klik Nuffnang

Friday, May 6, 2011

Barang Dah Masuk Kontena



Terimakasih di atas doa teman-teman semua. InsyaAllah jika ada kesempatan akan update blog kisah dari sana pula.
Ni nak citer ttg brg2 kami dah selesai masuk kontena...lega rasanya. Syt kontena dgn staff 5 org dtg dari S.Alam ke rumah jam 11 pg, 3.30 ptg selesai. Mrk dtg balut dan packing brg2 ....taklah berat sgt kerja kami anak beranak tp ada yg telah kami packing sendiri tp penat tetap penat sbb nak kemas brg...kumpul brg utk mrk packing.
Wpun lori besar tp brg taklah penuh kontena sbb tak angkut perabutpun...semua perabut tinggal. Brg dijangka sampai 3-4 minggu lagi....lama tu dapur tak berasap....



Pekerja tgh balut bunga ....



Sebahagian kotak brg2. teringat masa pergi Brunei dulu angkut kain baju dan beberapa kotak brg je ....brg dapur langsung tak bawak...beli sikit2 kat sana. Setiap kali balik cuti barulah angkut sikit-sikit yg mana perlu.



Kebanyakkan brg dapur....pinggan mangkuk,makanan kering dll.

Hasil carian mr google dan dari sini brg makanan yg tak da di Mesir yg kena bawa;

Santan serbuk
Halia.
Serbuk kunyit dan kunyit
Kerisik
Serai.Ada juga dijual di rumah-rumah anak negeri.
Serunding
Serbuk sup,kurma,kari,gulai dll
Sos cili.Sos di Mesir agak berbeza dengan di Malaysia
Milo.Tiada dijual di Mesir.Yang ada hanyalah serbuk koko
Daun‐daun kering seperti pandan,daun limau purut, daun kari, serai, halia kering
Ikan Bilis
Cili Kering
Perencah masakan
Sop bunjut
Ikan sardin
serunding daging
Kicap
ikan kering, ikan bilis
keropok keping
kerisik
lengkuas
bihun
suhun
nestom
kacang ijau
pulut itam
selasih
agar2
asam gelugor
asam jawa
asam masin
belacan
pes/kiub tomyam

Panjang tu senarai dan angkut jugak lain-lain makanan ...itu yg berkotak2...semuanya utk xtvt masak2 di sana...maklumlah lepas ni full time jadi DO..dapur officer .....



Packing brg2 dlm rumah....kita kumpulkan brg dan tunjukkan brg mana yg mrk kena packing.Esok mula packing bag pakaian yg akan dibawa bersama2 pada 9 Mei nanti.

Ptg tadi mr husben bawa abg no 2 dan no 3 ke sekolah agama utk hantar buku dan dptkan surat berhenti. Kwn abg no 2 yg juga anak jiran menangis peluk abg no 2 sbb ingatkan tak sempat jumpa...mrk ingatkan kami dah bertolak bersama2 lori kontena.kwn sek abg no 1 pun ada dtg rumah ptg tadi..dtg jumpa dan salam-salam...sedih mrk kwn baik mrk yg belajar dan balik sekolah sama-sama dah nak pergi. aduhaiiii.....sayu pula mama dibuatnya. Moga anak-anak mama dpt bersabar menghadapi perpisahan dgn kawan-kawan...

13 comments:

  1. salam ziela...byk gak kotak2 tu....tahun ni beraya disana lah ye...baru dpt sekali beraya disini dh nk pindah lg... anak2 bersekolah dgn suasana yg baru pula..
    ziela plk dok rumah ke keje?

    ReplyDelete
  2. Assalmualaikum Ziela,

    waduh mcm sedih gitu...rasanya baru pulang dari Brunei dh kena berpindah lagi...hmmm apa2 pun moga perjalanan dipermudahkan dan anak2 dpt menyesuaikan diri....take care ya mamasya sekeluarga.

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum - semoga selamat perjalanan ke Egypt. part paling sedih tu perpisahan anak2 dgn kwn2 sekolah. yg palign tak blh tahan huhuhu

    ReplyDelete
  4. ziela mau tumbang kakmOn nak hangkut soma mende nie.. kalo mcm nie pasti berat badan kakmOn bole turun 5kg satu hari..:p

    selamat dalam perjalanan yah, doakan kakmOn dan keluarga sentiasa dalam sehat, gembira dan aman bahagia ye :)

    ReplyDelete
  5. assalamaualaikum.. ermm mesti sayu pilu nak bpindah tempat. apapun semoga selamat perjalanannya nanti ;)

    ReplyDelete
  6. Salam kunjungan.. selamat berpindah.. singgah la ke blog saya ;)

    http://www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete
  7. Semoga Selamat pergi dan selamat balik yer mamasya...

    ReplyDelete
  8. Selalu dapat merasa tinggal di negara org . Bukan semua dapat peluang begini.

    ReplyDelete
  9. Assalam mamasya..

    Sedihlah baca ayat terakhir, anak-2 berpisah ngan kengkawan tu..ni tak tahan ni..sayu gak

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Mamasya,
    Semoga semuanya berjln lancar dan di permudahkan segala urusan...semoga selamat pergi dan kembali ya...

    ReplyDelete
  11. salam mamasya...huhuh..sedihla plak bile bace citer si abang yang nak berpisah ngan kekawan..takpelah, moge dapat kawan baru yang baik juga nanti ye....seronok dpt tinggl kat trmpat org ye.. tp byk pulak barang2 dapo yang ade kat sini x de kat sane..takpelah, pelan²... apepun moge bahagia selalu di tempat org, nanti rajin2lh tepek citer lg ye :)

    ReplyDelete
  12. salam mama.... aduhai jauhnyer syakirah nak pegi... mudah2an dipermudahkan segala urusan mama skluarga yer.. and take care kat negara org.... penatnyer rasa tgk kotak2 tuh... nih kotak2 kami pong blom abis bukak! punyer la malas nak mengemas... hihi..

    hana,
    x-japan

    ReplyDelete
  13. Salam Akak,
    Baru baca tentang akak nk berpindah ke Mesir ni.. jauh pula akak sekeluarga merantau..semoga selamat semuanya di sana ye kak. Kami doakan semoga semua urusan dipermudahkan... to Syakirah dan bodyguard2 nye... auntie tunggu mama update dari Mesir pula lepas ni ye.hehe :)

    Take care akak!

    Ijan

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2