klik Nuffnang

Sunday, April 22, 2012

Jln2 Hujung Minggu

Assalammualaikum dan slmt berhujung minggu semua.
Hari minggu tentu ramai yg sibukkan jalan bersama keluarga....belanja barang dapur dan macam2...samalah juga dgn mama. Semlm pagi sibuk masak2 sikit sbb ada jemput tetamu lunch....nanti citer dlm entry lain dan ptg bawa anak2 jalan. Berbalik pada citer hujung minggu, entry kali ni nak kongsi kisah jln2 ke Mall dan suasana jalanraya di sini. Ini kali pertama mama kongsi gambar2 suasana di sini,sebenarnya byk gambar yg diambil sejak berada di sini tp tak sempat nak pilih lagi.nanti jika ada kesempatan akan kongsi juga di blog utk dijadikan kenangan sepanjang di perantauan dan berkongsi pengalaman suasana di sini dengan semua.


Ni kisah 2 minggu lepas jln2 ke Mall tp singgah dulu beli suratkabar, surat kabar jual di divider jalan.kereta putih tu taxi pakai meter, ada juga taxi lama warna hitam.


Melepasi supermarket Hyper One yg ada troli besar,pernah citer ttg troli besar di sini dulu.Biasanya kalau nak belanja bukan hari week end, beli di mini-mini market atau kedai berdekatan rumah sbb supermarket/mall terletak luar town, taklah jauh sgt tp kalau hari kerja sesak yg amat, hujung minggu je jalan agak lengang tp kalau dah lewat ptg sesak jugak....nak pergi tempat dktpun terasa jauh.


melepasi gurun berpasir dan kws perumahan baru.Supermarket dan mall terletak luar bandar sikit....

Dah sampai di Mall of Arabia.Mall yg dikatakan terbesar di Egypt dan kedua di Timur Tengah.biasa mall atau supermarket di sini nak masuk akan diperiksa bag, termasuk bag tangan....utk keselamatan.
posing dulu.


Mall ni baru buka.masa kami dtg thn lepas tak byk kedai yg ada tp skrg dah byk kedai beroperasi. Mall ni mcm mall di Msia...dlmnya ada stores, supermarket, food court, restoren&coffee shop dan entertainment.

leka Syakirah tengok patung kanak2 atas buai...deco musim spring...

Syakirah dg abg...

lagi Syakirah....nak posing dgn kambing gurun....

Salah sebuah restoren...kreatifkan kerusi bentuk sudu dan garfu..


deretan food court...kws food court nipun baru buka, jadi ada yg offer food testing..


ada juga gerai makanan asean, satepun ada jual...boleh cuba next time..


suasana dlm food court....


byk gerai2 makanan termasuk juga fast food di sini.....


dg atap berbentuk khemah besar....


suasana dlm mall


posing depan salah satu kedai


ruang legar dpn food court....


ada gerai jual mini donut....


ada xtvt melukis utk kanak2 semperna hari Easter...


kanak2 sedang melukis

sesi baby bergambar....


mcm xtvt ada pada hari tersebut...


belah mlm ada musical dancing fountain ditempat ini


lagi view dlm mall.

dah nak balik.Syakirah bad mood dah penat.....

Ini pula suasana jalanraya semasa nak balik rumah....gambar ambil beberapa minggu lepas,balik dari jalan2 ke Dandy Mall....laluan jalan sama dg ke Mall.

Kami ke Carrefour Dandy Mall yg juga terletak laluan sama ke Mall Arabia tp lebih dkt sikit...


Ni perjalanan balik rumah, pemandangan biasa jlnraya di sini, selalunya ada je kereta rosak tepi jalan....penyebab jln selalu sesak. Dan van2 putih tu ialah van ambil penumpang,di highway boleh berhenti....ambil dan turunkan penumpang . Kalau hari biasa laluan ni mmg sesak....

depan kami kereta Pesona buatan Malaysia. di sini memandu belah kiri, jadi laluan laju paling kiri/dlm dan perlahan paling kanan.mula2 dulu confius jugak tengok kereta laju belah dlm....rupanya terbalik dari sistem jln raya di Msia ...

Oleh kerana kereta sering rosak termasuk rosak tayar spt kereta kat atas tu, maka di bahu jalan...ada kedai2 tayar,mana kedainya...dibalik tembok,pekedai akan panjat tembok utk turun baiki tayar kereta bila ada pelanggan dan tayar2 diletak dibahu jalan....


dan lagi kedai baiki tayar...sama juga kedai sebelah tembok....mudah baiki tp boleh buat jalan sesak...

teruskan perjalanan, wpun nampak bangunan yg masih dlm pembinaan di tkt atas tapi dah ada org tinggal di bangunan itu...pemandangan yg biasa di sini...

bangunan di sini hampir semuanya warna kelabu...sbb cuaca di sini sering berdebu

jarang jumpa bangunan yg bercat putih bersih....


penjual bunga di tengah jalan....ada juga yg jual bunga,tisu, mainan dll.mereka mmg berani mencari rezki di tgh2 kesibukan lalulintas

polis menjaga lalulintas di simpang 4, biasa di simpang2 utama ada polis yg menjaga laluan


Jalan ke rumah...ada mcm2 kedai,kedai pakaian,perabot dll.sini biasanya kedai di bawah,atas apartment...

melepasi kedai2 berdekatan dg rumah.boleh jln kaki je dr rumah ke kws kedai2 ni....dkt sgt.

roti Arab dijual tepi jalan, mula jual seawal 7 pagi.dari balkoni rumah boleh nampak org jual roti...

dah dkt sampai rumah.gambar tak jelas ambil dr cermin kereta...

Terimakasih buat teman-teman siber yg meninggalkan komen di blog ni.anak2 dah mula cuti sek jadi PC mamapun jadi rebutan juga dgn Syakirah skrgpun dah pandai berebut PC...tengok citer dan main games DORA,selagi tak dpt selagi itu dia bising...kenalah layan.nanti lapang sikit akan buat kunjungan balas...jumpa next entry....kisah makan2..ke kisah jalan2....

10 comments:

  1. Suka tgk gambar restoren yg bangkunya sudu dan garfu tu....kreatif sngt...!

    ReplyDelete
  2. Mamasya....cuti sekolah ye kt sana? Mmg bila mereka kt rmh, pc hak mereka, makbapak ni mengalah je.

    ReplyDelete
  3. asslm...Mamasya...slm ziarah dan slm perkenalan dri QH...wah bestnye dpt mrantau dn jalan2 kt negara org...cantik2 pula gambar dn pmandangan kt sna...

    ReplyDelete
  4. Besar ye kak mallnya ,kalau chik mi tak larat nak explore semua ,seronok tengok shahirah

    ReplyDelete
  5. assalam
    seronoknya jalan2, besar Mall ni
    samalah dgn Sarah ni sehari mesti nak main games dora tu he he berebut-rebut ngan mama, tp awal2 bgtau dia kena tetapkan masa xleh lebih he he mama pun nak wat keja ngan komputer gak he he

    ReplyDelete
  6. Salam Akak,
    First time saya tengok suasana mall di sana. Bandar nya besar macam di KL gitu. Saya rasa paling seronok bab makan, macam2 pilihan ada. Gambar2 kenangan ni akan jadi cukup bermakna nanti terutama buat anak2 kan :)

    ReplyDelete
  7. Mamasya, ambik gambar banyak banyak kerana ianya kekal abadi. Kalau dlm fikiran jer, lama lama kita lupa. Gambar boleh mengingatkan kita pada sesuatu peristiwa

    ReplyDelete
  8. Salam Mamasya,
    Very nice photos. Suka tengok gambar-gambar kat sini.
    Looks like the kids are having fun staying Cairo.
    xoxo

    ReplyDelete
  9. salam kak
    alahhaii bestnya..bila la kita dapat g situ jgk..chumil si syakirah tue..kim salam yer.:)

    ReplyDelete
  10. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!
    Dora games gymnastics

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2