor juga...



lepas motor naik kereta pula.....biarsalah budak2 semua nak naik....



sempatlah anak2 main kejap kat sini,cukup 2 jam di mall ni...dah kena naik bas.tak sempatpun nak window shopping wpun masa tu byk kedai yg ada sales.......nanti kena tinggal bas pula.....

8 comments:

  1. Assalamualaikum Syakirah sayanggg!!

    wah kesejukkan ya...nanti suruh mama panaskan badan tu...wah seronoknya Syakirah...auntie Nur tumpang cuci mata selalu bila masuk sini...haha.

    ReplyDelete
  2. Assallamualaikum Mamasya..
    Ala..la..laaaaa.. Buka2 jer terus nampak model cilik tu..hehehe tomei sangat.. Lagi tomei yg gambar pipi dah merah tu..hehehe... Pinjam jap Syakirah ni kak Ziela biar kawan dgn Maisarah Hani hihihi..

    ReplyDelete
  3. Salam Kak..wahhh bestlah kat sana, utk starter dah dihidang ngan roti...Terguda betul saya tengok daging yang dipotong2 kiub tu....terbayang2 kelembutannya

    ReplyDelete
  4. salam mama...wahh seronoknya mama dapat jalan-jalan..
    mmmm gadis genit tu dah besar ye mama..makin ayu pulak dia..ha..ha..ha..

    ReplyDelete
  5. bestnyer tgk gambar akak kat sana..mkn pun sedapx2.banyak kan gambar kalau berjalan ni saya pun ada lagi gambar cuti Holland hari tu tk abis n3 lagi. suka tgk syakirah yg cute tu..:)

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum mamasya.

    seronok baca cerita mamasya pegi turkey.
    3 botol tu biasanya olive oil dgn cuka.
    dorg suka tuang atas salad.
    x silap sy la.

    ReplyDelete
  8. Salam Akak,
    Banyak benda jeruk jual kat sana kan. Salad tu, saya macam suka pula kobis jeruk tu. hehe... :)

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2